2013-03-22 12:20:05
Φωτογραφία για Πύργος: Λεηλατημένο και παραμελημένο το παλιό Ινστιτούτο του AΣΟ στην είσοδο της πόλης
Άγνωστοι λεηλάτησαν το πρώην “Ινστιτούτο του ΑΣΟ”, το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Το οικοδόμημα καταπατήθηκε από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες, οι οποίοι παραβίασαν τον φράχτη,διέρρηξαν την κεντρική πόρτα, εισέβαλαν και λεηλάτησαν το κτίριο. Πλέον, κανείς αντικρίζει θραύσματα γυαλιών, φθαρμένο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, κατεστραμμένες ψευδοροφές, σπασμένο φωτισμό, πεταμένα στρώματα και ακαθαρσίες. Καθόλου απίθανο δεν είναι και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιείται και από περιθωριακά άτομα.

Το συγκεκριμένο οικοδόμημα είχε χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg. Η αναπαλαίωσή του ολοκληρώθηκε πριν από 4 χρόνια περίπου, με την βοήθεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προκειμένου να αλλάξει ολοκληρωτικά και να μετατραπεί πλέον σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο. Τα νήματα για να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, κίνησαν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Lecce της γειτονικής Ιταλίας και η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας, τωρινή Περιφερειακή Ενότητα. Το όραμά τους απέβλεπε στη δημιουργία ενός κτιρίου με κοιτώνες, όπου θα διέμεναν μεταπτυχιακοί φοιτητές. Από τη στιγμή όμως που ολοκληρώθηκε δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.


Χαμένες πήγαν οι προσπάθειες και φυσικά τα χρήματα που ξοδεύτηκαν γιατί όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε θεμιτή εκμετάλλευση του κτιρίου αλλά λεηλατήθηκε κιόλας. Είναι πραγματικά άξιο απορίας το γεγονός ότι ένα τέτοιο κτίριο δεν φυλάσσεται. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνουν ανενόχλητοι οι δράστες την “δουλειά” τους, χωρίς να τους υποψιαστεί κανείς. Πριν από καιρό είχε τοποθετηθεί σύστημα συναγερμού, που όμως απ’ ότι φαίνεται δεν λειτούργησε ποτέ. Το οικοδόμημα δείχνει εντελώς παραμελημένο, χωρίς καμιά εμφανή εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους υπεύθυνους για την συντήρησή του.

Έξω από την κεντρική είσοδο, βρίσκονται πεταμένοι λογαριασμοί όπως αυτός της Δ.Ε.Υ.Α. Πύργου, που παραμένουν ανεξόφλητοι εδώ και μήνες.

Πηγή: patrisnews
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ