2013-02-13 20:54:37
Φωτογραφία για Ανακαλύφθηκε θαλάσσιο ζώο με αποσπώμενο μόριο!
Το Chromodoris reticulata, όπως ονομάζεται το λευκό και κόκκινο είδος, που έχει μέγεθος ανθρώπινου αντίχειρα, είναι ουσιαστικά ένα ερμαφρόδιτο μαλάκιο χωρίς κέλυφος, το οποίο ζει σε θερμά ύδατα, στη νοτιοανατολική Ασία.

Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν ιάπωνες ερευνητές: μελετώντας τη σεξουαλική ζωή ενός θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκα, ανακάλυψαν ότι μετά το ζευγάρωμα... πετάει το πέος του και στη συνέχεια αναπτύσσει νέο.

Το Chromodoris reticulata, όπως ονομάζεται το λευκό και κόκκινο είδος, που έχει μέγεθος ανθρώπινου αντίχειρα, είναι ουσιαστικά ένα ερμαφρόδιτο μαλάκιο χωρίς κέλυφος, το οποίο ζει σε θερμά ύδατα, στη νοτιοανατολική Ασία. Οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην επιθεώρηση Biology Letters, εκτιμούν πως πρόκειται για το πρώτο –γνωστό τουλάχιστον- είδος, που διαθέτει αποσπώμενο πέος.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι είδη της οικογένειας, στην οποία ανήκει το C
. reticulata, έχουν πέη για να γονιμοποιούν τους συντρόφους τους, αλλά και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα. Δεν γνώριζαν όμως λεπτομέρειες γύρω από την πράξη αυτή καθεαυτή. Έτσι, ο βιολόγος Αγιάμι Σεκιζάουα και οι συνάδελφοί του πραγματοποίησαν καταδύσεις ανοιχτά της Οκινάβα και συνέλεξαν δεκάδες θαλάσσιους γυμνοσάλιαγκες, τους οποίους τοποθέτησαν ανά ζεύγη μέσα σε ένα ενυδρείο.

«Δεν γνωρίζαμε κανένα άλλο ζώο, το οποίο να μπορεί να συνουσιαστεί επανειλημμένα χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο ‘αποσπώμενο πέος’», γράφουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, περιγράφοντας τη συμπεριφορά αυτή ως «ιδιαίτερα περίεργη».

Όπως εξηγούν, το εντυπωσιακό πλάσμα χρειάζεται ένα 24ωρο μετά από το ζευγάρωμα για να αντικαταστήσει το μόριο που «πέταξε» με ένα νέο, το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή βρίσκεται «κουλουριασμένο» στο εσωτερικό του. Η διαδικασία αυτή μπορεί να λάβει χώρα τουλάχιστον τρεις φορές, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις στο εργαστήριο.

Κατά τη διάρκεια της συνουσίας, η οποία διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά, ο γυμνοσάλιαγκας εκκρίνει και παράλληλα λαμβάνει σπέρμα από το σύντροφό του και το αποθηκεύει για να γονιμοποιηθεί αργότερα.

Επιπλέον, οι ερευνητές είδαν ότι το πέος είναι καλυμμένο με μικρά αγκάθια, τα οποία εικάζουν ότι χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του σπέρματος που άφησαν οι προηγούμενοι σύντροφοι. Τα αγκάθια αυτά ενδέχεται να εξηγούν και την ανάγκη αποσπώμενου πέους.

naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ