2013-03-26 10:58:02
Φωτογραφία για Τα νέα από τη Συρία: 68 νεκροί από βομβαρδισμούς και μάχες
Ακόμα: Ένα πολιτικό αεροσκάφος επλήγη σήμερα από αντιαεροπορικά πυρά - αντάρτες έκλεισαν τα συνοριακά φυλάκια με την Ιορδανία - Η Ουάσινγκτον στηρίζει την αντιπολίτευση παρά την αποχώρηση του Αλχάτιμπ στη φωτογραφία, παιδιά παίρνουν νερό σε μπιτόνια στο Χαλέπι της Συρίας.

ΠΥΡΑ ΣΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

Ένα πολιτικό αεροσκάφος επλήγη σήμερα από αντιαεροπορικά πυρά, ενώ πετούσε πάνω από την επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χωρίς να διευκρινίσει αν το αεροσκάφος κατερρίφθη.

"Μαύρος καπνός έβγαινε από το αεροσκάφος μετά τα πυρά που ερρίφθησαν εναντίον του", ανέφερε. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν το αεροσκάφος να κατεβαίνει αργά αλλά δεν ήταν σε θέση να πουν αν αυτό συνετρίβη στο έδαφος. "Δεν γνωρίζουμε αν μετέφερε στρατιώτες, πολίτες ή στρατιωτικό υλικό", είπε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Αμπντέλ Ραχμάν.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

Παράλληλα ο στρατός κατέλαβε μεγάλες περιοχές της συνοικίας Μπάμπα Αμρ στην πόλη Χομς, ύστερα από σφοδρές μάχες με τους αντάρτες τις τελευταίες ημέρες.

Η αεροπορία σφυροκόπησε περιοχές σε όλη τη χώρα, κυρίως στην επαρχία Ιντλίμπ όπου πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα --25 πολίτες, 25 αντάρτες και 18 στρατιώτες-- στους βομβαρδισμούς και τις μάχες.

Την ίδια ώρα στο Αμάν ο εκπρόσωπος του ιορδανικού στρατού δήλωσε ότι σύροι αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς του προέδρου Ασαντ έκλεισαν σήμερα τα δύο μοναδικά συνοριακά φυλάκια με το χασεμιτικό βασίλειο.

"Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έκλεισε δύο συνοριακά φυλάκια της Ντεράα και της Νασίμπ (στη συριακή πλευρά της μεθορίου) όταν αυτά τέθηκαν υπό τον έλεγχό του", δήλωσε πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

"Η Ιορδανία δεν έλαβε καμιά απόφαση να κλείσει τα σύνορα", είπε από την πλευρά του ο ιορδανός υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σαμίχ Μααΐταχ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι οι αντάρτες είχαν πάρει υπό τον έλεγχό του λωρίδα μήκους 25 χιλιομέτρων από την τοποθεσία Μουζαϊρίμπ, στα ιορδανικά σύνορα μέχρι την τοποθεσία Ααμπντίν, κοντά στη γραμμή εκεχειρίας με το Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν.

450.000 ΣΥΡΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Σύμφωνα με τις ιορδανικές αρχές, το χασεμιτικό βασίλειο που μοιράζεται τα βόρεια σύνορά του με τη Συρία κατά μήκος 370 χιλιομέτρων, φιλοξενεί 450.000 σύρους πρόσφυγες και ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σε 700.000 μέχρι το τέλος του 2013. Μόνο στον προσφυγικό καταυλισμό Ζαατάρι, που βρίσκεται στην έρημο στο βορρά της χώρας, φιλοξενούνται 120.000 Σύροι.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΟΙ ΗΠΑ

Στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση παρά τη "γενναία" παραίτηση την Κυριακή του επικεφαλής της, του Αχμεντ Μόαζ Αλχάτιμπ.

"Η ξαφνική αποχώρηση του Αλχάτιμπ από την ηγεσία του Εθνικού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης υπογραμμίζει τις διχόνοιες στους κόλπους της αντιπολίτευσης αλλά δεν αλλάζει τη θέση της Ουάσινγκτον, η οποία συνεχίζει να θέλει την αποχώρηση του καθεστώτος" Ασαντ, υπογράμμισε.

"Λυπούμαστε να τον βλέπουμε να φεύγει, αλλά η αποχώρηση αυτή δεν αλλάζει την αμερικανική πολιτική υποστήριξης στη συριακή αντιπολίτευση και στον Εθνικό Συνασπισμό της αντιπολίτευσης". Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τον Αλχάτιμπ "γενναίο ηγέτη και πραγματιστή, που ξέρει τί θέλουν οι Σύροι και τί φοβούνται. Διηύθυνε καλά την αντιπολίτευση και οι Σύροι θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τις υπηρεσίες του, ανεξάρτητα από το τί αποφασίζει να κάνει τώρα", πρόσθεσε ο Ερνεστ.
left.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ