2013-03-12 16:09:07
Φωτογραφία για Στα άδυτα του Βατικανού> Εκλέγοντας τον νέο Πάπα...!!!
Είναι μια τελετουργία αιώνων που περιβάλλεται με πέπλο μυστηρίου. Η διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα από το κονκλάβιο των 115 καρδιναλίων ξεκίνησε σήμερα, υπό βροχή, με την πρωϊνή λειτουργία στην βασιλική του Αγίου Πέτρου. 

 Το κονκλάβιο θα συγκληθεί το απόγευμα, στην περίφημη Καπέλα Σιστίνα, στο Βατικανό, όπου θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη ψηφοφορία, μετά το πέρας της οποίας ωστόσο δεν αναμένεται λευκός καπνός. Οι ψηφοφορίες θα συνεχιστούν και αύριο και θα επαναλαμβάνονται μέχρι το πολυαναμενόμενο «habemus Papam» (έχουμε Πάπα).Οι 115 καρδινάλιοι- όλοι κάτω των 80 ετών- που θα εκλέξουν τον νέο Πάπα, ξεκίνησαν την ημέρα τους στις 6.30 το πρωί. Μετά το πρόγευμα, μετακινήθηκαν σε χώρο που βρίσκεται στα 500 μέτρα από την διάσημη Καπέλα Σιστίνα η οποία θα είναι και η έδρα τους καθόλη την διάρκεια του κονκλάβιου, το οποίο αναμένεται σχετικά σύντομο, παρότι δεν υπάρχει κάποιο «απόλυτο φαβορί».


Η πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα γύρω στις 19.15 (20.15 ώρα Ελλάδας).

Όπως προέβλεψε χθες και ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, «(ο καπνός) θα είναι μαύρος, δύσκολα να είναι θετική η πρώτη ψηφοφορία».

Αύριο Τετάρτη, θα υπάρξουν τέσσερις ψηφοφορίες (δυο το πρωί και δυο το απόγευμα), μέχρι να καταφέρει κάποιος υποψήφιος να συγκεντρώσει τουλάχιστον 77 ψήφους.

 Η λειτουργία και η πομπή

Μία ώρα και 40 λεπτά διήρκησε η λειτουργία "Pro eligendo romano pontifice" (για την εκλογή του Ρωμαίου Ποντίφικα) που ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί (τοπική ώρα) στην βασιλική του Αγίου Πέτρου παρουσία των καρδιναλίων. Ο πρωτοπρεσβύτερος καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο ευχαρίστησε στην ομιλία του, τον παραιτηθέντα Βενέδικτο για τη «λαμπρή» του θητεία και παρακάλεσε το Θεό να χαρίσει έναν ακόμη «καλό Ποιμένα» με «γενναιόδωρη καρδιά» που θα ηγηθεί τώρα της Εκκλησίας. Μερικές εκατοντάδες πιστοί, αψηφώντας την βροχή, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου όπου παρακολούθησαν την λειτουργία από γιγαντοοθόνες.

Πριν μπουν στην Καπέλα Σιστίνα οι καρδινάλιοι συγκεντρώνονται στην Καπέλα Παολίνα. Εκεί, επικαλούμενοι την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος με τον ύμνο «Veni Creator Spiritus» προχωρούν σε μια τελετουργική πομπή. Μια διαδρομή λίγων μέτρων, δια μέσου της Sala Regia. Μετά από επισταμένους ελέγχους μπαίνουν στο παρεκκλήσι Καπέλα Σιστίνα, στον χώρο του κονκλάβιου.

 Ο έλεγχος

Οι καρδινάλιοι εισέρχονται στην Καπέλα Σιστίνα αφού έχουν περάσει από εξονυχιστικούς ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα ή άλλα μέσα επικοινωνίας, καθώς η όλη διαδικασία της ψηφοφορίας είναι μυστική. Οι έλεγχοι διεξάγονται από δυο periti, παρουσία του καμεράριου και τριών καρδιναλίων που έχουν ρόλο επικουρικό. Η όλη διαδρομή από την Santa Marta στην Καπέλα Σιστίνα, βιντεοσκοπείται.

 Ο όρκος και το «extra omnes»

Από την στιγμή που θα μπεί στην Καπέλα Σιστίνα, κάθε καρδινάλιος δίνει όρκο σιωπής. Μεταξύ άλλων δεσμεύεται να κρατήσει το μυστικό «για ό,τι αφορά με οποιονδήποτε τρόπο την εκλογή του Ρωμαίου Ποντίφικα και για ό,τι συμβαίνει στον χώρο της εκλογής, που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την ψηφοφορία».

Όταν έχουν ορκιστεί όλοι οι καρδινάλιοι, ο επικεφαλής των τελετουργιών- εν προκειμένω ο μονσινιόρ Γκουίντο Μαρίνι- θα πει το περίφημο «extra omnes» δηλαδή «έξω όλοι». Όσοι δεν σχετίζονται με το κονκλάβιο θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον χώρο. Η πόρτα κλείνει. Το κλείδωμα της πόρτας (από την λατινική φράση cum clave (με κλειδί) αποτελεί και την ετυμολογική ρίζα της λέξης «κονκλάβιο». Κάθε καρδινάλιος που συμμετέχει έχει συγκεκριμένη θέση, ένα κάθισμα από ξύλο κερασιάς. Οποιοσδήποτε εγκαταλείψει το κονκλάβιο- εκτός αν πρόκειται για λόγους υγείας- δεν επιτρέπεται να επιστρέψει.

 Τα ψηφοδέλτια και η ψηφοφορία

Τα «ψηφοδέλτια» με τα ονόματα των υποψηφίων μοιράζονται στους καρδινάλιους. Ορίζονται με κλήρο, οι καρδινάλιοι που θα ασχοληθούν με τα διαδικαστικά της ψηφοφορίας (την συλλογή των ψήφων, το άνοιγμα κλπ). Τα ψηφοδέλτια έχουν ορθογώνιο σχήμα. Στο πάνω μέρος αναγράφεται «Eligo in Summum Pontificem» («Εκλέγω ως Ανώτατο Ποντίφικα»). Στο κάτω μέρος, κάθε καρδινάλιος γράφει το όνομα του «εκλεκτού». Το ψηφοδέλτιο παραδίδεται διπλωμένο στα δυο.

Κρατώντας ψηλά το ψηφοδέλτιο, κάθε καρδινάλιος κατευθύνεται προς το ιερό της Καπέλα Σιστίνα. Εκεί δίνει νέο όρκο επικαλούμενος τον Κύριο Ιησού Χριστό να τον καθοδηγήσει. Στην συνέχεια αφήνει το ψηφοδέλτιο σε πιάτο και το ρίχνει στην ξύλινη κάλπη.

 Η καταμέτρηση

Μετά την ψηφοφορία, ξεκινά η καταμέτρηση, σε τραπέζι που έχει τοποθετηθεί μπροστά από το ιερό. Τα ψηφοδέλτια συγκεντρώνονται ένα-ένα σε ένα άλλο άδειο δοχείο. Σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνεται ο αριθμός των ψηφοδελτίων σε αυτόν των καρδιναλίων, τότε θα πρέπει να καούν όλες οι ψήφοι και να αρχίσει άμεσα νέα ψηφοφορία. Αλλιώς συνεχίζεται κανονικά η καταμέτρηση.Καθένας από τους τρεις της «εφορευτικής επιτροπής» βλέπει το όνομα που αναγράφεται και ο τρίτος το διαβάζει δυνατά, ώστε να μπορούν να το σημειώσουν οι καρδινάλιοι. Στην συνέχεια τρυπούν το ψηφοδέλτιο στο πάνω μέρος, στο σημείο όπου αναγράφεται η λέξη «Eligo» (εκλέγω) και το δένουν με ένα νήμα. Είτε εκλεγεί κάποιος είτε όχι, γίνεται έλεγχος των ψήφων.

 Ο μαύρος και ο λευκός καπνός

Τα ψηφοδέλτια ρίχνονται σε μια σόμπα και καίγονται. Ο μαύρος καπνός που βγαίνει από την καπνοδόχο που τοποθετήθηκε ειδικά για την περίσταση την περασμένη εβδομάδα, υποδεικνύει ότι δεν έχει εκλεγεί ακόμη Πάπας. Ο λευκός καπνός μαζί με τις καμπάνες που χτυπούν χαρμόσυνα, σημαίνει ότι έχει εκλεγεί νέος Ποντίφικας («habemus Papam»).

Για να δημιουργηθεί το χρωματικό εφέ του καπνού θα χρησιμοποιηθούν κεριά με χρωστικές ουσίες, ειδικά κατασκευασμένα για την περίσταση. Πρόκειται για καινοτομία, αφού στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν ουσίες όπως πίσσα και άχυρο.

 Ο χαιρετισμός

Την ανακοίνωση της εκλογής κάνει ο πρωτοπρεσβύτερος των καρδιναλίων που προφέρει το περίφημη λατινική φράση «Habemus Papam» («Έχουμε Πάπα»). Αμέσως μετά, ο νέος Ποντίφικας χαιρετά τους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και ξεκινά την ευλογία Urbi et Orbi.Η διαδικασία εκλογής του 266ου Ποντίφικα ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου με την αιφνιδιαστική απόφαση του Βενέδικτου του 16ου -ο οποίος τον Απρίλιο κλείνει τα 86- να παραιτηθεί, λόγω αδυναμίας εκπλήρωσης των καθηκόντων του.

Ο Γερμανός Γιόζεφ Ράτσινγκερ -όπως είναι το κοσμικό του όνομα- από τις 28 Φεβρουαρίου έχει αποσυρθεί στην θερινή παπική κατοικία, στο Καστέλ Γκαντόλφο, κοντά στην Ρώμη και θα παρακολουθήσει από εκεί την εκλογή του διαδόχου του.

Ο επόμενος Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει θέματα όπως η οικονομική διαφάνεια της τράπεζας του Βατικανού (IOR), η καταπολέμηση της μάστιγας των παιδεραστών κληρικών, η αγαμία των καθολικών ιερέων -που αμφισβητείται όλο και συχνότερα- τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και η δυνατότητα να μπορέσουν οι γυναίκες να χειροτονούνται στο μέλλον ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

 ΠΗΓΗ: Δήμητρα Ράγια
communenews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ