2013-02-15 16:30:35
Φωτογραφία για Οι άσοι της ανάπτυξης κρύβονται στις λευκές ποδιές
Νομοσχέδιο που αναμένεται σύντομα να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας προβλέπει φορολογικά κίνητρα με στόχο να ανοίξει ο δρόμος στους επενδυτές

Μάρθα Καϊτανίδη, Πιτσίνης Πέτρος Γ.

Η αιμοκάθαρση, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, οι οφθαλμολογικές επεμβάσεις και τα ιαματικά λουτρά είναι οι άσοι που κρύβει η χώρα μας στην ιατρική φροντίδα. Στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο - πυξίδα που αναμένεται σύντομα να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού προβλέπει φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα, σε μία προσπάθεια να ανοίξει τον δρόμο στους επενδυτές.

Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης δρομολογεί μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα για χαμηλότοκα δάνεια κεφαλαίου κίνησης μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, προσδοκώντας έτσι την άμεση ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα.

Αλλωστε, οι οικονομικές προβλέψεις είναι ιδιαίτερα δελεαστικές, πηγαίνοντας κόντρα στην ύφεση που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση: ο συγκεκριμένος κλάδος μπορεί να εισφέρει στην οικονομία της Ελλάδας 400 εκατ. ευρώ τα επόμενα 2 με 3 χρόνια.

Κρίνεται ωστόσο αναγκαία η δημιουργία δυναμικής επικοινωνιακής πολιτικής ώστε 100.000 ιατρικοί τουρίστες ετησίως να βγάζουν εισιτήριο με προορισμό τη χώρα μας, δαπανώντας κατά μέσο όρο 4.000 ευρώ ο καθένας (3.000 για ιατρικά έξοδα και 1.000 για διαμονή και συναφή).

Και τα δεδομένα που έρχονται από το εξωτερικό είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων McKisney, τη διετία 2009-2010, 4-5 εκατ. άνθρωποι αναζήτησαν εξειδικευμένες και συχνά φθηνότερες σε σχέση με τη χώρα τους υπηρεσίες υγείας. Το 2012 ο αντίστοιχος αριθμός άγγιξε τα 6 εκατ. Οσο για τα κέρδη, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 20 δισ. δολάρια.

Η Ελλάδα, με την ψήφιση σχετικού νόμου, μπαίνει στην τελική ευθεία για να διεκδικήσει μερίδιο από την πίτα των κερδών, είναι ωστόσο γεγονός ότι μπαίνει καθυστερημένα στον στίβο του ιατρικού τουρισμού. Και αυτό γιατί ο χάρτης με τους προορισμούς ιατροφαρμακευτικής φροντίδας έχει αρχίσει να παγιώνεται.

Για λεύκανση δοντιών η Τσεχία αποτελεί μονόδρομο, ενώ η Τουρκία έχει αποκτήσει ισχυρό προβάδισμα, μεταξύ άλλων, στις πλαστικές επεμβάσεις και η Γερμανία στη χειρουργική αντιμετώπιση καρδιολογικών προβλημάτων. Για παράδειγμα στη Γερμανία νοσηλεύθηκαν το 2010 περίπου 77.000 ξένοι ασθενείς και άλλοι 115.000 πέρασαν από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων της. Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι ασθενείς προέρχονταν από την Ευρώπη αλλά και από τη Ρωσία και τις αραβικές χώρες.

Η λίστα με τις χώρες, των οποίων τα ταμεία συγκεντρώνουν τα περισσότερα έσοδα από τον ιατρικό τουρισμό δεν σταματά εδώ: Ινδία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Βραζιλία, Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Κούβα και Ουγγαρία αποτελούν το «τοπ 8» των πιο δημοφιλών προορισμών, προσφέροντας δελεαστικά πακέτα μεταφοράς, ιατρικής φροντίδας και φιλοξενίας.

Μπορεί κανείς να επισκεφτεί τη Βουδαπέστη με λιγότερα από 150 ευρώ, να διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο τριών αστέρων και να υποβληθεί σε πλήρη οδοντιατρικό έλεγχο. Αντίστοιχα κάτοικος στο Βερολίνο χρειάζεται να δαπανήσει μόλις 1.100 ευρώ για να επισκεφτεί την Αττάλεια στην Τουρκία, να υποβληθεί σε οφθαλμολογική επέμβαση και να χαλαρώσει για τρεις ημέρες σε λουξ ξενοδοχείο. 

Η χώρα μας σε μια προσπάθεια να εισχωρήσει δυναμικά δεν διστάζει να ζητήσει τεχνογνωσία από τους παίκτες του χώρου. Ετσι, στην Επιτροπή Τουρισμού Υγείας που έχει συστήσει το υπουργείο Υγείας έχουν παραστεί βέλγοι εμπειρογνώμονες. Επιπλέον, στο άμεσο μέλλον σχεδιάζεται συνεργασία μέσω της Ομάδας Δράσης με την Ουγγαρία.

Πάντως, ήδη στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν «κοκκινίσει» στον χάρτη τη Σαντορίνη, τη Κρήτη και τη Ρόδο ως μερικούς από τους πιο ισχυρούς πόλους προσέλκυσης ιατρικών τουριστών. Επιπλέον, στελέχη του υπουργείου υπογραμμίζουν ότι εκτός από τα ιδιωτικά νοσοκομεία, «χρυσό» κρύβουν και εκείνες οι κλινικές των δημοσίων νοσοκομείων που έχουν αποκτήσει διεθνή αναγνώριση.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ινστιτούτου Οπτικής και Ορασης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το Ινστιτούτο που έχει την έδρα του στο Ηράκλειο Κρήτης έχει κεντρίσει τα επιστημονικά βλέμματα από το 1989, όταν ανακάλυψε και εφάρμοσε την τεχνική LASIK - διόρθωση υψηλών αμετρωπιών (μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού) με τη χρήση laser.

Ενδεικτικό της φήμης που έχει αποκτήσει είναι ότι τον τελευταίο χρόνο 200 ξένοι έβγαλαν εισιτήριο με προορισμό την Κρήτη για ιατρική φροντίδα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πριν από μερικούς μήνες ο καθηγητής Οφθαλμολογίας και πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Παλλήκαρης έλαβε πρόσκληση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεδομένου ότι η εμπειρία του Ινστιτούτου δείχνει ότι το πείραμα μπορεί να πετύχει. Οπως επισημαίνει ο ίδιος στα «ΝΕΑ», η προσέλκυση ιατρικών τουριστών είναι αποτέλεσμα οργανωμένης προσπάθειας και για να επιτύχει το εγχείρημα θα πρέπει να «στηριχτεί σε μια ισχυρή επιχειρηματική βάση προσφέροντας στους ξένους ποιοτικές υπηρεσίες». 

Πυλώνας ανάπτυξης

Ο ιατρικός τουρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης εφόσον διασφαλιστεί και η συνεργασία της χώρας μας με εκείνα τα πρακτορεία που κρατούν τα ηνία, χαράζοντας στον παγκόσμιο χάρτη τις πιο δημοφιλείς διαδρομές των ιατρικών τουριστών.

Γιάννης Παλλήκαρης, καθηγητής Οφθαλμολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης
ΤΑ ΝΕΑ
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ