2013-03-12 13:13:03
Φωτογραφία για «Συνείδηση οικολογικής συμπεριφοράς των πολιτών»
Παρά το χωροταξικό ζήτημα πολλών -κυρίως- αστικών κέντρων οι πολίτες σ΄ ένα μεγάλο ποσοστό αντιμετωπίζουμε με οικολογική συνείδηση και υπευθυνότητα το πρόβλημα των απορριμμάτων.

΄Ετσι με δεδομένο ότι τα απορρίμματα πρέπει να διαχωρίζονται ανάλογα με τη σύστασή τους ή τον προορισμό τους (ανακύκλωση), γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την ύπαρξη ξεχωριστών κάδων εναπόθεσής τους, οι πολίτες συμμετέχουν σε προγράμματα ακόμα και εθελοντισμού, όπως «καθαρή πόλη», «καθαρές συνοικίες» κ.α.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, στην πράξη αποδεικνύεται ο τρόπος που οι πολίτες αντιμετωπίζουν την ανακύκλωση αλλά και την καθαριότητα των περιοχών τους.

Όμως, πολλές φορές υπάρχουν και εξαιρέσεις που δεν μας τιμούν ιδιαιτέρως σαν λαό ή σαν άτομα ξεχωριστά. Κι εδώ αναφέρομαι σε περιπτώσεις και γεγονότα για τα οποία πολλές φορές έχουμε γίνει όλοι μας μάρτυρες, όπως χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν αυτά των συμπολιτών μας που πετούν αποτσίγαρα στα πεζοδρόμια ή στους δρόμους ή ακόμα κι αυτών που πετούν γεμάτες σακούλες απορριμμάτων έξω από τους κάδους σκουπιδιών.


Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης, ένα ποσοστό 20% των αστικών απορριμμάτων καταλήγουν άδοξα σε ΧΥΤΑ, παρόλη την προσπάθεια διαχωρισμού τους στα 24 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.

Αυτό - δυστυχώς- οφείλεται σε 3 λόγους:

Α) Στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αντιμετωπίζουν την ανακύκλωση όπως προείπαμε,

Β) Στον τρόπο συλλογής των απορριμμάτων και

Γ) Στην χωροταξική τοποθέτηση των κάδων.

΄Εχει -πλέον- καταστεί σαφές ότι είναι απαραίτητο να προηγηθεί ένας διαχωρισμός των σκουπιδιών σε τοπικό επίπεδο.

Επίσης, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι κάδοι σκουπιδιών οι μπλε κάδοι, ακόμα και από ενοικιάσεις κάδων από ιδιωτικές πρωτοβουλίες να ξεχειλίζουν από σκουπίδια, μπάζα, ηλεκτρικές συσκευές κ.α., γεγονός που οφείλεται σε έλλειψη παιδείας ή και ημιμάθειας των κατοίκων μιας περιοχής και κατ΄ αυτόν τον τρόπο καταδικάζεται εξ αρχής οποιαδήποτε οικολογική προσπάθεια.

Σε πρώτο στάδιο η οικολογική συνείδηση των πολιτών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της ανακύκλωσης, στη συνέχεια και με πρωτοβουλία των αρμόδιων αρχών αλλά και με βάση ιδιωτικές προσπάθειες μπορούν να ευοδωθούν επιτυχώς προγράμματα οικολογικών δραστηριοτήτων και φιλικών προς το περιβάλλον προσπαθειών.-

Εν-ημερωμένος Πολίτης

epirusblog.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ