2013-03-12 16:05:04
Φωτογραφία για Οι Κύπριοι θα αποφασίσουν για τη λύση στο Κυπριακό, δηλώνει το Λονδίνο
Η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό αλλά δεν είναι το Λονδίνο που θα καθορίσει τους όρους μιας συμφωνίας αλλά οι ίδιοι οι Κύπριοι, ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου (LGR), η Υπουργός Βορείου Ιρλανδίας Τερέζα Βίλιερς.

Η Βρετανίδα υπουργός, αν και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διακοπείσες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα ξαναρχίσουν σύντομα, δεν έκρυψε την «ανησυχία» της αναφορικά με την πρόθεση της Τουρκίας να μην επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να «καθορίσουν μόνοι τους τη μοίρα τους,» σε περίπτωση που οι δύο πλευρές καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με την κ. Βίλιερς, «θα πρέπει τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα ώστε να δώσει στους Κύπριους το δικαίωμα να καθορίσουν ποια είναι η καλύτερη λύση γι’ αυτούς.»


Επανέλαβε επίσης ότι θα ήταν αδύνατη η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ χωρίς να προηγηθεί λύση του Κυπριακού.

Εάν η Τουρκία, τόνισε, είναι σοβαρή όσον αφορά στις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες, πρέπει να αποδείξει ότι πραγματικά υποστηρίζει την επίτευξη μιας δίκαιης και ισοζυγισμένης λύσης στην οποία θα καταλήξουν οι Κύπριοι στην Κύπρο και όχι η Άγκυρα.

Για το θέμα της ανακάλυψης φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, υπενθύμισε τη σαφή, όπως είπε, θέση της βρετανικής κυβέρνησης ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στις έρευνες και στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού.

Κατά τη Βρετανίδα υπουργό, η εύρεση αυτών των νέων ενεργειακών αποθεμάτων θα αλλάξει τη «γεωπολιτική κατάσταση» στην περιοχή. Ενώ πέρα από το όφελος που θα αποφέρουν στην κυπριακή οικονομία, η συμβολή τους στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας της ίδιας της ΕΕ θα είναι πολύτιμη.

«Είναι θαυμάσιο,» τόνισε, «που ένα κράτος μέλος εμφανίζεται να έχει πολύ σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, πράγμα που μας καθιστά λιγότερο εξαρτημένους από τις εστίες εκείνες ανάφλεξης συγκρούσεων στον κόσμο, όπου μεγάλα ενεργειακά αποθέματα έχουν συγκεντρωθεί».

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ