2013-03-14 01:19:03
Φωτογραφία για Η Τουρκία στέλνει μηνύματα στην Λευκωσία
Του Νίκου Στέλγια 

Οι επαφές Αναστασιάδη στην Αθήνα και το ταξίδι του στο Τελ Αβίβ στο μικροσκόπιο της Άγκυρα

Ο Υπουργός Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς στέλνει μήνυμα

συμφιλίωσης και συνεργασίας στην Λευκωσία. Η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις τελευταίες κινήσεις και τοποθετήσεις του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Οι επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στην Αθήνα και το επικείμενο ταξίδι του στο Τελ Αβίβ έχουν τεθεί επί τάπητος στο επιτελείο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Την ίδια στιγμή, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να στέλνει μηνύματα στην Λευκωσία.

Την Τετάρτη, η τουρκική εφημερίδα «Aksam» αναφέρει ότι ο νέος «Ε/κ ηγέτης» Αναστασιάδης, όπως αναμενόταν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, στην Αθήνα και μετά με την κατ'ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην κοινή συνέντευξη Τύπου είπε «Είναι ολοφάνερο ότι ο Ελληνισμός περνά δύσκολες μέρες , αλλά κατά το παρελθόν είχαμε αντιμετωπίσει και δυσκολότερες».


Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι είχαν μετατρέψει σε θαύμα και την κατάρρευση του 1974 και ότι όπως ξεπεραστήκαν τα προβλήματα τότε το ίδιο θα ξεπεραστούν και τώρα.

Μια άλλη τουρκική εφημερίδα, η «Milliyet» πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ο νέος «πρόεδρος των Ε/κ» θα μεταβεί στο Ισραήλ για να συζητήσει θέματα σχετικά με το φυσικό αέριο στην Μεσόγειο καθώς και το θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, Η επίσκεψη θα γίνει τον Απρίλιο και ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου. Στο μεταξύ λέγεται ότι δόθηκε αρνητική απάντηση στον κ. Αναστασιάδη που έκανε προσπάθεια για συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν. Στην απάντηση που δόθηκε από την Μόσχα ζητήθηκε να μεταβεί ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Η «Star» γράφει ότι μετά τα θετικά μηνύματα του «Ε/κ ηγέτη» Αναστασιάδη για την εξεύρεση λύσης , ο Ντερβίς Ερογλου μίλησε ανοικτά και ξεκάθαρα και είπε « Μπορώ να υπογράψω χωρίς καμία επιφύλαξη μια συμφωνία που θα προφυλάσσει τα δικαιώματα και τα συμφέρονται του Τ/κ λαού».

Μπαγίς: «Μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό» 

Ο Υπουργός Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος μέχρι σήμερα ξεχώριζε με τις «σκληρές» τοποθετήσεις του για το Κυπριακό, στέλνει μήνυμα συμφιλίωσης και συνεργασίας στην Λευκωσία. Σύμφωνα με τον σημερινό τουρκικό τύπο ο κ. Μπαγίς δήλωσε πως δεν είναι όραμα η λύση στην Κύπρο και τόνισε: « Αρκεί η Ε/κ πλευρά και η Διεθνής Κοινότητα να δείξουν την βούλησή τους και να μην επηρεαστούν από τους ακραίους». Ο κ. Μπαγίς είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης με το σχέδιο Αννάν και την υποστήριξη που έχει σε αυτό είχε δείξει γενναία στάση υπέρ της λύσης και τόνισε ότι εύχεται ο νέος τίτλος του να αποτελέσει ευκαιρία έτσι ώστε να υλοποιηθεί εκείνη η συμπεριφορά και να μην επισκιαστεί. Ο κ. Μπαγίς είπε ακόμα ότι η Τουρκία και η Τ/κ πλευρά ενήργησαν πάντοτε με ασφάλεια και ηρεμία ως πλευρά η οποία επιθυμεί την ειρήνη και την σταθερότητα.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ