2013-02-17 09:46:53
Φωτογραφία για ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Τα πιράνχας είναι (ακόμη) εδώ!
Της Ελένης Πετροπούλου

Δεν έχει τέλος το πάρτι στον χώρο της Υγείας: Τα νοσοκομεία εξακολουθούν να αγοράζουν υλικά με «καπέλο», χωρίς συμβάσεις και με... προφορικές προσκλήσεις, ενώ τα περισσότερα υλικά είναι κινέζικα! Γιατροί επιμένουν να επεμβαίνουν στην αγορά υλικών συγκεκριμένων εταιρειών και υπάλληλοι «ξεχνούν» εγκυκλίους για να παρακάμψουν τον νόμο. Και εταιρείες οι οποίες έχουν απορριφθεί από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας ως ακατάλληλες, προμηθεύουν δημόσια νοσοκομεία.

Η εικόνα αυτή καταγράφηκε από την ίδια την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, η οποία παρακολουθεί την εκτέλεση των προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ έχει ήδη ολοκληρώσει ενιαίους διαγωνισμούς για την προμήθεια συγκεκριμένων υλικών με μειωμένες τιμές που αγγίζουν το 75%.

Παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι Συμβάσεις και τα Νοσοκομεία όφειλαν να τις υλοποιούν, ως το μόνο νόμιμο μέσο προμήθειας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα των προϊόντων (αφού αυτά έχουν ήδη αξιολογηθεί πριν την υπογραφή των συμβάσεων) αλλά και την επίτευξη περαιτέρω μειώσεων (με τη διαδικασία των mini call offs) προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, εντούτοις η προσπάθεια της ΕΠΥ έχει προσκρούσει στα γρανάζια των συμφερόντων σε καθημερινή βάση, μιας και η απευθείας ανάθεση συνεχίζεται ακόμα και σήμερα σε επιλεγμένα υλικά και εταιρείες και μάλιστα σε απορριφθείσες εταιρείες από τους διαγωνισμούς της.

Αρνούνται

«Δίνουμε μάχη για να..
. πειστούν τα νοσοκομεία να αγοράζουν υλικά αξιοποιώντας τις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει», σχολιάζει χαρακτηριστικά μέλος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας. Τα νοσοκομεία ωστόσο αρνούνται πεισματικά να εφαρμόσουν τον νόμο, προβάλλοντας κάθε φορά και έναν διαφορετικό λόγο.

Τις τελευταίες δύο μέρες, κλιμάκια της ΕΠΥ επισκέπτονται δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας προκειμένου να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προμήθειες. Τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά, ενώ τα μέχρι τώρα στοιχεία από τον έλεγχο που έγινε κατά το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ» δείχνουν:

Στο Ιπποκράτειο της Αθήνας, οι προμήθειες υλικών εξακολουθούν να γίνονται ακόμη και σήμερα εξωσυμβατικά και σε ορισμένες περιπτώσεις οι... αρμόδιοι προχωρούν σε προφορικές προσκλήσεις! Η ΕΠΥ έχει αποστείλει στο νοσοκομείο από την 1η Φεβρουαρίου οδηγίες για το τρόπο προμήθειας υλικών αξιοποιώντας τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη. Η διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες, «σκοντάφτει» κυρίως σε γιατρούς, οι οποίοι επιθυμούν να επεμβαίνουν στην αγορά αποφασίζοντας ποια υλικά και ποιας εταιρείας θα προμηθευτεί το νοσοκομείο.

Γραφειοκρατία

Στο Τζάννειο δεν έχει γίνει ούτε μια αγορά αξιοποιώντας τις συμβάσεις της ΕΠΥ, επικαλούμενο κάθε φορά ένα διαφορετικό γραφειοκρατικό εμπόδιο. Μάλιστα το νοσοκομείο έχει επιλέξει να αγοράζει μικρές ποσότητες, ακόμη και ένα ένα τα υλικά, για να παρακάμψει τις νόμιμες διαδικασίες.

Στο Αττικόν, το... πρόβλημα εντοπίζεται στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο σε προηγούμενη συνεδρίαση ενέκρινε την προμήθεια υλικών με απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένες εταιρείες. Για να εφαρμοσθεί η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται από την ΕΠΥ, θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο!

Στο νοσοκομείο της Ρόδου, όχι μόνο δεν εφαρμόζουν τον νόμο αλλά απηύθυναν, και μάλιστα 2 φορές, πρόσκληση για την προμήθεια υλικών φίλτρων τεχνητού νεφρού σε εταιρεία η οποία έχει αναδειχθεί μειοδότρια στον σχετικό διαγωνισμό της ΕΠΥ.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο νοσοκομείο της Λαμίας, με τις προμηθεύτριες εταιρείες να ενημερώνουν το ίδρυμα για την ύπαρξη σύμβασης με την ΕΠΥ και να συστήνουν τήρηση του νόμου Οι διαγωνισμοί

Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) εξουσιοδοτήθηκε τον Μάιο του 2010 να διενεργήσει 7 ενιαίους διαγωνισμούς σε πανελλήνιο επίπεδο, για προϊόντα που τα νοσοκομεία προμηθεύονταν χωρίς διαγωνισμούς και στις περισσότερες περιπτώσεις υπερτιμολογημένα από τις προμηθεύτριες εταιρείες.

Έτσι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα διενεργήθηκαν διαγωνισμοί για την προμήθεια ενεργών καρδιολογικών Εμφυτευμάτων, Φίλτρων και βελονών τεχνητού Νεφρού, συστημάτων περιτοναϊκής κάθαρσης, ενδοφακών και ορθοπεδικού υλικού, προϋπολογισμού 405.176.014,00 ευρώ, με στόχο τη σύναψη «Συμφωνιών Πλαίσιο», σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 2004/18/ΕΚ.

Μέχρι σήμερα, οι 6 από τους 7 διαγωνισμούς έχουν ολοκληρωθεί και υπογραφεί με βάση τις σχετικές συμβάσεις «Συμφωνία–Πλαίσιο» με τις μειοδότριες εταιρείες, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί για τον Μάρτιο η διενέργεια του ενιαίου διαγωνισμού για τα ορθοπεδικά υλικά με τη χρήση ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΠΥ, η εκτιμώμενη ετήσια μείωση από τα αποτελέσματα των ενιαίων διαγωνισμών και κατ' επέκταση το ετήσιο οικονομικό όφελος του Δημοσίου από τη διαφορά Προϋπολογισθείσας Δαπάνης (με βάση το κόστος των αναλώσεων της προηγούμενης χρονιάς) με την Κατακυρωθείσα Δαπάνη ανέρχεται σε 82.863.907 ευρώ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δραστική μείωση που επετεύχθη στον διαγωνισμό για την προμήθεια φίλτρων τεχνητού νεφρού επιτυγχάνοντας τιμή αντίστοιχη με αυτή που έχουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Συγκεκριμένα, ενώ κατά το 2010 η ετήσια δαπάνη για προμήθεια φίλτρων τεχνητού νεφρού ανερχόταν σε 34.473.000 εκατ. ευρώ, τελικά για το 2013 το ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει 17.635.000 εκατ. ευρώ! Αξίζει να σημειωθεί και η περίπτωση των Ηλεκτρονικών Διαγωνισμών Φαρμάκου (διενέργεια διεθνών διαγωνισμών με τη χρήση ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την προμήθεια Φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία) τα οικονομικά αποτελέσματα των οποίων ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για την εξοικονόμηση πόρων, από περίπου 120.000.000 εκατ. ευρώ σε περίπου 53.000.000 εκατομμύρια ευρώ.
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ