2013-02-15 10:17:03
Φωτογραφία για Τρελαίνομαι. Σε τι κόσμο θα φέρουμε τα τεκμήρια μας;
Scarpina Solla / Αφιερώνει η Ελένη Σκάρπου

V Κι επειδή βρέχει τι σημαίνει; Κι επειδή τα δημόσια ΜΜΕ απεργούν; Ο κόσμος δεν σταμάτησε, ούτε και οι σκέψεις.

Είναι άραγε το μυαλό που δημιουργεί τα προβλήματα έχοντας την τάση να κάνει την τρίχα τριχιά ή είναι όντως η κοινωνία που μας έχει βάλει στο τρυπάκι αυτό και δεν μπορούμε να κάνουμε ρούπι ούτε νοερά τα βράδια, όταν το κορμί χαλαρώνει πάνω στο στρώμα; Και πόσα προβλήματα έχουμε τελικά; Είναι όλα δικά μας ή είναι και μερικά που δεν μας αφορούν, αλλά τα φορτωνόμαστε, διότι η καμπούρα μας είναι βολική;

V Την βολή μας πάντως δεν πρόκειται να την βρούμε σύντομα. Η Τρόικα βρίσκεται προ των πυλών και οι κυβερνώντες μας έχουν ύφος τύπου «πάλι τα έκανα θάλασσα». Και το λάθος το ΔΝΤ που μας έκατσε στο στομάχι, και τώρα δεν μαζεύεται, πώς να το χωνέψουμε; Ήτανε λέει εσφαλμένη η συνταγή λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, αλλά πάει… πέρασε. Τουμπεκί η Λαγκάρντ και οι άντρες της κι ας μας πατούν εκεί που πονάμε –στην τσέπη δηλαδή- καιρό τώρα. Ο Μέγας Στουρνάρας πάντως επιδιώκει να κολλήσει τα σπασμένα μειώνοντας το ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 19% και στα καύσιμα επίσης. Κι εγώ αναρωτιέμαι σε ποια ταινία παίζουμε.


V Παίξαμε και χάσαμε. Εδώ λοιπόν μας λείπει μια ωραία επανάσταση και δεν ντρέπομαι που το γράφω καθισμένη στην φλοκάτη μου ζεστά. Αυτό πιστεύω. Κι ο Πανούσης συμφωνεί μαζί μου, αλλά έχει το δικό του επιχείρημα. «Θα χασομερίσει λίγο η επανάσταση, γιατί η νεολαία έχει πέσει πάνω στα κινητά». Αυτή την φράση την έπαιξαν μέχρι και οι κουτσομπολίστικες στήλες all over the Greece και έπαθα πλάκα.

V Είδα κι έπαθα –αλήθεια- να ξεκολλήσω από το άρθρο του γνωστού οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα που με έβγαλε από την πεπατημένη μου. «Διαβάζω τακτικά δηλώσεις “πνευματικών ανθρώπων”, για την ανάγκη να γίνουμε πιο ολιγαρκείς, να καταλάβουμε ότι πέρασε ο καιρός των παχιών αγελάδων, να δεχτούμε ότι θα είμαστε όλοι φτωχότεροι… Στην καλύτερη περίπτωση δείχνουν αφέλεια και έλλειψη κατανόησης του τι συμβαίνει στην χώρα. Στην χειρότερη, δείχνουν απόλυτο κυνισμό, δημιουργούν ενοχές εκεί που δεν υπάρχουν, παροτρύνοντας τους πολλούς να δεχτούν τη μοίρα τους. Φτιάχνουν τον ιδεολογικό μανδύα κάτω από τον οποίο η Ελλάδα οδηγείται στον μαρασμό».

V Και εν τέλει που πρέπει να πιστέψουμε; Ποια είναι η Μεγάλη Ιδέα; Τι θα μας πάει παρακάτω; Ποιος έχει το κλειδί για να ανοίξει εκείνη την πόρτα στο μέλλον; Μέχρι στιγμής μόνο εξαθλίωση, πίεση και αδιέξοδα σε ένα καθημερινό τερέν με φόντο διαφόρων ειδών εξάρσεις βίας. Ο κ. Παπαμιμίκος –πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (ούτε εγώ τον ήξερα… μη νομίζετε)- έχει βρει τη λύση για την βία τουλάχιστον: «Στην βία πρέπει να έχουμε αχρωματοψία». Μέρες είχα να γελάσω με την ψυχή μου. Είναι τόσο αστείο να θεωρείς ότι μη ξεχωρίζοντας το κόκκινο από το πράσινο ή το μπλε από το κίτρινο λύνονται τα θέματα σου. Εκτός αν μας έχει πιάσει κρίση ειλικρίνειας και μιλάμε για κομματική βία… αλλά δεν έχω καμία όρεξη να ανοίγω κουβέντες για την Χρυσή Αυγή. Βιάζομαι να ασχοληθώ με άλλα, πιο σημαντικά V Όποιος βιάζεται σκοντάφτει, γι’ αυτό το μετρό το πάμε λάου λάου. Ο δήμαρχος Μπουτάρης πάντως θέλει και το μετρό να συνεχίσει τη δουλειά του σωστά και να μείνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα στη θέση τους, έτσι ώστε να μην λένε τα εγγόνια του αύριο-μεθαύριο ότι τα “ξερίζωσε” και τα μετέφερε αλλού, ενώ δεν έπρεπε. Πρέπον ή όχι, ο ίδιος αποφάσισε να λάβει μέτρα και για το ΤΕΙ της Σίνδου σε σχέση με την μετακίνηση τμημάτων –που θεωρεί απαράδεκτη. Τη Δευτέρα λοιπόν θα συναντήσει τον Υπουργό Παιδείας για να του αλλάξει γνώμη.

V H γνώμη μου είναι συγκεκριμένη. Δεν μου καίγεται καρφί που ο πάπας Βενέδικτος, ο 16ος, ετών… χάθηκα στο μέτρημα… αποφάσισε να παραιτηθεί. Αναρωτιέμαι φυσικά αν ο επόμενος θα συνεχίσει την παράδοση του twitter για να νιώθει mainstream, όπως ο προκάτοχος του, αλλά θα ψαχτώ με κανένα tweet από εκείνα τα σπαραχτικά του Ομπάμα για τους γηγενείς Αμερικάνους που τρακάρω συχνά τώρα τελευταία και θα μου περάσει.

V Θα περάσει από σαράντα κύματα και ζωντανός δεν θα βγει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών, Γιώργος Μέργος, και καλά να πάθει. Τόλμησε να πει πως ο κατώτατος μισθός θα μειωθεί κι άλλο, όμως τα σφάλματα αυτού του μεγέθους πληρώνονται ακριβά και οι φήμες λένε πως εκτός από την γλώσσα θα κοπεί και η καρέκλα σύριζα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρεμπιπτόντως ζητά το ξήλωμα του άμεσα.

V Ξηλωθείτε κόσμε, γιατί ο ΕΟΠΥΥ πρόκειται να καλύπτει μόνο 230 από τα 900 ακριβά φάρμακα στους ασφαλισμένους του, για να εξυπηρετούνται εκείνοι που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες. Οι υπόλοιποι θα πρέπει απλά να ψοφήσουν στην γωνιά τους με το όνειρο ενός κράτους πρόνοιας που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

V Ποτέ δεν πίστευα ότι η χώρα μας που κάποιοι την λάτρεψαν για τον ήλιο της, άλλοι για τον πολιτισμό της, αρκετοί για την φιλοξενία της… θα χρησιμοποιείται σήμερα ως παράδειγμα προς αποφυγή με αναφορά στο κύμα νεοφασισμού. Ακούγοντας τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι να κολλάει στον τοίχο τον αντίπαλο του Μπέμπε Γκρίλο είδα στο βάθος την πολιτική μας χαράδρα. «Θα μετατρέψεις την Ιταλία σε Ελλάδα, όπου στις πλατείες κυριαρχεί η απελπισία και οι νεοφασίστες».

V Τι μπορείς να πεις μετά από αυτό; Μόνο κάτι παρήγορο για να απαλύνεις την ρετσινιά.

«Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να ‘ρθει»

(Pablo Neruda)
thinkfree.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ