2013-03-01 12:22:14
Φωτογραφία για Το απατηλό όνειρο της ανάκαμψης...!!!
Μια εβδομάδα μετά τα επίσημα στοιχεία που έδειξαν μια απότομη πτώση στην παραγωγή της Ευρωζώνης στα τέλη του 2012, η ​​Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βυθιστεί στο σκοτάδι, αποκαλύπτοντας δυσοίωνες προβλέψεις και για το 2013. 

Τρεις μήνες πριν προβλεπόταν μία μέτρια ανάκαμψη σε εξέλιξη κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Τώρα δεν αναμένεται πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Το χαμηλότερο σημείο εκκίνησης-για το ΑΕΠ και η καθυστέρηση στην ανάκαμψη σημαίνουν ότι η εικόνα για το 2013 ως σύνολο μοιάζει τώρα πιο ζοφερή. Τον περασμένο Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέμενε τη η ζώνη του ευρώ να αναπτυχθεί φέτος αν και ελάχιστα, μόλις κατά 0,1%, μετά από την πτώση του 0,4% το 2012. Τώρα αναμένει πτώση του ΑΕΠ κατά 0,3% μετά από πτώση 0,6% πέρυσι.

Οι προοπτικές του τρέχοντος έτους για τη νότια Ευρώπη έχουν γενικά χειροτερέψει. Η Επιτροπή αναμένει τώρα ότι η πορτογαλική οικονομία να συρρικνωθεί κατά 1,9% σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Νοεμβρίου για πτώση 1%. Οι προοπτικές στην Ιταλία έχουν επίσης επιδεινωθεί, με την αναμενόμενη μείωση να φτάνει το 1% αντί του αρχικού 0,5%. Η πρόβλεψη για την Ισπανία, για πτώση 1,4%, έχει παραμείνει αμετάβλητη.


Η απόδειξη ότι η ζώνη του ευρώ συνεχίζει να συρρικνώνεται ήρθε χθες από τη Markit, μια εταιρεία ερευνών, σε μια έρευνα που δείχνει ότι η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών και της μεταποίησης της ζώνης του ευρώ είχε πέσει με ταχύτερο ρυθμό το Φεβρουάριο από ότο τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση, ο δείκτης έφτασε το 47,3 αυτό το μήνα, κάτω από 48,6. Μία τιμή κάτω από το 50 καταδεικνύει μια οικονομία σε ύφεση.

Οι θετικές επιδόσεις της Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ παραμένουν οι μόνες αισιόδοξες τις προβλέψεις της Επιτροπής για το 2013, δεδομένου ότι αψηφούν την απότομη μείωση της παραγωγής κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους. Ακόμα και έτσι η Επιτροπή αναμένει τώρα την γερμανική οικονομία να αναπτυχθεί μόνο κατά 0,5% (σε σύγκριση με 0,8% τον περασμένο Νοέμβριο). Η ανάκαμψη δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η σημερινή έρευνα του Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα, η οποία συνδυάζει εκτιμήσεις της τρέχουσας κατάστασης και τις προσδοκίες για έξι μήνες, αυξήθηκαν το Φεβρουάριο για τον τέταρτο μήνα, από 104,3 τον Ιανουάριο σε 107,4. Αυτό ήταν πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς και η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2010.

Αλλά είναι η γερμανική ανθεκτικότητα αρκετή για να τραβήξει το υπόλοιπο της ζώνης του ευρώ από το κατώτατο σημείο; Μια ανησυχία είναι ότι τα προβλήματα έχουν εξαπλωθεί από την περιφέρεια προς τον πυρήνα, ιδίως στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης. Η Επιτροπή αναμένει ότι το γαλλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μόλις 0,1% το τρέχον έτος, μετά τη στασιμότητα του 2012. Το Νοέμβριο είχε προβλέψει ανάπτυξη 0,4% το 2013, μετά από αύξηση 0,2% το περασμένο έτος.

Η άλλη ανησυχία είναι αν η δημόσια ανοχή της οικονομικής δυστυχίας στη νότια Ευρώπη θα σπάσει απότομα προκαλώντας μια πολιτική απόρριψη της σκληρής λιτότητας και τις δυσάρεστες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να ικανοποιηθούν τα γερμανικά αιτήματα για τη διατήρηση του ενιαίου νομίσματος ζώνη. Ακόμα κι αν ιταλικές εκλογές αυτού του Σαββατοκύριακου φτάσουν μια βιώσιμη κυβέρνηση, η αυξανόμενη ανεργία θα περιορίσει τους ελιγμούς. Το ιταλικό ποσοστό ανεργίας, το οποίο ανήλθε σε 8,4% το 2011, προβλέπεται να φθάσει το 11,6% το τρέχον έτος και το 2014 στο 12%. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη σε άλλες περιοχές της Νότιας Ευρώπης: στην Ισπανία θα αυξηθεί από 25% πέρυσι σε 26,9% το 2013 και στην Πορτογαλία από 15,7% σε 17,3%. Τέτοια οικτρά υψηλά ποσοστά ανεργίας είναι μια πολιτική απειλή για τη βιωσιμότητα της ζώνης του ευρώ, καθώς και μια κοινωνική τραγωδία.

http://www.sofokleous10.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ