2013-02-23 16:26:02
Φωτογραφία για Γιατί θέλει κούρεμα των δανείων του ιδιωτικού τομέα το ΔΝΤ
Κούρεμα των δανείων που βαρύνουν νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις στην Ευρώπη ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας ότι εάν το πρόβλημα των υψηλών χρεών του ιδιωτικού τομέα δεν αντιμετωπιστεί, η όποια προσπάθεια... ανάκαμψης υπονομεύεται.

“Με την επείγουσα κρίση να έχει τελειώσει, αλλά την ανάκαμψη να είναι ακόμα δειλή, τώρα είναι η ώρα να αρχίσουν να δημιουργούνται οι συνθήκες για μια αποτελεσματική αναδιάρθρωση χρεών σε μια σειρά καταχρεωμένων χωρών. Κυρίως γιατί θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια έως ότου φανούν τα χειροπιαστά αποτελέσματα”, σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σχετική του έκθεση.

Οι συντάκτες της έκθεσης εντοπίζουν πέντε κανάλια, μέσω των οποίων τα υψηλά χρέη του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) επιβαρύνουν την προσπάθεια ανάκαμψης:

* Οι επενδύσεις μειώνονται, καθώς οι επιχειρήσεις εστιάζουν στη μείωση των δανείων τους και την εξυγίανση των ισολογισμών τους.


* Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μειώνουν τις καταναλωτικές δαπάνες τους, καθώς η αντίληψή τους για τα εισοδήματα και τον πλούτο τους μειώνεται.

* Τα στεγαστικά δάνεια δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο μείωσης των τιμών των ακινήτων και κατ΄ επέκταση του πλούτου και της κατανάλωσης.

* Οι χορηγήσεις των τραπεζών μειώνονται, καθώς η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων πλήττει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, απορροφά χρόνο των στελεχών και δημιουργεί αβεβαιότητες.

* Επηρεάζεται και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, καθώς οι υπερβολικές υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα συχνά καταλήγουν να επιβαρύνουν το κράτος.

Το ΔΝΤ σημειώνει, μάλιστα, ότι το πλαίσιο που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (νόμος Κατσέλη) είχε χαμηλά ποσοστά επιτυχίας.

Αντ' αυτού, το ταμείο προτείνει να ακολουθηθεί μία διαδικασία αναδιάρθρωσης χρεών που θα μεγιστοποιήσει το ποσοστό των οφειλών που θα αποπληρώνονται και θα ελαχιστοποιεί το χρόνο και το κόστος της διαδικασίας.

“Ιδανικά, θα υπάρχει ο κατάλληλος επιμερισμός του βάρους ανάμεσα στους δανειολήπτες (νοικοκυριά ή επιχειρήσεις) και τους πιστωτές (συνήθως τράπεζες)”, σημειώνει το ΔΝΤ, την ώρα που στην Ελλάδα, οι τράπεζες αντιτίθενται σε ευρείες κινήσεις αναδιάρθρωσης ιδιωτικών χρεών, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση, οι διαγραφές δανείων θα φέρουν νέο γύρο ζημιών και ακόμα μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες.

Ασφαλώς, αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο δεν επιθυμεί ούτε και η κυβέρνηση, κάτι που μάλλον αντανακλάται στο νέο σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, σε συνεννόηση με την τρόικα, για την αντιμετώπιση των καταχρεωμένων νοικοκυριών.

Το σχέδιο, το οποίο αποκαλύφθηκε με έγγραφο του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, ουσιαστικά περιορίζει δραματικά εκείνους που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, θέτοντας ως προϋπόθεση να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, ή να είναι άνεργοι, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνοι.

Και μάλιστα την ώρα που χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες θα βρουν, σύντομα, απέναντί τους, όχι τις τράπεζες με τις οποίες συνήψαν το δάνειό τους, αλλά distresssed funds, που βρίσκονται πολύ κοντά στην αγορά δανειακών χαρτοφυλακίων στην Ελλάδα.

Τα funds αυτά, αγοράζουν τα δάνεια από τις τράπεζες σε πολύ χαμηλές τιμές (από 5% έως 50% της αξίας τους λέγεται ότι προσφέρουν στην περίπτωση της Ελλάδας) και στη συνέχεια θέτουν σε εφαρμογή διαδικασίες είσπραξης.

Στην Ελλάδα, στρατηγική τους εκτιμάται πως θα είναι να περιμένουν να λήξει η περίοδος προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ισχύει μέχρι τέλος του 2013 (εφόσον δεν υπάρξει παράταση), ώστε να αρχίσουν εντατικές διαδικασίες είσπραξης με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το χρώμα στο winter street style
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το χρώμα στο winter street style
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ