2013-02-16 05:14:03
Φωτογραφία για Οι πιο κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της Κύπρου
Όλα είναι έτοιμα για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, δήλωσε ο γενικός έφορος εκλογής Ανδρέας Ασσιώτης υπενθυμίζοντας ότι κάθε προεκλογική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί απόψε τα μεσάνυχτα.

Ο κ. Ασσιώτης κάλεσε τους υποψηφίους, τα εκλογικά επιτελεία και τα οργανωμένα σύνολα, να αποφύγουν την αποστολή μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα ή μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ανέρχεται στις 545.180, στον δε ειδικό εκλογικό κατάλογο των εγκλωβισμένων περιλαμβάνονται 311 ψηφοφόροι. Θα λειτουργήσουν 1.139 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο και 40 σε πόλεις του εξωτερικού.

Που θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στην Ελλάδα

Όπως ανέφερε ο γενικός έφορος εκλογής, οι νέοι ψηφοφόροι επέδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους σε σχέση με το 2008 και έφθασαν στους 12.700, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 30%. Η εκλογική διαδικασία θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα, με διακοπή μιας ώρας το μεσημέρι.


Ο κ. Ασσιώτης δήλωσε ότι η διαλογή και καταμέτρηση θα γίνει στα εκλογικά κέντρα αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας και, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, γύρω στις οκτώ το βράδυ αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα. Στο μεταξύ, οι υποψήφιοι πρόεδροι προέβησαν σήμερα στις τελικές δηλώσεις τους εν όψει των εκλογών.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι εκλογές της Κυριακής είναι οι πιο κρίσιμες της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, καθώς το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, ώστε να περάσει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να περιοριστούν οι σκληρές κοινωνικές επιπτώσεις στη ζωή των συμπολιτών μας.

Πρόσθεσε πως ο ίδιος έχει δεσμευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ώστε με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση να αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις της Κύπρου. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι σε αυτές τις εκλογές καλούνται οι πολίτες να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους, εκείνον του λαϊκισμού, της ανευθυνότητας και της άρνησης των αλλαγών που οδηγεί μόνο σε αδιέξοδα και τον άλλο, που ο ίδιος προτείνει, των τολμηρών αλλαγών, της υπευθυνότητας και της αξιοπιστίας, που θα αντιμετωπίσει την κρίση και θα δώσει προοπτική στον τόπο μας και ελπίδα στους πολίτες. Οι συνθήκες, κατέληξε, είναι πιεστικές και για κάθε μέρα αδράνειας, το κόστος για το κράτος και την κοινωνία γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

Ο έτερος υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς δήλωσε ότι υπόσχεται πως θα λειτουργήσει ως πρόεδρος σε μια κυβέρνηση εθνικού συνασπισμού και πρόσθεσε πως δεν έχει σχέση με ακρότητες, λαϊκισμό και μεταλλάξεις. «Η κυβέρνησή μου θα λειτουργεί συναινετικά και σε συνεργασία με τη Βουλή, ώστε μαζί να επιτυγχάνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Μαλάς. Ανέφερε ακόμα ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου θα επιδιώξει τον καταρτισμό κοινής στρατηγικής της ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Μαλάς υποσχέθηκε ότι θα επιλύσει τα προβλήματα της οικονομίας μέσα από την ισότιμη κατανομή βαρών, την εξυγίανση των δημοσιονομικών, τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και σωστής διαχείρισης του φυσικού πλούτου της Κύπρου. Επισήμανε ότι ο ίδιος δεν έχει σκιές στην προσωπική και επαγγελματική πορεία του, ενώ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όπως είπε, οι άλλοι δύο συνυποψήφιοί του απολογήθηκαν για ζητήματα που χρειάζονταν διερεύνηση.

Ο υποψήφιος για την προεδρία Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι η Κύπρος, αυτές τις δύσκολες ώρες, χρειάζεται την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και γι αυτό τους κάλεσε να τον ψηφίσουν, τονίζοντας ότι η ανατροπή δεν έρχεται με την αποχή αλλά με τη συμμετοχή. Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η πρότασή του για προπώληση φυσικού αερίου είναι αποδεδειγμένα υλοποιήσιμη και εφαρμόσιμη και μπορεί να απαλλάξει τον λαό μας από το μνημόνιο, τη δυστυχία, την ανεργία, και την ανέχεια.

«Έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε τη χώρα μας από τα σημερινά αδιέξοδα, να παραμείνουμε οικονομικά και πολιτικά ανεξάρτητοι, για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τους όποιους σχεδιασμούς για «πακετοποίηση» του δανείου της τρόικας με λύση του Κυπριακού, στη βάση των τουρκικών απαιτήσεων και για μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας», είπε ο κ. Λιλλήκας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ