2013-03-04 16:44:03
Φωτογραφία για «Πνίγεται» στα σκουπίδια η πόλη της Λεμεσού
Τα σκουπίδια που πετιούνται καθημερινά, αποτελούν σήμερα ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που απασχολεί κάθε χώρα.

Το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών αποτελείται από υπολείμματα τροφών, συσκευασίες χάρτινες και πλαστικές, προϊόντα μιας χρήσης, αποτσίγαρα, εφημερίδες και περιοδικά. Βλέποντας κάποιος την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε δρόμους, σχολεία, καλάθους απορριμμάτων, ανοικτούς χώρους, εγκαταλειμμένα σπίτια, δεν μπορεί παρά να μείνει άφωνος. Οι επικρίσεις που ακούγονται πολλές φορές από ξένα ΜΜΕ, είναι αμείλικτες: «Παράδεισος σκουπιδιών η Κύπρος».

Ο «Φ» έκανε μία έρευνα και παρουσιάζει ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο για την πόλη της Λεμεσού, η οποία παρά τη ραγδαία ανάπτυξή της, η εικόνα που παρουσιάζει σε αρκετούς δρόμους λόγω των σκουπιδιών, δεν συνάδει με πόλη που αγωνίζεται να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Το φαινόμενο είναι εντονότερο κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων, στους κυκλικούς κόμβους και στις διαχωριστικές νησίδες. Κάποιοι ασυνείδητοι πετούν στον δρόμο τα σκουπίδια τους. Κάποιοι άλλοι, θεωρούν πολύ φυσιολογικό τα άχρηστα γι’ αυτούς αντικείμενα να τα πετούν όπου τους βολεύει, μπροστά σε ξένες περιουσίες, ανοικτούς χώρους, σχολεία κ.λπ.


Στόχος δεν είναι να επικριθεί η δημοτική Αρχή της πόλης, αλλά να ευαισθητοποιηθεί ο κάθε δημότης ξεχωριστά, ώστε να προστατευθεί η καθαριότητα που σημαίνει υγεία και πολιτισμός. Τέτοια φαινόμενα οδηγούν από μόνα τους, στην υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία όλων και να αποκτήσουν περιβαλλοντική κουλτούρα. Ταυτόχρονα, απαιτούνται πιο αυστηρά μέτρα από τις δημοτικές Αρχές για την έγκαιρη καθαριότητα χώρων, αφού σε κάποιες περιπτώσεις τα σκουπίδια μένουν εκεί για βδομάδες. Ακόμη, απαιτούνται επιτακτικότεροι έλεγχοι, καταγγελίες και επιβολή αυστηρότατων προστίμων για όσους ρυπαίνουν.

Εάν ο κάθε δημότης έκανε ένα μικρό βήμα στον τομέα της καθαριότητας θα υπήρχαν σημαντικά αποτελέσματα στη γενικότερη εικόνα της πόλης.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ