2013-02-18 18:21:14
Φωτογραφία για Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες - Στην Κρήτη το πανελλήνιο συντονιστικό
Στον κόμβο Γιόφυρου βρίσκονται από τις 12 το μεσημέρι οι αγρότες του νομού Ηρακλείου σε μία προσπάθεια να στείλουν το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση για τις δύσκολες ώρες που περνά ο πρωτογενής τομέας.

Οι αγρότες που ξεκίνησαν από κάθε γωνιά του νομού, έφτασαν στις 12 το μεσημέρι στον κόμβο, όπου και παρέταξαν αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ. Δίπλα τους ωστόσο ήταν και μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να διευκολύνουν την κυκλοφορία αλλά και να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο έντασης.

Άνδρες της τροχαίας αλλά και διμοιρίες βρισκόταν στις ράμπες προς εθνική οδό ενώ στα φανάρια του ΠΑΓΝΗ μία ομάδα τροχονόμων έκανε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων προκειμένου να μην υπάρξει μπλοκάρισμα στην είσοδο της πόλης. Ωστόσο υπήρξε μπλοκάρισμα και αρκετοί ... χαμένοι οδηγοί στους παράδρομους της εθνικής οδού, προς το Γάζι. Αυτή την ώρα η κατάσταση στον κόμβο Γιοφύρου τείνει να ομαλοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι είναι ώρα του κλεισίματος των καταστημάτων. Τα αυτοκίνητα περνούν από το μπλόκο των αγροτών με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, ωστόσο η διέλευση είναι εφικτή, σύμφωνα και με την αστυνομία που παραμένει στο σημείο για τη διευκόλυνση του κόσμου.


Έρχεται το συντονιστικό

Νωρίτερα αξίζει να σημειώσουμε ότι από τη Μεσαρά, ξεκίνησε κομβόι αγροτικών αυτοκινήτων που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις. Όπως επεσήμανε ο γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Ντισπυράκης, αγρότες από το Τυμπάκι, τις Μοίρες, τη Γαλιά, τα Πηγαιδάκια, το Αντισκάρι, τους Αγίους Δέκα και πολλά ακόμα χωριά στηρίζουν τον αγώνα μας και βρέθηκαν στο δρόμο μαζί μας.

Δε θέλουμε φασαρίες. Θέλουμε μόνο να στείλουμε το δικό μας μήνυμα. Έχουμε μία πολύ καλή περιφρούρηση 80 ατόμων και είμαστε σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά. Αύριο μάλιστα αναμένεται στην Κρήτη και όλη η επιτροπή του συντονιστικού της Ελλάδας, θα έρθουν στο Ηράκλειο. Μάλιστα ο πρόεδρος είναι ήδη εδώ. Η Κρήτη είναι μία σημαντική αγροτική περιοχή Οι κινητοποιήσεις της Κρήτης θα διαρκέσουν μέχρι την Τετάρτη, οπότε και θα συνεδριάσουν εκ νέου τα τοπικά όργανα για να αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους. Στις προθέσεις των αγροτών είναι να μην ταλαιπωρήσουν τον κόσμο αλλά να πάρουν την κοινωνία με το μέρος τους σε ένα κοινό μέτωπο αγώνα απέναντι σε πολιτικές λιτότητας, όπως έχουν ήδη επισημάνει.

Στο πλευρό των αγροτών

Στο πλευρό των αγροτών τάσσεται με δήλωσή του ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης. Όπως ανέφερε ο κ. Σχοιναράκης, τόσο ο ίδιος όσο και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τον δίκαιο αγώνα των αγροτών ενάντια στην κυβερνητική τακτική που οδηγεί τους αγρότες σε οικονομικό αφανισμό και σε εγκατάλειψη της γης και της αγροτικής παραγωγής. Ο Δήμαρχος Γόρτυνας εξέφρασε την άποψη πως οι κινητοποιήσεις των αγροτών αποτελούν ουσιαστικά μονόδρομο για τους ίδιους, προκειμένου να διασφαλίσουν την ίδια τους την επιβίωση. Το υψηλό κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα (τιμή πετρελαίου, αλλαγή φορολογικού καθεστώτος, αγροτικά εφόδια κ.λ.π.), η έλλειψη αγροτικών υποδομών (αρδευτικά έργα και παράλληλα έργα αναδασμών), οδηγεί τους παραγωγούς στην εξαθλίωση και ως εκ τούτου στην εγκατάλειψη και συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας για να βγούμε από την κρίση. Με όλες τις δυνάμεις μου θα βρίσκομαι δίπλα στους αγρότες του Δήμου μας αλλά και όλης της Κρήτης, οι οποίοι ξεκίνησαν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, και εύχομαι ο αγώνας τους να δικαιωθεί για το καλό όλων μας. Ο Δήμος Γόρτυνας, είναι ένας κατ΄ εξοχήν αγροτοκτηνοτροφικός Δήμος και η εξαθλίωση των αγροτών μας θα σηματοδοτήσει αυτόματα την καταβαράθρωση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, επισήμανε ο κ. Σχοιναράκης.

prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα 10 πιο παράξενα χόμπι
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα 10 πιο παράξενα χόμπι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ