2013-03-13 03:10:04
Φωτογραφία για Οι φοιτητές Αυτοματισμού ΑΤΕΙΘ αντιδρούν στο σχέδιο Αθηνά
Από το Γραφείο Τύπου

Mε έκπληξη και απορία πληροφορηθήκαμε σήμερα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι το τροποποιημένο σχέδιο Αθηνά του Υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει την κατάργηση των τεσσάρων τμημάτων Α υ τ ο μ α τ ι σ μ ο ύ των ΤΕΙ πανελλαδικά, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το τμήμα Αυτοματισμού του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Η πρόταση αυτή δεν υπήρχε στην αρχική εκδοχή του σχεδίου και ούτε υπήρξε ποτέ αντικείμενο οποιασδήποτε διαβούλευσης. Πέφτει ως κεραυνός την τελευταία στιγμή πριν από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος, χωρίς ακαδημαϊκή αιτιολόγηση και χωρίς να αφήνει περιθώρια για την παρουσίαση της τεκμηριωμένης αντίδρασης της ακαδημαϊκής κοινότητας φοιτητών και καθηγητών.

Το τμήμα Αυτοματισμού καλύπτει ένα εξαιρετικής επιστημονικής σημασίας ακαδημαϊκό αντικείμενο πολλών αυτοτελών πανεπιστημιακών τμημάτων στο εξωτερικό. Δεν μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από το περιεχόμενο προγραμμάτων σπουδών άλλων τμημάτων με περιορισμένο χαρακτήρα.


...

Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή πρέπει να αποσυρθεί άμεσα διότι οδηγεί στην οπισθοδρόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας αποσυνδέοντάς το από την παραγωγή. Καταστρατηγεί τα δικαιώματα των φοιτητών και των αποφοίτων μας. Συγχρόνως εξαφανίζει και απαξιώνει το επιστημονικό και ερευνητικό έργο του ακαδημαϊκού προσωπικού του τμήματος το οποίο μέσα σε αντίξοες συνθήκες αναπτύχθηκε και έφθασε στο σημερινό του υψηλό επίπεδο.

...

Θεωρούμε ότι η θυσία του τμήματος Αυτοματισμού, μοναδικού τμήματος με διεπιστημονικό χαρακτήρα, που δεν έχει αντίστοιχο στις πολυτεχνικές σχολές και ούτε συνιστά αντικείμενο κατεύθυνσης ενός μόνο κλάδου των μηχανικών αλλά όλων, αποτελεί το πρώτο βήμα και διευκολύνει την ολοκληρωτική κατάργηση της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΑΤΕΙΘ στο πιθανό επόμενο βήμα.

Εάν το ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας σήμερα είναι η πλήρης αποσύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης από την τεχνολογία και τους σύγχρονους τρόπους παραγωγής, εάν η κατάκτηση υψηλής θέσης ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στην παγκόσμια κατάταξη πρέπει να τιμωρείται με τον ακρωτηριασμό του από τα Τμήματά του, ιδιαίτερα από αυτά με διακριτό γνωστικό αντικείμενο στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων, αν το προïόν της δημόσιας εκπαίδευσης δεν πρέπει πλέον να περιλαμβάνει απόφοιτους με στοχευμένη τεχνική κατάρτιση και άρτιους επιστημονικά (εκτός και αν δεν προβλέπεται στο μέλλον ούτε δημόσια εκπαίδευση ούτε ανάπτυξη για την πατρίδα μας), αν η παραγωγή καινοτομίας και η διάκριση δεν αποτελούν αριστεία, τότε η καινούρια εκδοχή του σχεδίου Αθηνά με την κατάργηση του Τμήματος Αυτοματισμού κινείται επιτυχώς προς τις παραπάνω κατευθύνσεις.

Απαιτούμε ανυποχώρητα τη διατήρηση και την ενίσχυση του Αυτοματισμού στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τμήματος μοναδικού σε ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα που μάλιστα βρίσκεται δίπλα και στελεχώνει τη μεγαλύτερη οργανωμένη βιομηχανική περιοχή της Ελλάδας.

Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Αυτοματισμού ΑΤΕΙΘ
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ