2013-03-09 08:41:03
Φωτογραφία για Μήνυμα αναγνώστη: Σχέδιο  ΑΘΗΝΑ = Παιδεία με πασαλείμματα
Το χούι δεν κόβεται. Ο καθένας σχεδιάζει ότι του καπνίσει φτάνει να πληρώνουν τα λάθη του οι άλλοι.

Όμως, τώρα είναι ευκαιρία μ’ αυτή τη συγκυβέρνηση που το πολιτικό κόστος επιμερίζεται, να παρθεί μια ιστορική απόφαση για εξ αρχής και από μηδενική βάση σχεδιασμό του συστήματος της ανώτατης εκπαίδευσης και των πόλεων που θα εδρεύουν οι σχολές.

Ένα σωρό αποφάσεις παίρνονται επί δικαίων και αδίκων και ένα σοβαρό θέμα που αφορά όλους τους Έλληνες και τα παιδιά τους, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζεται με περισσή επιπολαιότητα, παρεμβάσεις, υπαναχωρήσεις και πασαλείμματα.

Με αφορμή την πρόταση του πανεπιστημίου Αιγαίου για ίδρυση μιας ακόμα Πολυτεχνικής Σχολής, για την ανάπτυξη του Αιγαίου (αλλά με αντίστοιχη μαράζωση εκατοντάδων οικογενειών που θα στείλουν εκεί τα παιδιά τους), σε κάποιο νησί που πλεονάζουν οι γκαρσονιέρες, είναι ηλίου φαεινότερο ότι κανένας από τους συντελεστές δεν έχει βάλει μυαλό, κανείς δεν σκέπτεται τους φοιτητές και την κρίση που περνά ο κοσμάκης.


Ποιους θα μετακινήσετε πάλι στη σχολή που ονειρεύεστε; Ποια θύματα και ποιες οικογένειες θα πληρώσουν το κόστος της μεγαλειώδους πρότασής σας; Μπορείτε να μας πείτε πόσοι θα είναι οι ντόπιοι που θα φοιτήσουν εκεί και πόσοι οι εσωτερικοί μετανάστες; Μπορείτε να μας δώσετε αντίστοιχα στοιχεία για κάθε ξέμακρη σχολή που φτιάξατε; Μπορείτε να μας πείτε αν οι εξόριστοι θα σιτίζονται και αν θα ζεσταίνονται με μαγκάλια ή με καλοριφέρ; Μπορείτε επιτέλους να προτείνετε το κλείσιμο ένα σωρό αχρείαστων σχολών, αντί να επιδιώκετε τη διατήρηση όλων όσων έγιναν αλλά και την ίδρυση νέων;

Να γιατί χρειάζεται άμεσα η ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση που συνεχώς την αναβάλουν. Για να έχουν επιλογή οι φοιτητές στην ειδικότητα και στον τόπο που θα σπουδάσουν και όχι να σέρνονται αναγκαστικά πληρώνοντας τα μαλλιοκέφαλά τους σε απόμακρες άνευ αξίας σχολές, από τους σχεδιασμούς πολιτικάντηδων, δημάρχων, επαγγελματιών και κάθε λογής επίδοξων βολεψάκηδων.

Χορτάσαμε από σχεδιασμούς της πλάκας, στο πόδι, στα καφενεία, στα κομματικά και δημαρχιακά συμβούλια, που όλοι τους στέλνουν αλλού το λογαριασμό για πληρωμή. Αλήθεια γιατί δε δίνετε ερωτηματολόγια στους φοιτητές, αλλά και στους υποψήφιους να καταγράψετε τις πόλεις και τις περιοχές που θέλουν να σπουδάσουν καθώς και τις ειδικότητες που επιθυμούν;

Η κατάσταση μπορεί να συγκριθεί υποθετικά μ’ αυτή του βαμβακιού που παράγεται ολοκληρωτικά στη Βοιωτία και στη Θεσσαλία αλλά τα εκκοκκιστήρια να βρίσκονται στην…. Ανάφη και όλο το βαμβάκι να μεταφέρεται με τα καράβια εκεί!

Νομίζει κανείς ότι στο εξής, η Αθήνα με 4εκατ. πληθυσμό, με κλειστά σπίτια και καταστήματα, σφραγισμένες επιχειρήσεις, ανεργία στα ύψη και με καμία άλλη διέξοδο, θα στέλνει τα παιδιά της σε σχολές τις επαρχίας προς τέρψιν του κάθε πικραμένου;

Πάρτε το απόφαση, οι φοιτητές επιθυμούν να σπουδάσουν στον τόπο τους ή στο πλησιέστερο σ’ αυτούς κομβικό σημείο, οι απόμακρες σχολές με μεταφερόμενους φοιτητές, ή ενωθούν, ή συγχωνευτούν, ή μετονομασθούν, ούτως ή άλλως θα κλείσουν αφού δε θα τις επιλέγουν οι φοιτητές.

Ας καταλάβουν επιτέλους οι απανταχού ντόπιοι πως αν θέλουν ανάπτυξη να τη βρουν δουλεύοντας και όχι ζώντας παρασιτικά από το μηνιάτικο των φτωχών πια φοιτητών.

Αναγνώστης Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ