2013-03-12 00:22:03
Φωτογραφία για Μάλι: «Μπλακάουτ» του Τύπου
Οι δημοσιογράφοι του Μάλι αποφάσισαν να αρχίσουν από αύριο μια επιχείρηση «νεκρός Τύπος» εφαρμόζοντας «μπλακάουτ» σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μέχρι να απελευθερωθεί... ένας συνάδελφός τους ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα από τις υπηρεσίες πληροφοριών, διαπίστωσε σήμερα δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Αποφασίσαμε κατά τη Γενική Συνέλευσή μας να μην κυκλοφορήσουμε κανένα έντυπο και να μην γίνει καμιά εκπομπή μέχρι να απελευθερωθεί ο συνάδελφός μας της "Ρεπουμπλικέν" που έχει συλληφθεί», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Σαμπί Τουρέ, διευθυντής έκδοσης της «Ενφό Ματέν», μιας άλλης εφημερίδας του Μπαμακό.

Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, πολλοί δημοσιογράφοι πήραν το λόγο για να «καταγγείλουν τις επανειλημμένες παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης στο Μάλι».

Ο διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας «Λε Ρεπουμπλικέν» (Le Rebublicain) Μπουκαρί Ντάου συνελήφθη στις 6 Μαρτίου στο Μπαμακό λόγω της δημοσίευσης μιας ανοικτής επιστολής στρατιωτών εναντίον του πραξικοπηματία λοχαγού Αμάντου Χάγια Σανόγκο.


Στην επιστολή αυτή προς τον προσωρινό πρόεδρο Ντιονκουντά Τραορέ, «στρατιώτες του μετώπου» εξέφραζαν την οργή τους για «τα πλεονεκτήματα που δόθηκαν» στο λοχαγό Σανόγκο.

«Πληροφορηθήκαμε ότι ενώ εμείς πεθαίνουμε μέσα στη μεγάλη έρημο, ο λοχαγός Σανόγκο, επειδή έκανε ένα πραξικόπημα και έβαλε τη χώρα στην κατάσταση που γνωρίζουμε, πρέπει να έχει ένα μισθό τεσσάρων εκατομμυρίων φράγκων Κεντρικής Αφρικής» (πάνω από 6.000 ευρώ) το μήνα, αναφέρεται στην επιστολή αυτή που υπογράφεται από κάποιον «λοχαγό Τουρέ».

«Αν η απόφαση αυτή δεν ανασταλεί μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες, εμείς, δηλαδή οι στρατιώτες μου κι εγώ, θα σταματήσουμε να πολεμάμε», προσέθετε στην επιστολή.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στο Νουακσότ, ο πρόεδρος Τραορέ δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου, κάθε πολίτης του Μαλί πρέπει να έχει αυξημένη συνείδηση του αντίκτυπου αυτών που λέει η γράφει. Διότι το να ωθείς τα στρατεύματα στη λιποταξία, να εγκαταλείψουν το μέτωπο (. . .) υπερβαίνει την ελευθερία του Τύπου».

Ο λοχαγός Σανόγκο διορίσθηκε επισήμως το Φεβρουάριο επικεφαλής μιας επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του στρατού.

Το πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου 2012 είχε επιταχύνει την πτώση του βόρειου Μάλι στα χέρια των ένοπλων ισλαμιστών που συνδέονται με την Αλ Κάντια και τους οποίους στη συνέχεια εκδίωξε από τις κύριες πόλεις της περιοχής μια γαλλοαφρικανική στρατιωτική επέμβαση.

Οι μάχες συνεχίζονται εντούτοις στις ερημικές ζώνες του βορειοανατολικού Μάλι όπου έχουν αποσυρθεί οι ένοπλοι ισλαμιστές.
athina984.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ