2013-03-01 13:39:04
Φωτογραφία για Η υπεραλίευση στον κόλπο της Μεσσαράς και τα δύο θαλάσσια πάρκα που παραμένουν στα «συρτάρια»
από το Γραφείο Τύπου

Φέρνει στη Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης

Μελέτη που εκπονήθηκε από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. κατέδειξε ότι το μέγεθος της ζημιάς από την υπεραλίευση στον Κόλπο της Μεσσαράς αγγίζει έως και το 80%.

«Επαγγελματίες αλιείς που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο της Μεσσαράς διαμαρτύρονται και επισημαίνουν τον κίνδυνο όσον αφορά στο μέλλον του θαλάσσιου οικοσυστήματος το οποίο οδεύει προς ερημοποίηση», αναφέρει στην παρέμβαση που κατέθεσε ο Μεσσαρίτης Βουλευτής κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο.

Οι ψαράδες συχνά έρχονται αντιμέτωποι με το καταστροφικό πέρασμα των συρόμενων αλιευτικών εργαλείων εδώ και δεκαετίες. Οι τράτες είναι αλιευτικά σκάφη με ειδικά εργαλεία που ουσιαστικά οργώνουν το βυθό της θάλασσας παρασέρνοντας οτιδήποτε βρεθεί στο πέρασμά τους με αποτέλεσμα είναι να μένει ο βυθός εντελώς απογυμνωμένος.


Ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. είναι ότι τα συρόμενα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι τράτες προκαλούν πολύ μεγάλη ζημιά στο βυθό, αποδίδοντας τους πολύ μεγάλη ευθύνη για την περιβαλλοντική καταστροφή της θαλάσσιας περιοχής του Κόλπου της Μεσσαράς. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Λ. Αυγενάκης: «πρέπει να υπολογιστεί ότι πρόκειται για περιοχή αναπαραγωγής και δη τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, όπου συχνά οι τράτες κάνουν την εμφάνισή τους τότε γίνεται ακόμη πιο έντονο το μέγεθος του προβλήματος».

Ο Βουλευτής Ηρακλείου ακόμα επισημαίνει ότι είχε εκπονηθεί σχέδιο δράσης για τον περιορισμό του φαινομένου της υπεραλίευσης το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία δύο υποθαλάσσιων πάρκων με κόστος περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ και γεωγραφική ακτίνα 5 συν 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα το οποίο όπως φαίνεται έχει μείνει στο «συρτάρι».

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ζητά ενέργειες για την αποφυγή της επερχόμενης ερημοποίησης του οικοσυστήματος του Κόλπου της Μεσσαράς και ερωτά σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έγκριση των μελετών για την δημιουργία δύο υποθαλάσσιων πάρκων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ