2013-02-28 06:23:03
Φωτογραφία για Αντιβιωτικά: Πότε χρειάζονται και ποια πρέπει να είναι η χρήση τους
Πρόκειται για τις βιοσυνθετικώς παραγόμενες αντιμικροβιακές ουσίες και χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά για την καταπολέμηση των μικροβίων.

Ανακαλύφθηκαν πριν από 50 χρόνια από τον Παστέρ (Pasteur) αλλά δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια και ιδίως στην Ελλάδα, καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αντιβιοτικών, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε και τα υψηλότερα ποσοστά ανθεκτικών μικροβίων στον κόσμο.

Ως αντιβιοτικό χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε χημική ένωση που εμποδίζει ή καταργεί την αύξηση των μικροοργανισμών, όπως τα βακτήρια, οι μύκητες ή τα πρωτόζωα.

-Οι λοιμώξεις στον άνθρωπο προκαλούνται από ιούς και μικρόβια.

Τα αντιβιοτικά δεν επιδρούν στους ιούς παρά μόνο στα μικρόβια και αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται αντιβιοτικά για λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς.

Τα αντιβιοτικά δε θα ρίξουν τον πυρετό ούτε θα υποχωρησουν τον πόνο και είναι μόνο απαραίτητα και αναντικατάστατα στις σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις που μπορούν να είναι επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή του ατόμου.


-Στις μικροβιακές λοιμώξεις εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων επιτρέποντας έτσι στον οργανισμό να οργανώσει την άμυνα του και να παρασκευάσει αντισώματα και κύτταρα άμυνας.

Στην ουσία δηλαδή τα αντιβιοτικά δίνουν τον απαραίτητο χρόνο στον οργανισμό να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη λοίμωξη.

-Η μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών στα παιδιά και τους ενήλικες έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Η αντοχή σε ένα μικρόβιο είναι ένας μηχανισμός που το μικρόβιο βάζει σε εφαρμογή ώστε να μπορέσει να επιζήσει παρουσιάσει παρουσία αντιβιοτικών.

Ο μηχανισμός αντοχής μπορεί να μεταφέρεται από το ένα μικρόβιο στο άλλο τόσο στα παθογόνα μικρόβια όσο και στα συμβιωτικά:

Συμβιωτικά λέγονται τα μικρόβια που ζουν φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμακαι αποικίζουν το δέρμα και τους βλεννογόνους μας αποτελώντας τη λεγόμενη φυσιολογική χλωρίδα.

Παθογόνα λέγονται τα μικρόβια που δεν υπάρχουν σε φυσιολογικές συνθήκες στο σώμα μας αλλά μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον άνθρωπο και να τους προκαλέσουν λοιμώξεις.

H άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών έχει σαν αποτέλεσμα εξαφάνιση της φυσιολογικής χλωρίδας και αποικισμό του σώματος μας από παθογόνα μικρόβια συχνά ανθεκτικά και συνεπώς συχνές λοιμώξεις.

Tα αντιβιοτικά είναι πολύτιμα και πρέπει να τα διαφυλάξουμε και η λύση του προβλήματος δε βρίσκεται στην ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών αλλά στη μη άσκοπη χρήση τους.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε στα χέρια μας ένα αποτελεσματικό όπλο για την αντιμετώπιση συχνά θανατηφόρων λοιμώξεων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ