2013-02-14 15:33:03
Φωτογραφία για Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Χαλκιδικής - Βράβευση Χαλκιδικιωτων πολεμιστών στην Κύπρο και κοπή πίτας
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση βράβευσης Χαλκιδικιωτών Πολεμιστών στην Κύπρο του 1974 που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στον Πολύγυρο, με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Χαλκιδικής.

Την εκδήλωση εκτός από τους Ανιπεριφρειάρχη κ. Ιωάννη Γιώργο και τον Πρόεδρο του Σ.Ε.Α.Ν. Χ. κ. Ιωάννη Κέκερη τίμησαν με την παρουσία τους

Ο εκπρόσωπος του Γ΄Σ.Σ. Συνταγματάρχης Γεώργιος Φιλιππόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Πολυγύρου, Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Βορδός, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Μήτσιου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βορειοελλαδιτών Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ 1974 κ. Αθανάσιος Στάϊκος, ο Πρόεδρος της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Χαλκιδικής κ. Νικόλαος Μουταφτής, ο Πρόεδρος της ΟΠΕΑΝ κ. Αθανάσιος Ευαγγελινός, εκπρόσωπος της Λέσχης Εισδικών Δυνάμεων Χαλκιδικής κ. Νικόλαος Γιώτας, ο Επίτιμος Πρόεδρος. κ. Αθανάσιος Δέλλιος και μέλη του Σ.Ε.Α.Ν. Χαλκιδικής συγγενείς και φίλοι των αγωνιστών.


Χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ. Ιωάννης Γιώργος, Ιωάννης Κέκερης, Αθανάσιος Στάϊκος και Αθανάσιος Χρυσάφης, Χαλκιδικώτης πολεμιστής της ΕΛ.ΔΥ.Κ> 1974 και συγγραφέας του βιβλίου « ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ 1974 – ΚΥΠΡΟΣ».

Χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλαν ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Ευθ, Καρανάσιος και ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστας Ψευδιώτης

Ο κ. Γιώργος ανέφερε: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, μετά από πρόταση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, αποφασίσαμε να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής απέναντι στους συμπολίτες μας για την προσφορά τους στα δύσκολα χρόνια της Κυπριακής τραγωδίας. Να δώσουμε την ευκαιρία στους νεότερους να γνωρίσουν τους ήρωες συμπατριώτες μας που γράφτηκαν στην σύγχρονη ιστορία του έθνους μας. Τιμούμε και αναγνωρίζουμε τη μεγάλη τους προσφορά στον αγώνα της Κύπρου, τιμούμε στα πρόσωπά τους την Ελλάδα της λεβεντιάς, της αξιοσύνης, της παλικαριάς, κόντρα στην Ελλάδα της πονηριάς, της διαφθοράς, της αμφισβήτησης που ζούμε σήμερα». Ο κ. Γιώργος κατέληξε τονίζοντας: «Είμαστε ευγνώμονες σε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους. Για εσάς που επιβιώσατε, η Περιφερειακή Ενότητα ανοίγει σήμερα μια νέα σελίδα επαφής μαζί σας για οτιδήποτε χρειαστείτε στο μέλλον».

Για την προσφορά των Πολεμιστών της ΕΛΔΥΚ 1974 και για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου μίλησε ο κ. Στάϊκος.

«Θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας να τιμήσετε τους Χαλκιδικιώτες που αγωνίστηκαν στην Κύπρο το 1974 και να σας διαβεβαιώσουμε από την καρδιά μας, ότι τα παιδιά της Ελλάδας θα δοξάζουν πάντοτε το ένδοξο όνομα της χώρας μας και θα γράφουν ιστορία. Εμείς πράξαμε το καθήκον μας απέναντι στην Πατρίδα. Μετά από 39 χρόνια όμως οι αγωνιστές εκείνοι παραμένουν αδικαίωτοι».

Στην προφορά και τη θυσία των Πολεμιστών της ΕΛΔΥΚ 1974 αναφέρθηκε επίσης ο κ. Χρυσάφης στο βιβλίο του με δυο λόγια και ανέγνωσε ποίημα για την ΕΛΔΥΚ γνωστού ποιητή.

Παραθέτουμε την σύντομη ομιλία του Προέδρου Σ.Ε.Α.Ν. Χαλκιδικής κ. Ιωάννη Κέκερη,

«Ανάμεικτα συναισθήματα με διακατέχουν εδώ και μέρες, όλο το διάστημα της προσπάθειας να συνδιοργανώσουμε, με την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής τη σημερινή εκδήλωση «της βράβευσης των Χαλκιδικιωτών που πολέμησαν το 1974 τον Τούρκο εισβολέα στην Κύπρο» όπως επί λέξει αναφέρεται στο πρόγραμμα.

Έπρεπε να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Χαλκιδικής μας.

Έπρεπε να προγραμματιστεί και να πραγματοποιηθεί η σημερινή εκδήλωση για να συνειδητοποιήσουμε (όσον αφορά τον ομιλούντα τουλάχιστον) ότι δίπλα μας, κοντά μας, ανάμεσά μας περνοδιαβαίνουν όχι μόνο ψυχές ηρώων, αλλά και ζωντανοί πολεμιστές, ήρωες, τόσο ζωντανοί και γνωστοί, που μαζί τους κάποτε (πριν το 74) ήμασταν μαζί σο ίδιο σχολειό είτε αυτό ήταν το εξατάξιο Γυμνάσιο Πολυγύρου, ή το Δημοτικό του Ταξιάρχη, αλλά και μετά το 1974 στα ίδια καφενεία, στους ίδιους δρόμους και σοκάκια, στα ίδια στέκια.

Γιορτάζουμε κάθε χρόνο την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας, μια ημέρα που με πανηγυρικούς και δηλώσεις διατρανώνουμε το Μεγαλείο της Ελληνικής Ψυχής στο πέρασμα των αιώνων και των χιλιετιών.

Κάποιοι, δήθεν ψύχραιμοι και προσγειωμένοι, υπομειδιώντας μας λένε συμβουλευτικά τάχα: «Μην τα παραλέτε».

(Δεν θα αναφερθώ σε εκείνους που ανοήτως τα αμφισβητούν ή τα κοροϊδεύουν).

ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ: Δεν τα παραλέμε. Λέμε όσα λέμε και πάλι λίγα λέμε.

Δεν είναι ντροπή να ξέρεις και να το πιστεύεις ότι η Χώρα σου είναι γη ηρώων και μαρτύρων.

Αν θες χειροπιαστές αποδείξεις δεν θα σου δείξω πλέον μόνο το Ζάλογγο και την Αραπίτσα, το Μεσολόγγι και την Ποτίδαια, τα Ψαρά και το Μαύρο Αλώνι όπως θα έκανα πριν 40 χρόνια.

Τώρα, σήμερα οι χειροπιαστές αποδείξεις βρίσκονται ζωντανές σ’αυτά τα έδρανα:

Εκεί κάθεται ο γονιός, η σύζυγος, το τέκνο, η αδελφή, ο αδελφός του νεκρού, του αγνοούμενου και παραδίπλα ο ζωντανός συμπολεμιστής που είδε με τα μάτια του το Χάρο, το Χάρο που τούκλεψε το αδέλφι του, τον σύντροφό του...

Αν θες χειροπιαστές αποδείξεις διάβασε αυτό το βιβλίο, « ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ Της ΕΛΔΥΚ 1974 – ΚΥΠΡΟΣ».

Με το φυλλομέτρημά του και μόνο θα νοιώσεις πως ο συγγραφέας του έχει το ίδιο DNA με τον Μακρυγιάννη, τον Κολοκοτρώνη, τον Κασομούλη και τους άλλους αγωνιστές, όσους έγραψαν τα απομνημονεύματα ή τα ενθυμήματά τους.

Απόδειξη πως από το δόρυ του Λεωνίδα μέχρι τη Λόγχη της Πίνδου το ’40 και το πολυβόλο της Κύπρου το ’74 μόνο το όπλο και το χέρι άλλαξε.

Η ψυχή που τα διαφεντεύει είναι η ίδια.

Ισχύουν λοιπόν και σήμερα και θα ισχύουν για πάντα τα λόγια του ποιητή

Μόνο οἱ Μαραθωνομάχοι

δὲν σ’ ἐδόξασαν, Πατρίδα·

δὲν σ’ ἐδόξασαν μονάχοι

οἱ τριακόσιοι τοῦ Λεωνίδα ( Πρόκειται για τον ποιητή Λορέντζο Μαβίλη που άφησε την τελευταία του πνοή, χτυπημένος από τουρκικά βόλια στη μάχη του Δρίσκου, κοντά στα Ιωάννινα, στις 11 Νοεμβρίου 1912, ένα μήνα ακριβώς μετά την απελευθέρωση της Χαλκιδικής μας) .

Ευχαριστώ από τη θέση αυτή.

Τον Αντιπεριφερειάρχη και Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ιωάννη Γιώργο, με τους συνεργάτες του κα Μάγδα Σιρδάρη και κ. Δημήτρη Πράτσα.

Τα μέλη της Επιτροπής διοργάνωσης των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια ελεύθερης Χαλκιδικής.

Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τους πολεμιστές του 1974 στη Κύπρο, καθώς και τους συγγενείς των πεσόντων, αγνοουμένων και εκλιπόντων πολεμιστών που παραβρίσκονται.

Και από αυτούς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βορειοελλαδιτών Πολεμιστών Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κ. Αθανάσιο Στάικο, τον κ. Αθανάσιο Χρυσάφη, και τον συγχωριανό μου Αρναιώτη κ. Χρήστο Λαλιώτη, για τη βοήθειά τους να επικοινωνήσουμε και να ειδοποιήσουμε όσους βραβεύουμε..

Τον κ. Λαλιώτη τον ευχαριστούμε επί πλέον και για την δωρεάν προσφορά των κερασμάτων.

Ευχαριστώ τον κ. Μανώλη Γιαννάκα για την καθοριστική συμμετοχή του στην όλη διοργάνωση της εκδήλωσης, και τον κ. Γεώργιο Τσάτσαρο έφεδρο Υπολοχαγό, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, στον οποίο ανήκει πρωταρχικά η ιδέα για την εκδήλωση αυτή, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΑΝ Χαλκιδικής για τη συμπαράσταση τους.

Τέλος ευχαριστώ όλους εσάς που τιμάτε με την παρουσία σας την εκδήλωση και είχατε την υπομονή να με ακούσετε».

efedreia.blogspot.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ