2013-02-16 16:14:04
Φωτογραφία για Έξαρση ιογενούς επιπεφυκίτιδας στο Αγρίνιο
Το τελευταίο δίμηνο πολλά κρούσματα μιας γνωστής στους περισσότερους μόλυνσης των ματιών, της επιπεφυκίτιδας, που μάλιστα έχει ιογενή μορφή σε πολλές περιπτώσεις έχουν σημειωθεί στο Αγρίνιο

Τα πιο γνωστά συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας είναι ο κνησμός ή και το τσούξιμο στα μάτια, ενώ συνοδεύεται από ερυθρότητα. Το χαρακτηριστικό της νόσου είναι ότι κάνει την εμφάνισή της κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, από τον Μάιο και έπειτα. Το παράδοξο λοιπόν είναι η έξαρση της νόσου στην καρδιά του χειμώνα ενώ η αυτού του είδους εξάπλωσή της δεν συνηθίζεται ούτε και τους καλοκαιρινούς «επίμαχους» για την ασθένεια μήνες.

Το «Γεγονός» επικοινώνησε με οφθαλμιάτρους της πόλης και οι απαντήσεις ήταν πολύ ενδιαφέρουσες. Ο κ. Σωκράτης Τσιλιμπόκος, χρόνια οφθαλμίατρος με ιατρείο στην πόλη επιβεβαίωσε την επιδημία των τελευταίων ημερών. «Συμβαίνει πράγματι και το παράξενο είναι ότι δεν είναι μέσα στην περίοδο που το περιμένουμε
. Η επιπεφυκίτιδα παίρνει διάφορες μορφές, αλλά η ιογενής μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα, ακόμα και σε απόσταση μερικών εκατοστών από το άτομο που νοσεί. Συνήθως συμβαίνει σε παιδιά που συνωστίζονται σε σχολεία και κολλούν το ένα το άλλο. Με αυτή τη λογική, μπορεί ακόμα και ο ασθενής να κολλήσει τον πελάτη» σημειώνει ο γιατρός και τονίζει τη σημαντικότητα της πρόληψης στο να μειωθεί το περίεργο αυτό φαινόμενο.

Ο κ. Νικόλαος Καραβόκυρος, οφθαλμίατρος στην πόλη του Αγρινίου και αυτός, δηλώνει πως πράγματι είναι περίεργη η έξαρση μέσα στη καρδιά του χειμώνα. «Η μοναδική εξήγηση που μπορεί πιθανών να δοθεί, προκύπτει αν τη συνδέσουμε με την εποχιακή γρίπη που βρίσκεται σε έξαρση τον χειμώνα. Το γιατί ακριβώς συμβαίνει τώρα, δεν μπορούμε να το ξέρουμε» .Σημειώνει εξάλλου πως: «το παν είναι η πρόληψη και η προφύλαξη! Ο ασθενής πρέπει να έχει τη δική του πετσέτα μέσα στο σπίτι και να παρακολουθείται από οφθαλμίατρο τις πρώτες 5 μέρες, γιατί η ιογενής επιπεφυκίτιδα κρατά γύρω στις 3 εβδομάδες και αν δεν γίνει σωστή αγωγή,μπορεί να δημιουργηθεί μια ψευδομεμβράνη στην κόρη του ματιού που πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά, αλλά κάτι τέτοιο είναι σπάνιο.»

Είναι αξιοσημειωτο ακόμη πως η μεταδοση της ασθενειας είναι τοσο εύκολη που γιατροι δεν το αποκελιουν να εχει συμβει και μεσα στα ιατρεία τους. Συγκεκριμένα, στο αν και κατά πόσο φέρουν ευθύνη για την κατάσταση αυτή γιατροί, ο κ. Καραβόκυρος απαντά: « Βέβαια φοβάμαι και για τους ασθενείς μου! Καθαρίζω τα μηχανήματα όσο καλύτερα μπορώ, αλλά το θέμα είναι πως και το πόμολο της πόρτας του ιατρείου μου να ακουμπήσει κάποιος πελάτης, με ιογενή επιπεφυκίτιδα, που είχε πριν επαφή με το μάτι του και στη συνέχεια το ακουμπήσει και κάποιος άλλος και το φέρει σε επαφή με το δικό του, πολύ πιθανό να κολλήσει. Μπορεί άθελά μου, με τον τρόπο που μόλις περιέγραψα, να έχω κολλήσει κόσμο και να μη το ξέρω!» ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πόσο λάθος είναι να μην απολυμαίνονται τα μηχανήματα των οφθαλμιάτρων. «Προσπαθούμε να ελέγξουμε τη νόσο και να ανακουφίσουμε τον ασθενή από τα συμπτώματά της, έως ότου αυτή παρέλθει, παράλληλα όμως ο “φέρων τη μόλυνση”, μπορεί να τη μεταδίδει…» συμπλήρωσε ο κ. Καραβόκυρος.

Πηγή: εφημερίδα «Γεγονός»
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ