2013-03-13 19:02:03
Φωτογραφία για Morgan Stanley: Ομολογιούχοι και καταθέτες θα καλούνται να στηρίξουν τις τράπεζες
Η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία και οι εξελίξεις στη γειτονική μας χώρα θα ωθήσουν την Ευρωζώνη σύντομα σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι για την πολιτική που ασκείται, σύμφωνα με την Morgan Stanley, η οποία... στην τελευταία έκθεση της για τις μακροοικονομικές προοπτικές υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την Ευρώπη.

Η Morgan προειδοποιεί επίσης ότι η κρίση χρέους δεν έχει ξεπεραστεί, ούτε επιλυθεί, αλλά ότι απλά έχει περιοριστεί υπογραμμίζοντας ότι η "διάσωση" της Κύπρου έχει αργήσει πολύ και προβάλλοντας ερωτήματα για την επιτυχία της Ελλάδας να εκτελέσει τελικά το πρόγραμμα προσαρμογής. Οι αναλυτές της επενδυτικής τονίζουν ότι η ενεργοποίηση του προγράμματος ΟΜΤ της ΕΚΤ δεν έχει γίνει και παράλληλα δεν έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών απευθείας απ' τον ESM. Μάλιστα εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει σύντομα. Σημειώνουν δε ότι οι πολιτικοί της Ευρώπης αν και άρχισαν να μιλούν για τραπεζική ένωση τελικά έχουν στραφεί απλά στο να αυστηροποιήσουν τους κεφαλαιακούς κανόνες και να εναρμονίσουν το καθεστώς λειτουργίας των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό η Morgan Stanley βλέπει πιθανότητα οι ομολογιούχοι... ακόμα και οι καταθέτες να καλούνται πλέον να στηρίξουν τα τραπεζικά ιδρύματα!


Σε ότι έχει να κάνει με τις οικονομικές προοπτικές, η υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τις επιδόσεις φέτος σε Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία, κυρίως στα μεγέθη των επενδύσεων και της κατανάλωσης ωθεί τη Morgan να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για το σύνολο της Ευρωζώνης. Έτσι στο βασικό της σενάριο περιμένει φέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης της για υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,5%, κάτι όμως που δεν πρόκειται να "αναγκάσει" την ΕΚΤ να ρίξει τα επιτόκια.

Σύμφωνα με την επενδυτική το α' εξάμηνο της χρονιάς θα κρύβει αρκετές παγίδες για την ευρωπαϊκή οικονομία, ωστόσο στο β' εξάμηνο πιθανόν να ξεκινήσει η ανάκαμψη με "άγνωστο Χ" πάντα τις εξελίξεις στην Ιταλία.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη θα φθάσει στο 12% και θα αυξηθεί περαιτέρω στο 12,3% το 2014 παρά το γεγονός ότι η Morgan Stanley περιμένει επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 0,9%.

Σε ότι έχει να κάνει με τη χώρα μας η Morgan Stanley υπό το βασικό της σενάριο, περιμένει μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 4,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,4% του ΑΕΠ το 2014. Ωστόσο περιμένει πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης που θα φθάσει το 0,3% του ΑΕΠ φέτος και 1,9% το 2014. Όμως η δυναμική αύξησης του δημοσίου χρέους θα συνεχιστεί φθάνοντας το 173% του ΑΕΠ φέτος και το 174,4% του ΑΕΠ το 2014.

Η εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία, σύμφωνα με την επενδυτική, αναμένεται σύντομα να οδηγήσει την Ευρωζώνη σε ένα σταυροδρόμι αναφορικά με την πολιτική που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη. Όπως παρατηρεί δε η Morgan Stanley το εκλογικό αποτέλεσμα στη γειτονική μας χώρα δεν είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης κατά της λιτότητας αλλά γενικότερα κατά της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής σκλήρωσις. Με βάση το αισιόδοξο σενάριο που έχει καταρτίσει η επενδυτική, η Ευρώπη θα διπλασιάσει τις προσπάθειες για δομικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στην αγορά εργασίας με παράλληλη χαλάρωση (κυρίως χρονική) των δημοσιονομικών προγραμμάτων προσαρμογής για τις χώρες που τηρούν τους στόχους. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες χώρες έχουν κάνει σημαντικά βήματα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων, η αγορά θα αντιμετωπίσει με θετικό μάτι τη χαλάρωση των χρονικών ορίων στις χώρες και οι αποδόσεις των ομολόγων θα αρχίσουν να πέφτουν. Επιπρόσθετα η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια σε απάντηση της μείωσης των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών που θα επιφέρουν οι μεταρρυθμίσεις. Υπ' αυτό το σενάριο το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί φέτος και να αυξηθεί κατά 1,75%.

Στο χειρότερο, για τη Morgan, σενάριο, η κοινωνική αναταραχή θα μεταδοθεί και θα στρέψει την ασκηθείσα πολιτική στα μικρά αποφεύγοντας την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της Ευρώπης. Κάτι που θα υπονομεύσει την άποψη ότι τα χειρότερα πέρασαν. Έτσι ο οικονομικός κατακερματισμός θα συνεχιστεί και η αβεβαιότητα για το που γέρνει η πολιτική θα πλήξει τις επενδυτικές δαπάνες και τη δημιουργία θέσεων εργασία. Παράλληλα η συζήτηση για την παραμονή στην Ευρωζώνη θα μεταφερθεί και σε μεγαλύτερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των δομικών κρατών, όπου τα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα κερδίζουν έδαφος. Μέσα σ' όλα αυτά η ΕΚΤ δεν αντιδρά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αφού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι διχασμένο για τα μη συμβατικά μέτρα. Ως εκ τούτου η οικονομία θα βουλιάξει ακόμα περισσότερο στην ύφεση με το ΑΕΠ να περιορίζεται κατά 1,7% φέτος και 0,2% το 2014.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ