2013-02-16 08:30:06
Φωτογραφία για Πώς ένα ηφαίστειο έφερε ψύχος σε όλη τη γη για 3 χρόνια!
Η αιτία του μη αναμενόμενου και αφύσικου αυτού φαινομένου που έπληξε την Ευρώπη και γενικότερα όλο το πλανήτη και κυρίως τις κλιματολογικές συνθήκες του βόρειου ημισφαιρίου το 1816, ήταν η ισχυρή έκρηξη ενός ηφαιστείου στο όρος Tambora της Ινδονησίας, η οποία όχι μόνο επέσπευσε την έλευση του Χειμώνα, αλλά συνετέλεσε στην εμφάνιση του ψυχρότερου έτους του 19ου αιώνα και ενός από τα πιο κρύα στην ιστορία του κόσμου.

Σκεφτείτε, ότι η συγκεκριμένη έκρηξη ήταν 4 φορές πιο ισχυρή από εκείνη του Κρακατόα και 52.000 φορές πιο δυνατή από την ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα το 1945. Το όρος Ταμπόρα (Mount Tambora ή Tamboro) είναι ένα ενεργό στρωματοηφαίστειο ως και σήμερα, με την υψηλότερη κορυφή του να βρίσκεται σε ύψος 2.722 μέτρα.

Στη παρακάτω εικόνα το ηφαίστειο Ταμπόρα Στην Άπω Ανατολή 92.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως από την πείνα, λόγω της καταστροφής των καλλιεργειών και του θανάτου εκατοντάδων χιλιάδων ζώων. Σκόνη, θειάφι και σύννεφα στάχτης που εισχώρησαν στην ατμόσφαιρα "τρέλαναν" κυριολεκτικά το καιρό και επηρέασαν τις κλιματικές συνθήκες του πλανήτη μας, προκαλώντας παγκόσμια πτώση της θερμοκρασίας για 3 συνεχόμενα έτη.


Στην Ινδία, οι ετήσιοι μουσώνες δεν έφτασαν ποτέ, οδηγώντας τον κόσμο σε μια μαζική επιδημία χολέρας, επειδή οι άνθρωποι αναγκάζονταν να πίνουν βρόμικο νερό, ενώ για τη διατροφή τους χρησιμοποιούσαν ότι έβρισκαν μέσα στα έλη. Η Ευρώπη μετρούσε περισσότερες πληγές από τις ΗΠΑ, ενώ η αδυναμία καλλιέργειας λόγω του πολικού συνεχόμενου ψύχους οδήγησε σε πολλές εξεγέρσεις για τα τρόφιμα, κυρίως στη Γαλλία και την Ελβετία.

Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από μια ισχυρή επιδημία τύφου, ενώ η σχεδόν ολική καταστροφή της συγκομιδής στη Νέα Αγγλία συνετέλεσε στην πρώτη μαζική μετανάστευση των αγροτών και άλλαξε το μοτίβο της αμερικανικής γεωργίας για πάντα.

Αξίζει να τονίσουμε, ότι το περίεργο αυτό κλιματικό φαινόμενο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, συγγραφείς και θετικούς επιστήμονες εκείνης της εποχής, όπως τη διάσημη συγγραφέα Μαίρη Σέλλεϋ η οποία λόγω του άσχημου καιρού, έμεινε για αρκετό χρόνο στο σπίτι της, με αποτέλεσμα να γράψει το περίφημο μυθιστόρημα «Φραγκεστάιν», αλλά και ο Λόρδος Βύρωνας εμπνεύστηκε το ποίημα «Darkness». Για φανταστείτε να γινόταν κάτι τέτοιο στις μέρες μας... Ποίες άραγε θα ήταν οι συνέπειες στην εποχή μας ;;
ΠΗΓΗ
aneksigita-fainomena
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ