2013-03-11 16:11:02
Φωτογραφία για Πάτρα: Το Τέρας της Κρίσης, η Μέρκελ και τα Μυρμήγκια του φτωχού Νότου πρωτοστατούν στα άρματα του Καρναβαλιού - Δείτε φωτο
Επτά θα είναι φέτος τα άρματα του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων που ετοιμάζονται πυρετωδώς αυτό το διάστημα και θα πρωτοβγούν στους δρόμους της Πάτρας για να τα δει και να τα θαυμάσει ο κόσμος στην ειδική παρέλαση των αρμάτων την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 στις 20.00.

Τα άρματα που παραδοσιακά χαρακτηρίζονται ως το πιο εντυπωσιακό κομμάτι των δύο μεγάλων καρναβαλικών παρελάσεων του τελευταίου σαββατοκύριακου της Αποκριάς (νυχτερινή ποδαράτη το Σάββατο και κεντρική παρέλαση την τελευταία Κυριακή το μεσημέρι) φέτος θα είναι οριακά λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και αρκετά λιγότερα σε σύγκριση με παλαιότερες πιο «ανθηρές» οικονομικά εποχές. Ο λόγος βέβαια είναι η μεγάλη οικονομική κρίση και ύφεση και ο μειωμένος προυπολογισμός από πλευράς του Δήμου Πατρέων για το φετινό Καρναβάλι.

Όπως ανέφερε ένας από τους κατασκευαστές του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων στο Πετρωτό, ο κ. Νεκτάριος Σαρηγιάννης, οι φετινές κατασκευές αν και θα είναι λιγότερες αριθμητικά (1-2 λιγότερες σε σχέση με το 2012) εν τούτοις προβλέπεται να εντυπωσιάσουν τον κόσμο ενώ έντονο θα είναι το σατιρικό στοιχείο προσώπων και θεμάτων της επικαιρότητας.


Πέρα από το άρμα του φετινού βασιλιά Καρνάβαλου που έχει ως τίτλο «Το τέρας της κρίσης» και φτιάχνεται όπως πάντα από τον Πέτρο Βρυώνη και της Βασίλισσας που θα είναι ρομαντικό με κύκνους να το πλαισιώνουν, οι φετινές κατασκευές περιλαμβάνουν τον «Γάτο» επίσης δια χειρός Πέτρου Βρυώνη, την «Τούρτα με τα προβλήματα» που υπογράφει ο Δημήτρης Ντζουμάνης και ένα άρμα με τίτλο το «Χαράτσι της ΔΕΗ» που φτιάχνει ο Νεκτάριος Σαρηγιάννης.

Ακόμα στις φετινές καρναβαλικές δημιουργίες του Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων περιλαμβάνονται το «Greek σουβλάκι» του Δημήτρη Ντζουμάνη και τα «Μυρμήγκια», ένα άρμα που θα είναι σαν δύο κατασκευές μιας και θα διαθέτει και προπομπό.

Τα «Μυρμήγκια» αναμένονται να εντυπωσιάσουν τους θεατές, να τους κάνουν να γελάσουν και να βγάλουν τα «απωθημένα» τους μιας και η συγκεκριμένη σατιρική καρναβαλική δημιουργία των Νίκου Λιβάνη και Νεκτάριου Σαρηγιάννη θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μέχρι τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Αντώνη Σαμαρά.

Όπως ανέφερε με χιούμορ ο κ. Σαρηγιάννης τα μυρμήγκια δεν είναι άλλα από τις πιο φτωχές χώρες και λαούς του Ευρωπαικού Νότου όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, κ.α. ενώ η αντιπαθής Μέρκελ θα «περιδιαβεί» τους δρόμους της Καρναβαλικής Πάτρας με μία όψη που θα παραπέμπει στον…δράκουλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος για το άρμα της βασίλισσας υπήρχε αρχικά η σκέψη να γινόταν άνθινο όπως συνηθιζόταν τα παλαιότερα χρόνια και ταίριαζε καλύτερα στον πιο ρομαντικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης κατασκευής.

Ωστόσο λόγω της οικονομικής κρίσης αναγκάστηκαν τελικά οι άνθρωποι του Καρναβαλικού Εργαστηρίου να μην το επιχειρήσουν και να φτιάξουν μία καλλιτεχνική δημιουργία με ωραία χρώματα και κύκνους να περιβάλλουν τη βασίλισσα του Καρναβαλιού.

Τα άρματα του Εργαστηρίου του Δήμου κλέβουν την παράσταση και τα βλέμματα των θεατών αλλά και τα φλας των φωτογράφων κάθε χρονιά. Στην πρώτη τους παρέλαση την ερχόμενη Παρασκευή 15/3 το βράδυ θα βγουν στους δρόμους της Πάτρας φωταγωγημένα και με φρέσκιες ακόμα τις τελευταίες πινελιές.

Τα άρματα του Εργαστηρίου διακρίνονται πάντα για την ευρηματικότητα και φαντασία τους αλλά και για την τόλμη τους να σατιρίσουν και να καυτηριάσουν τα κακώς κείμενα της πολιτικοινωνικής ζωής.

Το προσωπικό που δουλεύει εντατικά στο Καρναβαλικό Εργαστήριο του Δήμου Πατρέων ώστε να όλα να είναι στην εντέλεια για τα άρματα που θα ξεπροβάλλουν το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς στους δρόμους της Πάτρας, φτάνει τα 45-50 άτομα.

Το Καρναβαλικό Συνεργείο του Δήμου Πατρέων για πρώτη φορά λειτούργησε σε μόνιμη βάση από το 1988 στο χώρο του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, ενώ από το 1995 μεταφέρθηκε στη θέση Πετρωτό όπου και παραμένει ως σήμερα με την σημερινή μορφή του.

Οι φωτογραφίες είναι της Πατρινής φωτογράφου Φαύστας Φραντζή.

Tάκης Μαρτάτος-thebest
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ