2013-02-14 15:34:04
Φωτογραφία για 10 ζώα που κοιμούνται περίεργα
Αν πιστεύετε πως οι νυχτερίδες που κοιμούνται κρεμασμένες ανάποδα είναι ότι πιο περίεργο έχει να επιδείξει το ζωικό βασίλειο στο θέμα του ύπνου, περιμένετε μέχρι να δείτε την παρακάτω λίστα.

Πάπια

Οι πάπιες, οι χήνες κι άλλα πτηνά που κολυμπάνε, κοιμούνται συχνά μέσα στο νερό, χρησιμοποιώντας υποστηρικτικά το ένα τους πόδι, με τέτοιο τρόπο που δεν είναι απαραίτητη ιδιαίτερη μυική προσπάθεια. Για να αποφύγουν πιθανές επιθέσεις, οι περισσότερες πάπιες χώνουν το κεφάλι τους μέσα στα φτερά τους (με αυτόν τον τρόπο ζεσταίνονται επίσης).

Oι πάπιες επίσης, έχουν την τάση να κοιμούνται σε μία σειρά. Οι 2 πάπιες στις άκρες της γραμμής, κοιμούνται με το ένα μάτι ανοιχτό, έχοντας το νου τους για τους κινδύνους που παραμονεύουν.

Νυχτερίδα

Οι νυχτερίδες προτιμούν να κοιμούνται ανάποδα, επειδή για εκείνες, είναι ότι πιο λογικό. Οι φτερούγες των νυχτερίδων δεν είναι το ίδιο ισχυρές κατασκευές όπως εκείνων των πουλιών, έτσι το να απογειωθούν από το έδαφος είναι κάτι δύσκολο και συχνά ντροπιαστικό. Το να κρέμονται ανάποδα τις βοηθάει να απογειώνονται εύκολα και με χάρη.


Το να κοιμούνται με τον λάθος τρόπο είναι κάτι που τους γλυτώνει και ενέργεια. Την ώρα του ύπνου, οι νυχτερίδες απλώς γραπώνονται από τα νύχια τους κάπου γερά και αφήνουν την βαρύτητα να κάνει τα υπόλοιπα. Ασφαλείς από τις ακτίνες του ήλιου και τις οροφές των σπιτιών, οι νυχτερίδες μπορούν να κοιμηθούν για μεγάλο διάστημα και συνεχόμενα.

Ένα είδος, η μικρή καφέ νυχτερίδα, που ζει μέχρι 33 χρόνια, κοιμάται περίπου 20 ώρες την ημέρα.

Θαλάσσιος Ελέφαντας

Όχι μόνο αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά δείχνουν να είναι ικανά να κοιμηθούν παντού, αλλά είναι πιθανόν να κατέχουν το παγκόσμιο ρεκόρ για το παρατεταμένο διάστημα που μένουν ξύπνια.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έχουν παρατηρήσει θηλυκούς θαλάσσιους ελέφαντες στον Ειρηνικό να κολυμπούν συνεχόμενα μέχρι τρεισήμισι μέρες.

Ωστόσο αυτά τα «πρησμένα» πλάσματα δεν έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. Οι θαλάσσιοι ελέφαντες πέφτουν σε βαθύ REM ύπνο που μπορεί να διαρκέσει μέχρι 19 ώρες. Στο νερό, κοιμούνται ενώ επιπλέουν στην επιφάνεια, ενώ είναι ξαπλωμένοι στο βυθό ή ακουμπώντας ο ένας επάνω στον άλλον. Ορισμένους μάλιστα τους έχουν δει να χρησιμοποιούν τους χαυλιόδοντές τους για να κρεμιούνται από τις παγονησίδες.

Τυφλοπόντικας

Αυτά τα μικροσκοπικά θηλαστικά κοιμούνται περισσότερο την ημέρα. Το βράδι, τριγυρίζουν στα δέντρα, αναζητώντας φαγητό.

Όπως τα πουλιά, οι τυφλοπόντικες ζουν με το φόβο των κυνηγών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτά τα πλάσματα να κοιμούνται ελαφρά, ενώ ισορροπούν προσεκτικά σ’ ένα κλαδί. Ο παραμικρός ήχος τα κάνει να τρέπονται σε φυγή και να αναζητούν καταφύγιο.

Τον Οκτώβριο πέφτουν σε χειμερία νάρκα, καλυμμένα από σωρούς φύλλων στο έδαφος του δάσους. Το καλοκαίρι, εάν ο καιρός είναι κρύος και με υγρασία, ο τυφλοπόντικας απλώς πέφτει σε λήθαργο Καμηλοπάρδαλη

Όχι μόνο η καμηλοπάρδαλη είναι το ψηλότερο όλων των επίγειων ζώων και το μεγαλύτερο μηρυκαστικό στον πλανήτη, είναι επίσης ένα περιβόητο είδος για την αϋπνία του.

Το ψηλόλιγνο, μακρύποδο, και με μακρύ λαιμό αγαπημένο ζώο των σαφάρι, έχει από τις πιο μικρές σε χρονική διάρκεια απαιτήσεις όσο αφορά τον ύπνο, από κάθε άλλο γνωστό θηλαστικό.

Η καμηλοπάρδαλη κοιμάται πολύ λίγο, μέχρι δύο ώρες την ημέρα, γονατίζοντας κάτω, με το λαιμό της και το κεφάλι της τυλιγμένα γύρω της. Όταν μία καμηλοπάρδαλη το ρίχνει στον ύπνο, αυτό δεν ξεπερνάει τις τέσσερις ώρες. Σύμφωνα με τους αρχαίους ανατολικούς πολιτισμούς, οι καμηλοπαρδάλεις δεν κοιμούνται, αλλά διαλογίζονται με έναν παρόμοιο με την γιόγκα τρόπο.

Βάτραχος

Ενώ οι άνθρωποι πασχίζουν τους χειμερινούς μήνες να βρουν θερμοφόρες και ηλεκτρικές κουβέρτες, οι βάτραχοι έχουν διευθετήσει πολύ καλά το θέμα της χειμερίας νάρκης τους.

Το σώμα του βάτραχου έχει όλα τα δικά του φυσικά αντιψυκτικά. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και σε extreme βόρεια μέρη του πλανήτη, μπορούν να επιβιώσουν, παγιδευμένοι βαθιά κάτω από τον πάγο για μέχρι και εννέα μήνες τον χρόνο.

Ορισμένα είδη μπορούν μάλιστα να κοιμούνται, εντελώς παγωμένα, χωρίς ένδειξη παλμού στην καρδιά, κάποιες φορές επί εβδομάδες. Παγωμένα και ακίνητα, μένουν στη ζωή με το να απορροφούν οξυγόνο μέσα από το δέρμα τους.

Δελφίνι

Τα δελφίνια δεν έχουν την πολυτέλεια του βαθύ REM ύπνου. Χρειάζεται να διατηρούν τις αισθήσεις τους όλη την ώρα έτσι ώστε να αναπνέουν. Εάν κοιμόντουσαν όπως οι άνθρωποι, θα ασφυκτιούσαν. Ευτυχώς για τα δελφίνια και τους πολλούς fans τους, η φύση παρέχει μία σειρά από στρατηγικές για να εξασφαλίζουν επαρκής περιόδους ξεκούρασης. Όπως τα πουλιά, τα δελφίνια και τα άλλα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά είναι ικανά να κοιμηθούν μέχρι οκτώ ώρες την ημέρα, με το ένα μάτι ανοιχτό και το μισό εγκέφαλο σε λειτουργία.

Ωστόσο, η ζωή είναι πολύ περισσότερο κουραστική για τις μητέρες δελφίνια. Για τους πρώτους μήνες του μικρού, η μητέρα και το μωρό τείνουν να μην κοιμούνται καθόλου.

Άλμπατρος

Το μεγάλο άλμπατρος έχει το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών από κάθε άλλο πουλί στη Γη, φτάνοντας τα 3.6 μέτρα. Παρατηρητές αυτών των εκπληκτικά όμορφων πουλιών πιστεύουν πως κοιμούνται ενώ πετούν, ακόμα κι όταν κινούνται με 25 μίλια την ώρα.

Αυτό προκύπτει κυρίως από ενδείξεις. Τα πουλιά συγκεντρώνονται στην ξηρά για να αναπαραχθούν και σίγουρα δεν μπορούν να κοιμηθούν στο νερό, λόγω των επιθέσεων κυνηγών, και πουλιών και ανθρώπων. Έτσι οι επιστήμονες συμπεραίνουν πως τα άλμπατρος έχουν τις δικές τους λειτουργίες ύπνου που τους επιτρέπουν να πετούν και να βρίσκουν τον δρόμο, ενώ κοιμούνται.

Μία ημέρα ίσως, μικρές συσκευές ηχογράφησης που θα είναι εφαρμοσμένες στο κεφάλι των πουλιών θα αποδείξουν πως έχουν τα πράγματα πέρα από κάθε αμφιβολία.

Ο μπαμπουίνος της Γουινέας

Αυτό το μαλλιαρό σαν άνθρωπος πλάσμα, που είναι κουλουριασμένο σ΄ένα δέντρο, και κοιμάται γρήγορα και περιέργως όρθιο, είναι πολύ πιθανό να είναι ο γνωστός ως ο Μπαμπουίνος της Γουινέας.

Οι μπαμπουίνοι και οι συγγενείς τους είναι οι μεγαλύτεροι και ανάμεσα στους πιο άγριους πίθηκους στον κόσμο.

Οι Μπαμπουίνοι της Γουινέας είναι επίσης διάσημοι για το χασμουρητό τους. Το κάνουν αυτό, όχι απαραίτητα γιατί είναι κουρασμένοι, αλλά για να τρομάξουν τους κυνηγούς τους και τους άλλους μπαμπουίνους. Ζυγίζοντας γύρω στα 40 κιλά και όντας οπλισμένοι με τεράστιους κυνόδοντες, οι Μπαμπουίνοι της Γουινέας μπορούν να σου κόψουν το αίμα καθώς χασμουριούνται, ειδικά όταν το κάνουν έχοντας τα αυτιά τους ισιωμένα και τα φρύδια τους σηκωμένα.

Τσίχλα Swainson

Γνωστά επίσης ως η τσίχλα με την λαδί πλάτη, αυτά τα πουλιά έχουν έναν εφευρετικό τρόπο να μένουν σε εγρήγορση σε μεγάλης διάρκειας πτήσης. Ταξιδεύοντας νότια από τη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά προς τη ζέστη της Αργεντινής και του Μεξικό, παίρνουν μικρο-υπνάκους.

Το κοινό τους με τα άλλα είδη των μεταναστευτικών πουλιών, είναι πως η τσίχλα Swainson μπορεί να κοιμάται για λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορά. Μέσα στην ημέρα, αυτό μπορεί να ισοδυναμεί με εκατοντάδες υπνάκους.

Για ένα πουλί που δεν ζυγίζει περισσότερο από 28 γραμμάρια, το γεμάτο στρες ταξίδι, διανύει χιλιάδες μιλίων σε διάστημα πολλών εβδομάδων. Και οι πολύ σύντομοι ύπνοι που παίρνει, το καθιστούν αυτό δυνατό.

:www.otherside.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ