2013-02-17 03:36:03
Φωτογραφία για G20: Δεν ορίστηκαν στόχοι μείωσης του χρέους
Οι χώρες μέλη της Ομάδας των Είκοσι (G20) ανέβαλαν σήμερα τα σχέδια να ορίσουν νέους στόχους για τη μείωση του χρέους σε μια ένδειξη ανησυχίας για την εύθραυστη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξει "συναλλαγματικός πόλεμος".

Οι επεκτατικές πολιτικές της Ιαπωνίας, οι οποίες οδήγησαν σε μείωση της ισοτιμίας του γεν, δεν επικρίνονται στην τελική ανακοίνωση που εκπονήθηκε στη Μόσχα από τους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των χωρών της G20, στην οποία συμμετέχουν μεγάλες και αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις που καλύπτουν μαζί το 90% της παγκόσμιας οικονομίας.

Έπειτα από συνομιλίες που διήρκεσαν χθες ως αργά τη νύχτα, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε μια διατύπωση που είναι πιο κοντά απ' ό,τι αναμενόταν στην κοινή δήλωση η οποία εκδόθηκε την περασμένη Τρίτη από την Ομάδα των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη και υποστηρίζει τον καθορισμό των ισοτιμιών από την αγορά.


Στην τελική ανακοίνωση περιλαμβάνεται μια δέσμευση της G20 να απέχει από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις ενώ υπογραμμίζεται πως η νομισματική πολιτική θα έχει στόχο τη σταθερότητα των τιμών και την ανάπτυξη.

Στο κείμενο περιέχεται επίσης μια δέσμευση για αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, όμως δεν τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι.

Η συμφωνία για τη μείωση του χρέους που συνήφθη το 2010 στο Τορόντο, εκπνέει φέτος, αν οι ηγέτες δεν συμφωνήσουν να την παρατείνουν κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε πως περιμένει ότι συγκεκριμένοι στόχοι για το χρέος θα συμφωνηθούν κατά τη σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Το τελικό ανακοινωθέν

Οι ισοτιμίες δεν πρέπει να χρησιμεύουν για να ντοπάρεται η ανταγωνιστικότητα των κρατών, αλλά η νομισματική πολιτική πρέπει "να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη", δηλώνουν σήμερα οι πλούσιες και αναδυόμενες χώρες της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου που πραγματοποίησαν στη Μόσχα.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της G20, οι οποίοι συνεδρίαζαν από την Παρασκευή, υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για "αξιόπιστες μεσοπρόθεσμες στρατηγικές" για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους, χωρίς πάντως να θέτουν πλέον αριθμητικούς στόχους και ακριβείς προθεσμίες.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι "κίνδυνοι" που απειλούν την παγκόσμια οικονομία "υποχώρησαν" και "οι συνθήκες στις χρηματαγορές βελτιώθηκαν". Ωστόσο "εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι και η παγκόσμια ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι υπερβολικά αδύναμη", εκτιμούν οι υπεύθυνοι για τα οικονομικα των κύριων δυνάμεων του πλανήτη.

"Η νομισματική πολιτική πρέπει να έχει στόχο τη σταθερότητα των τιμών σε εθνικό επίπεδο και να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εντολές" των διαφόρων κεντρικών τραπεζών, εκτιμούν οι πλούσιες και οι αναδυόμενες χώρες.

Ωστόσο δεσμεύονται "να απέχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις". "Δεν θα καθορίζουμε στόχους ισοτιμιών για λόγους ανταγωνιστικότητας", υπόσχονται.

Οι υπουργοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους "να προχωρήσουν γρήγορα προς συστήματα ισοτιμιών που να καθορίζονται περισσότερο από την αγορά" και να "αντανακλούν" την οικονομική κατάσταση. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ