2013-03-13 07:11:03
Φωτογραφία για Δημιούργησαν γκρέιπφρουτ που δεν αλληλεπιδρά με φάρμακα
Οι λάτρεις του γκρέιπφρουτ που αναγκάζονται να το αποφεύγουν λόγων των αλληλεπιδράσεών του με πολλά φάρμακα μπορεί σύντομα να το απολαμβάνουν και πάλι δίχως κίνδυνο.

Μελέτες με ένα νέο, υβριδικό γκρέιπφρουτ που δημιουργήθηκε στη Φλόριντα, έδειξαν ότι διαθέτει πολύ χαμηλά επίπεδα από τις οργανικές χημικές ουσίες οι οποίες ευθύνονται για τις αλληλεπιδράσεις αυτές, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας» (CMAJ) έδειξε πως 85 ευρέως χορηγούμενα φάρμακα αλληλεπιδρούν με το κλασικό γκρέιπφρουτ, με τα 43 από αυτά να προκαλούν σοβαρές παρενέργειες.

Στα φάρμακα αυτά συμπεριλαμβάνονται σκευάσματα για τη στυτική δυσλειτουργία, τον καρκίνο, την χοληστερόλη, την υπέρταση, την κατάθλιψη, το AIDS, αλλά και αντιβιοτικά και αγχολυτικά.

Όπως εξηγεί ο ερευνητής δρ Φρεντ Γκμίτερ, από το Κέντρο Έρευνας & Εκπαίδευσης για τα Εσπεριδοειδή του πανεπιστημίου, το πρόβλημα με το γκρέιπφρουτ είναι μία οικογένεια οργανικών ουσιών που λέγονται φουρανοκουμαρίνες.


Οι ουσίες αυτές φαίνεται ότι εμποδίζουν ορισμένα ένζυμα να διασπούν συγκεκριμένα φάρμακα, με συνέπεια αυτά να συσσωρεύονται σε υψηλά επίπεδα στο αίμα και να προκαλούνται προβλήματα λόγω υπερδοσολογίας.

Στις πιθανές παρενέργειες συμπεριλαμβάνονται από νεφρική και αναπνευστική ανεπάρκεια έως θάνατος.

Ο δρ Γκμίτερ είπε ότι η χημική ανάλυση του υβριδικού γκρέιπφρουτ, που προς το παρόν αποκαλείται UF914, έδειξε πως περιέχει φουρανοκουμαρίνες σε κλάσμα των επιπέδων που διαθέτει το κανονικό φρούτο.

Η έκθεση καλλιεργειών ανθρώπινων κυττάρων στον χυμό του υβριδικού φρούτου έδειξε ότι δεν υπήρχαν επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις, αλλά ο δρ Γκμίτερ λέει πως θα απαιτηθούν κλινικές μελέτες για να βεβαιωθεί ότι όντως μπορεί να λύσει το πρόβλημα της αλληλεπίδρασης του γκρέιπφρουτ με τα φάρμακα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα ετοιμάζονταν να αρχίσουν τις σχετικές μελέτες και πιστεύουν ότι, αν όλα πάνε καλά, το υβριδικό γκρέιπφρουτ θα μπορεί να διατίθεται στο εμπόριο μέσα σε πέντε έως επτά χρόνια.

Το υβριδικό γκρέιπφρουτ δημιουργήθηκε από την διασταύρωση δύο ποικιλιών γκρέιπφρουτ, δεν διαθέτει κουκούτσια και είναι μεγαλύτερο, πιο χυμώδες, πιο γλυκό και λιγότερο πικρό από το φυσιολογικό. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ