2013-02-15 18:30:04
Φωτογραφία για Ξεσηκώνονται οι ιδιωτικοί υπάλληλοι του Ηρακλείου για τον εργασιακό μεσαίωνα
Η ώρα του αγώνα ήρθε για τους ιδιωτικούς υπάλληλους του Ηρακλείου που καλούνται από την Ένωση του να συμμετάσχουν στη δυναμική κινητοποίηση που διοργανώνεται... την ερχόμενη Τετάρτη σε μια ένδειξη αντίστασης στην άγρια λαίλαπα των μέτρων που διαμόρφωσαν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. 

Η Ένωση συγκαλεί την Δευτέρα γενική συνέλευση στο Εργατικό κέντρο Ηρακλείου με θέμα την Κυριακή Αργία και τις Συλλογικές Συμβάσεις ενώ χαρακτηρίζει επιβεβλημένη τη μαζική συμμετοχή στην απεργία που αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ στις 20 Φλεβάρη.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Εργαζόμενοι, Εργαζόμενες, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί την εργατική τάξη να οργανώσει την σκληρή πάλη για όλα τα μέτρα που εξαθλιώνουν κάθε λαϊκή οικογένεια. Ζητήματα όπως η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), η προστασία των ανέργων, η παρεμπόδιση των μέτρων που εξοντώνουν τους εργάτες, η προάσπιση της Κυριακής αργίας
. Πρόκειται για ζητήματα, τα οποία ένα προς ένα πρέπει να ξεσηκώσουν το σύνολο των εργαζόμενων Με βασικούς άξονες την διεκδίκηση υπογραφής νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2013, πρέπει να αναπτυχθούν σκληροί αγώνες και να μαζικοποιηθούν τα συνδικάτα. Δεν πρέπει να τους περάσει, δεν είναι ανίκητοι. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, εμείς παράγουμε τον πλούτο και τον καρπώνονται μια χούφτα παράσιτα, τα μονοπώλια.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο του κλάδου να δώσει στο πλευρό του σωματείου μας την μάχη στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη, όπως αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ - μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων. Να απορρίψουν τα ψευτοφάρμακα των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας. Να γίνει ξεκάθαρο στην εργατική τάξη ότι ακόμα κι αυτά ενισχύουν την κερδοφορία των μονοπωλίων, μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης και δε λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας. Την ίδια στιγμή, η εργατική - λαϊκή οικογένεια σφαδάζει από τη φορολεηλασία, τα χαράτσια, τους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης, τις αυξήσεις στο ρεύμα. Φορολογούνται ακόμη κι οι άνεργοι, γιατί έχουν ένα σπίτι, ενώ αυξάνονται οι οικογένειες που μένουν χωρίς ρεύμα, νερό, ακόμα και φαγητό...

Με επιτροπές εργατών, πλάι στα σωματεία τους, με κοινή δράση εργαζομένων, μικροεμπόρων, αυτοαπασχολουμένων και φτωχών επαγγελματοβιοτεχνών. Όλοι μαζί οφείλουν να είναι σύμμαχοι απέναντι στην προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο για την πλήρη κατάργηση της Κυριακής Αργίας και την καταστρατήγηση του ωραρίου.

Στο Ηράκλειο αυτό εκφράζεται με την συζήτηση που διενεργεί η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου για το χαρακτηρισμό της πόλης ως τουριστική περιοχή, πράγμα που βάσει την υπάρχουσα νομοθεσία θα δίνει την δυνατότητα στα καταστήματα να ανοίγουν ως αργά το βράδυ και τις Κυριακές, ασχέτως αν ο ίδιος ο εμπορικός σύλλογος σκίζει τα ιμάτια του πως δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Η επιχειρηματολογία είναι κοινή, τόνωση της αγοράς, δημιουργία θέσεων εργασίας, εκμετάλλευση του τουρισμού και της κρουαζιέρας, αύξηση της ανταγωνιστικότητας κ.α. Το υπουργείο μας λέει ότι η διεύρυνση του ωραρίου το 2005 επέφερε αύξηση κατά 14%, αύξηση της απασχόλησης κατά 2,5% και ότι με το μέτρο αυτό θα δημιουργηθούν 8.000 θέσεις εργασίας. Δε μας λέει, όμως, ότι η αύξηση αυτή πήγε στις μεγάλες μονοπωλιακές μονάδες, την στιγμή που οι μικροί την ίδια περίοδο σημειώνουν συρρίκνωση του τζίρου και περισσότερα λουκέτα επιχειρήσεων απ'ότι ανοίγματα. Δεν μας λέει ότι ναι μεν αυξήθηκε η απασχόληση, αλλά μειώθηκαν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου, το πενθήμερο οκτάωρο, εντατικοποιήθηκαν οι ελαστικές μορφές εργασίας, ενώ η δουλειά με μισθό που αγγίζει έως και τα 250 ευρώ για άτομα κάτω των 25 ετών κλιμακώθηκε.

Δε μας λέει το υπουργείο ότι κανένας δεν θα προσλάβει υπάλληλο για να δουλέψει μόνο την Κυριακή, αλλά θα κάνει κόλαση τη ζωή του εργαζόμενου καταργώντας το πενθήμερο του, αναγκάζοντάς τον να εργάζεται τις Κυριακές, απλήρωτες και μη, αλλά χωρίς την προσαύξηση κατά 75% γιατί η Κυριακή θα θεωρείται κοινή εργάσιμη ημέρα. Λέμε λοιπόν κοινή δράση ενάντια στα μονοπώλια γιατί αν οι εργάτες δεν έχουν συμβάσεις και μισθούς με βάση της ανάγκες τους, δεν θα μπορούν να καταναλώνουν, οι μικροί έμποροι θα κλείσουν λόγω του ανταγωνισμού από τα μονοπώλια και κανένας τουρίστας δεν θα μπορέσει να τους σώσει.

Γι αυτό λοιπόν πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στον εμπορικό σύλλογο Ηρακλείου, απαιτώντας να μην συζητηθεί ο χαρακτηρισμός του ηρακλείου ως τουριστική περιοχή και με βάση τα παραπάνω προχωράμε σε κοινές περιοδείες στα καταστήματα με τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ για την ενημέρωση εργατών και εμπόρων για την Κυριακή Αργία ...

prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ