2013-02-15 09:13:27
Φωτογραφία για Φεστιβάλ Βερολίνου: Φιλολογικό θρίλερ σε πορτογαλέζικο φόντο,
Ζουμπουλάκης Γιάννης

Το μπεστ σέλερ του Πασκάλ Μερσιέ «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα» μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη από τον δανό σκηνοθέτη Μπίλε Ογκαστ με πρωταγωνιστή τον Τζέρεμι Αϊρονς,

Αποστολή

«Οι κινηματογράφος είναι ένα μέσον συναισθημάτων, την ώρα που τα βιβλία είναι ένα μέσον διανόησης» πιστεύει ο δανός σκηνοθέτης Μπίλε Ογκαστ. «Όμως ο κεντρικός ήρωας στο "Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα", το μπεστ σέλερ του Πασκάλ Μερσιέ, συμπεριφέρεται ως γέφυρα που ενώνει και τα δύο. Και αυτό με γοητεύει».

Πράγματι, στην κινηματογραφική εκδοχή της ταινίας, όπως άλλωστε και στο μυθιστόρημα (που στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός), ο κεντρικός ήρωας είναι  ένας μοναχικός άνθρωπος, ένας συνεσταλμένος ελβετός καθηγητής στη Βέρνη ονόματι Γκρεγκόριους, ο οποίος δεν αισθάνεται βολικά όταν περιστοιχίζεται από άλλους πέραν των μαθητών του.

Ωσπου μια βροχερή μέρα και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, γνωρίζεται με μια νεαρή γυναίκα και μαθαίνει για την ύπαρξη του βιβλίου ενός συγγραφέα που δεν είχε ακούσει ποτέ στην ζωή του. Το βιβλίο τον γοητεύει τόσο πολύ που ενστικτωδώς αποφασίζει  να πάρει το νυχτερινό τρένο για την Λισσαβώνα, όπου ανακαλύπτει έναν καινούργιο κόσμο. Και φυσικά τον εαυτό του.

Παράλληλα όμως, ο καθηγητής, τον οποίο υποδύεται με άνεση ο βρετανός ηθοποιός Τζέρεμι Αϊρονς (που όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και πιο γοητευτικός) μπλέκει σε μια παράξενη ιστορία που σχετίζεται με το παρελθόν και τα σκληρά χρόνια του δικτατορικού καθεστώτος στην Πορτογαλία στο οποίο ο συγγραφέας αντιστάθηκε. Κάπως έτσι συνεχίζεται το ταξίδι του καθηγητής που θα γνωριστεί με παλιούς συναγωνιστές, συγγενείς και φίλους του συγγραφέα για να βρει στην καρδιά αυτής της ιστορίας έναν έρωτα.

Ο Μπίλε Ογκαστ χαρακτηρίζει το «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα» ως «φιλοσοφικό θρίλερ». Πράγματι, το περιβάλλον στο οποίο κινούνται οι ήρωες είναι βουτηγμένο στο μελάνι και «καλυμμένο» από χαρτί, σημειώματα μεταφέρονται από το ένα χέρι στο άλλο, αποσπάσματα  από βιβλία αναγιγνώσκονται. Όλα αυτά μέσα στο ιδιαιτέρως γοητευτικό τοπίο της Λισαβόνας, μιας πόλης που τόσο ο Αϊρονς ,όσο και ο Ογκαστ γνωρίζουν πολύ καλά αφού εκεί είχαν γυρίσει το «Σπίτι των πνευμάτων», μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας τους.  

Το μυστηριώδες σενάριο της ταινίας ήταν άλλωστε ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Τζέρεμι Αϊρονς συμφώνησε να παίξει στην ταινία παρότι δεν είχε διαβάσει το μπεστ σέλερ του Π. Μερσιέ. Ο ηθοποιός γοητεύθηκε από την απότομη αλλαγή στην ζωή του ήρωα, ενώ όπως είπε έχει βιώσει και ο ίδιος ένα παρόμοιο γεγονός «ξαφνικής τροπής», όταν αρκετά  νεώτερος, πήρε μια επαγγελματική απόφαση που παραλίγο να καταστρέψει την καριέρα του.

Στην ταινία η οποία στην Ελλάδα θα διανεμηθεί μελλοντικά από την Hollywood Entertainment συμμετέχει ένα διεθνές καστ ηθοποιών αποτελούμενο από τους Τζακ Χιούστον, την Μελανί Λοράν, την Μαρτίνα Γκέντεκ, τον Μπρούνο Γκαντς, τον Τομ Κόρτνεϊ, τον Κρίστοφερ Λι και την Σαρλότ Ράμπλινγκ.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ