2013-02-15 10:10:02
Φωτογραφία για Προβληματισμός για την πρόταση της Κομισιόν για νέα πακέτα τσιγάρων
Τους προβληματισμούς της Ελλάδας σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση της οδηγίας η οποία αφορά τα προϊόντα καπνού, έθεσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος στον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών, Τόνιο Μποργκ, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.

«Εκφράσαμε τους προβληματισμούς μας σε ό,τι αφορά ορισμένες συνέπειες αυτής της οδηγίας στην αγροτική παραγωγή και τις γραμμές παραγωγής της καπνοβιομηχανίας στη χώρα μας», δήλωσε ο υπουργός μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι μέσα από το διάλογο, μέσα από την παράθεση των επιχειρημάτων πιστεύουμε ότι θα καταλήξουμε σε μια αποδοχή αυτής της πρότασης για την αναθεώρηση της συγκεκριμένης οδηγίας.

«Επιμένουμε και επιμένω ως υπουργός Υγείας στην προσπάθεια να μειωθεί το κάπνισμα στη χώρα μας, γιατί δυστυχώς ως κοινωνία εμφανίζουμε ένα υψηλό ποσοστό καπνιστών, και σε αυτή την κατεύθυνση συστρατευόμαστε με τον Επίτροπο, κ. Μποργκ».


Ο κύριος στόχος μας είναι η μείωση των καπνιστών κατά 2% στα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που σημαίνει μείωση κόστους τόσο στις κυβερνήσεις, όσο και στους πολίτες, είπε ο κ. Μποργκ , δηλώνοντας ταυτόχρονα ανοιχτός σε κάθε λογική πρόταση ή σύσταση για βελτίωση της πρότασης.

Οι προτάσεις της Κομισιόν προβλέπουν την παραγωγή ομοιόμορφων πακέτων τσιγάρων για όλες τις καπνοβιομηχανίες και την τοποθέτηση πάνω στις συσκευασίες, στο 75% της επιφάνειάς τους, πινακίδων με μηνύματα κατά του καπνίσματος.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης στην οποία ήταν παρόντες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, η υφυπουργός Φωτεινή Σκοπούλη, καθώς και ο γενικός γραμματέας Πελοπίδας Καλλίρης, συζητήθηκαν επίσης, οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας, η προτεραιότητα στην περίθαλψη ευπαθών ομάδων, καθώς και η ενσωμάτωση της οδηγίας για τη διασυνοριακή περίθαλψη.

Ο υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μποργκ για τη στήριξή του, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την απορρόφηση κοινοτικών πόρων από την Δ' Προγραμματική Περίοδο τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα της ψυχικής υγείας, όσο και για την ανακούφιση ανθρώπων, οι οποίοι, λόγω της οικονομικής κρίσης είναι ανασφάλιστοι. Το πρόγραμμα για το Εισιτήριο Υγείας και τα προγράμματα για την στήριξη των δομών της ψυχικής υγείας είναι αυτά τα οποία θέσαμε σε προτεραιότητα, είπε ο υπουργός.

«Δεν ήρθα στην Ελλάδα ως ελεγκτής ή δικαστής. Ήρθα ως Επίτροπος γιατί ήθελα να δω και να ακούσω τι έχει γίνει. Να κοιτάξω από κοντά την πρόοδο, γιατί υπάρχει έργο και υπάρχει πρόοδος», είπε ο κ. Μποργκ, εστιάζοντας στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση η οποία αγγίζει το 90% και η οποία, όπως είπε, βοηθά πολύ στην μάχη κατά της διαφθοράς και είναι ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην Ευρώπη.

«Επίσης, η σημαντική μείωση στις δαπάνες υγείας και άλλες καίριας σημασίας πρωτοβουλίες, είναι ιδιαίτερα σημαντικές και αξιοπρόσεκτες. Μια από τις πιο σημαντικές που έχουν γίνει, είναι η χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων όπως το να δίνονται εισιτήρια στους ανασφάλιστους πολίτες στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι το οποίο βασίζεται στην αλληλεγγύη, η οποία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά από την Ελληνική Κυβέρνηση» ανέφερε ο κ.Μποργκ.

Ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε εντυπωσιασμένος από όσα άκουσε και είδε, όπως είπε, υπογραμμίζοντας πως «οι Έλληνες και η Κυβέρνηση είναι στον σωστό δρόμο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο. Η Ελλάδα μπορεί να απορροφήσει ακόμη περισσότερα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις ελληνικές υπηρεσίες στην μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, με την παροχή τεχνικής βοήθειας και οικονομικών κονδυλίων, κατέληξε».
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ