2013-02-19 09:15:56
Φωτογραφία για Αναβιώνει το «Ελλάς – Γαλλία»; Πολιτική στήριξη και δουλειές για γαλλικές εταιρίες στις βαλίτσες του Ολάντ
Γρηγόρης Τζιοβάρας

Πολιτική στήριξη στις επιδιώξεις της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και γαλλικές επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται στο επίκεντρο της επίσκεψης – «αστραπή» που πραγματοποιεί στην Αθήνα ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Ολάντ θα μείνει στην ελληνική πρωτεύουσα για έξι ώρες και η κυβέρνηση, που διατηρεί υψηλές προσδοκίες σε επίπεδο συμβολισμού, αλλά και ουσίας από την επίσκεψη, του ετοίμασε θερμή υποδοχή στο πρότυπο της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στη χώρα μας τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα γίνει τελετή επίσημης υποδοχής του Γάλλου ηγέτη στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, όπου θα βρεθεί ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στις 12.00 το μεσημέρι θα έχει με τον υψηλό προσκεκλημένο κατ΄ ιδίαν συνάντηση, μετά την οποία θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ.


Στο γεύμα που θα ακολουθήσει έχουν κληθεί να παρακαθίσουν και οι αρχηγοί των συγκυβερνώντων κομμάτων κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, ενώ στη συνέχεια ο Γάλλος Πρόεδρος θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Ολάντ αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξη του προς τη χώρα μας, κάτι άλλωστε για το οποίο προλείανε το έδαφος και με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ανέφερε «οι θυσίες που απαιτήθηκαν από την Ελλάδα ήταν πιο οδυνηρές από ό,τι αλλού», ενώ πρόσθεσε πως ο ίδιος αρνείται «µια Ευρώπη που θα καταδίκαζε τις χώρες σε λιτότητα χωρίς τέλος».

Επιχειρηματικό συμβούλιο

Στις 16.00, οι κύριοι Ολάντ  και Σαμαράς θα συναντήσουν στο ξενοδοχείο Hilton εκπροσώπους της ελληνικής και γαλλικής επιχειρηματικής και στη διάρκεια της θα υπογραφεί συμφωνία για την ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδος-Γαλλίας μεταξύ ΣΕΒ και του αντίστοιχου γαλλικού συνδέσμου MEDEF.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν 120 από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες από τη Γαλλία και την Ελλάδα και προσδοκάται να προετοιμαστεί το έδαφος για σημαντικές συνεργασίες και επενδύσεις. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να απευθύνει επίσης κάλεσμα σε γαλλικές εταιρείες για επενδύσεις αλλά και για συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος με δηλώσεις του απευθύνθηκε στους συμπατριώτες του επενδυτές, ζητώντας τους «να αδράξουν όλες τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, με αφορμή την συνάντηση, δήλωσε: «Εμείς οι Ευρωπαίοι του Νότου προσδοκούμε από τη σημερινή Γαλλία να ηγηθεί της προσπάθειας να υπάρξουν πιο διορατικές και αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την αντιστροφή της ευρωπαϊκής δοκιμασίας».

«Γιατί, αν η κρίση επιβάλλει αναμφίβολα να συμμαζέψουμε τα οικονομικά μας, καθιστά εξίσου αναγκαίο να φροντίσουμε τις κοινωνίες μας. Η μονομερής λιτότητα διαλύει τον κοινωνικό ιστό, την κοινωνική συνοχή. Οι λαοί μας προσδοκούν την αναβίωση ενός ευρωπαϊκού οράματος που βασίστηκε στην ανάπτυξη, την αλληλεγγύη, τον εθνικό πλουραλισμό», πρόσθεσε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Φρεγάτες και υδρογονάνθρακες

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι από γαλλικής πλευράς εκδηλώνεται ενδιαφέρον για να προωθηθούν η παραγγελία από τη χώρα μας φρεγατών τύπου FREMM, που και κατά το παρελθόν είχε συζητηθεί ως ενδεχόμενο.

Για να παρακαμφθεί, μάλιστα, η οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα για να καλύψει το κόστος αγοράς, το Παρίσι εμφανίζεται να επιδιώκει ειδική φόρμουλα «ενοικίασης προς πώληση», έτσι ώστε οι πληρωμές να μετατεθούν για το μέλλον.

Γαλλικό ενδιαφέρον επίσης εκδηλώνεται και για μελλοντικές έρευνες υδρογονανθράκων, καθώς η εταιρία Total ενεργοποιείται στην ευρύτερη περιοχή και έχει συνάψει συμφωνίες για έρευνα με την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

Η επίσκεψη του κ. Ολάντ θα συνοδευτεί από ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύουν στην πρωτεύουσα, κατά τις ώρες παραμονής του Γάλλου Προέδρου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας από την 11.30 έως τις 19.00 «θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, με διακοπές της κυκλοφορίας σε οδικούς άξονες και εκτροπές αυτής σε άλλους, καθώς και απαγορεύσεις της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων, κατά περίπτωση και ανάλογα με το πρόγραμμα των επισκέψεων».

Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Πρώτο ΘΕΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ