2013-02-15 19:01:06
Φωτογραφία για Ταξίδι στην εναλλακτική Μπρατισλάβα
Κοιμηθείτε σε botel κι αφήστε τα κύματα του Δούναβη να σας νανουρίσουν, πιείτε τον καφέ σας στις μπαρόκ γωνιές του Βεντούρσκα και αγοράστε σοκολάτες από τη Βιέννη όπου θα πάτε σε χρόνο ρεκόρ με το τρένο ή το λεωφορείο (προσοχή: αν κάνετε την εκδρομή με τρένο θα πρέπει να θυμάστε πως λέγετε ο σταθμός της Μπρατισλάβα γιατί αλλιώς στην επιστροφή θα βρεθείτε σίγουρα σε άλλη πόλη, μπορεί και χώρα!) Χριστούγεννα με ρομαντισμό, καλό φαγητό και ξεφάντωμα μέχρι πρωίας που δεν θα σας στοιχίσουν μια περιουσία! 

Από τις πιο όμορφες μητροπόλεις της Ευρώπης, η Μπρατισλάβα απλώνετε σε μια έκταση 48.845 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται στην καρδιά της Κεντρικής Ευρώπης συνδεόμενη με τις γειτονικές χώρες μέσω του ποταμού Δούναβη. Οι βίλες νότια του ποταμού Δούναβη, τα γιγαντιαία παλάτια και κάστρα από την εποχή του κομμουνισμού, τα σημαντικότερα μουσεία, αλλά και η πληθώρα των μπαρ που πλημμυρίζουν από νεολαία, κάνουν την πόλη να ξεχωρίζει. Είναι αλήθεια ότι η πρωτεύουσα της Σλοβακίας έχει αρκετούς θησαυρούς για να ανακαλύψεις.


Το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο ξεκινά την ξενάγησή σας και δεν είναι άλλο από το Κάστρο, στο οποίο στέφθηκαν Ούγγροι βασιλείς και φυλάσσονται αρκετά κοσμήματα του στέμματος. Μέσα στο Κάστρο βρίσκουμε αρκετά μουσεία. Η θέα που προσφέρει από ψηλά είναι φανταστική. Σε απόσταση αναπνοής απλώνεται η κεντρική αρτηρία της Μπρατισλάβα, ο Βεντούρσκα. Ένας πολυσύχναστος δρόμος γεμάτος καφέ, εστιατόρια και μπαρόκ παλάτια. Επόμενη στάση μας το υπέροχο σιντριβάνι στην κεντρική πλατεία της παλαιάς πόλης. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε μια παράσταση μπαλέτου ή μαύρης όπερας στο Εθνικού Θεάτρου που στεγάζεται σε ένα όμορφο κτίριο ακριβώς στο κέντρο της πόλης.

Σε μια πόλη γεμάτη καφέ, μπαρ και εστιατόρια, δεν είναι δύσκολο να βρεις ένα χώρο ανάπαυσης, ύστερα από μια κουραστική μέρα ξενάγησης στη πόλη. Τίποτα δεν είναι πιο απολαυστικό από το να μπούμε σε ένα μεσαιωνικού στυλ εστιατόριο, σε μια ταβέρνα που μοιάζει με κελάρι, για να δοκιμάσουμε τοπικό γκούλας, νιόκι πατάτας με γιδοτύρι και τηγανητό μπέικον. Τις καυτερές γεύσεις θα σβήσει ένα ποτήρι σλοβακικής μπίρας, ενώ τα βράδια γλυκαίνουν σε κάποιο μποέμικο μπαράκι που σερβίρει σπιτικά ποτά που σε στέλνουν αδιάβαστο!

 ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Η πλειοψηφία των επισκεπτών, κυρίως νέοι, μένουν σε botels και πανσιόν που έχουν πολύ χαμηλό κόστος. Τα καλά ξενοδοχεία κυρίως στην παλαιά πόλη σπανίζουν. Προσοχή, αν επιθυμείτε να διαμείνετε σε κάποιο ακριβό ξενοδοχείο καλείστε να έχετε κάνει κράτηση εγκαίρως:

• Botel Gracia: Μοναδική εμπειρία η διαμονή σε πλοίο αραγμένο στην όχθη του Δούναβη απέναντι από την Πινακοθήκη. Σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό κέντρο διαθέτει όλες τις ανέσεις με εστιατόριο πάνω στο κατάστρωμα. Το απογευματάκι που θα πίνετε το λικεράκι σας υπό τους ήχους κλασικής μουσικής και με συνοδεία το ελαφρύ κυματάκι του ποταμού.

• Carlton Hotel: πλήρως ανακαινισμένο, κοντά στο Εθνικό Θέατρο, όμορφο περιβάλλον, αποτελεί την καλύτερη επιλογή της πόλης. Διατίθενται αρκετές υπηρεσίες.

• Hotel Forum: Ιδανικό για επαγγελματίες μιας και διαθέτει όλα τα κομφόρ. Δεν έχει ιδιαίτερο στυλ.

• Holiday Inn: Καλό ξενοδοχείο της γνωστής αλυσίδας. Διαθέτει όμορφα εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήριο και σπα, σάουνα και σολάριουμ.

*Περισσότερες πληροφορίες στο www.booking.com

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

• Prašná Bašta: Ξεχωρίζει για τη κουζίνα και το περιβάλλον του που θυμίζει παλιό κελάρι.

• Hradná vináreň: Βρίσκετε μέσα στο Κάστρο. Διαθέτει μια μεγάλη βεράντα προσφέροντας απίθανη θέα και εκείνο που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η ποικιλία των πολύ καλών κρασιών που έχει.

• Modrá Hviezda: Μεσαιωνική ατμόσφαιρα, ωραία θέα και καλή τοπική-σπιτική κουζίνα.

* UFO: Αξίζει πραγματικά μια βόλτα στο εστιατόριο που αιωρείται πάνω από το Novy Most (New Bridge)! Θα βρείτε πολλές λιχουδιές στο δύο σελίδων μενού του κι αν θέλετε να δαπανήσετε 75 ευρώ θα γευτείτε την εξαιρετική πρόταση των επτά πιάτων του σεφ ενώ θα έχετε γύρω σας μια θέα που πραγματικά κόβει την ανάσα. Θα αισθανθείτε πράγματι σαν να γευματίζετε σε… ufo! Ρωτήστε επίσης τον ξενοδόχο σας που θα βρείτε προσκλήσεις για τα πάρτι που διοργανώνονται εκεί μια φορά τον μήνα. Μοναδική εμπειρία 85 μέτρα πάνω από το νερό!

 Μαθαίνοντας λίγο την ιστορία της Η μακρά ιστορία της περιλαμβάνει τη ρωμαϊκή κατοχή και τη μετάβαση στα χέρια των Μαγυάρων. Καθοριστική για την πορεία της πόλης αποτέλεσε η ήττα των Ούγγρων από τους Τούρκους το 1526 και η τουρκική κατοχή του μεγαλύτερου κομματιού της Ουγγαρίας, που οδήγησε στην άνθηση της Μπρατισλάβα ως πρωτεύουσας πια του ουγγρικού βασιλείου για την περίοδο 1536 – 1783. Η αριστοκρατία της Βιέννης αρχίζει να χτίζει τα παλάτια και τις μπαρόκ βίλες που θα συναντήσουμε εκεί ακόμα και σήμερα. Ακολουθεί η άνθηση της οικονομία και των τεχνών και ειδικότερα της μουσικής. Από τις σπουδαιότερες μορφές της κλασικής μουσικής που φιλοξενήθηκαν στο κάστρο ήταν ο Μότσαρτ και ο Μπετόβεν. Οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι διακόπτουν για λίγο την οικονομική ανάπτυξη, ενώ το 1919 η πόλη παίρνει το σημερινό όνομα και γίνεται πρωτεύουσα της Σλοβακίας μετά την εισβολή των Γερμανών στην Τσεχοσλοβακία. Το 1971 η κομμουνιστική ηγεσία της Σλοβακίας εγκαινιάζει τη Νέα Γέφυρα μαζί με την ανέγερση των πελώριων συγκροτημάτων που ακόμα χαρακτηρίζουν την πόλη. Το 1993, η Μπρατισλάβα ανακηρύσσεται για μια ακόμη φορά πρωτεύουσα, παίρνοντας την τελική της μορφή.

 Η ιστορία της ακολουθεί την άνθηση του πνεύματος, γεγονός που μαρτυρά την περίτεχνη αρχιτεκτονική, τα αμέτρητα μουσεία, τις μουσικές αίθουσες και τα αλλεπάλληλα φεστιβάλ. Αυτά σε συνδυασμό με τα πολύ όμορφα αισθητικά μπαρ, καφέ και εστιατόρια που είναι γεμάτα από νέους φοιτητές, καθιστούν την Μπρατισλάβα ιδανικό προορισμό.

 

http://www.koolnews.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ