2013-03-26 11:05:26
Φωτογραφία για Η Κύπρος είναι μοντέλο για ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Ο πρόεδρος του Eurogroup βάζει φωτιά στον γέρικο αχυρώνα! 

Από τον Γιάννη Αγγέλη

Ο νεόκοπος πρόεδρος του Eurogroup κ. Dijsselbloem δεν άφησε να περάσουν πολλές ώρες από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την Κύπρο και ξεκαθάρισε ότι αυτό λίγο πολύ θα είναι το μοντέλο «διάσωσης» τωn τραπεζών για ολόκληρη την Ευρωζώνη από εδώ και στο εξής.

Όπως πολύ παραστατικά εξήγησε «θα ρωτάμε την προβληματική τράπεζα, μπορείτε να βρείτε μόνοι σας κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή σας; Αν όχι θα απευθυνόμαστε στους μετόχους και τους ομολογιούχους της τράπεζας. Και αν χρειάζεται και στους καταθέτες…».

Αυτό που «εξηγεί» ο πρόεδρος του Eurogroup ετοιμάζεται εδώ και δύο χρόνια περίπου αλλά μόλις στα μέσα του περασμένου χρόνου διακριτικά άρχισε να περνάει σε θεσμικό επίπεδο.

Το έθεσε με ξεκάθαρο τρόπο η BIS στην έκθεσή της στις 24/6/2012 και το υποστήριξε αμέσως η Κομισιόν. Άλλωστε για τον λόγο αυτό έχει συνταχθεί και σχέδιο Οδηγίας για το οποίο, αν και δεν έχει προχωρήσει η υιοθέτησή του, έχουν ενημερωθεί οι κυβερνήσεις.


Η πρώτη σκέψη για δοκιμασία του “bail-in” έγινε με την Ισπανία. Αλλά ούτε η συγκυρία ούτε τα μεγέθη επέτρεψαν να προχωρήσει το «πείραμα».

Αντίθετα η Κύπρος φαινόταν …να προσφέρετε περισσότερο σαν ευκαιρία δοκιμασίας καθώς αφ’ ενός μπορούσε το πείραμα να επενδυθεί με τα περι φορολογικού παραδείσου και κυκλοφορίας μαύρου χρήματος, αφ΄ εταίρου γιατί τα κεφάλαια που θα έπρεπε να «καούν» με την αναδιάρθρωση αυτή δεν είχαν τα μεγέθη της Ισπανίας και σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν τυχόν αστοχίες.

Και το πείραμα ξεκίνησε. Ηδη από το καλοκαίρι του 2012 οι διαδικασίες είχαν αρχίσει να δρομολογούνται με αφορμή την εικόνα που παρουσίαζε η Λαϊκή Τράπεζα. Τόσο η ΚτΚ το γνώριζε όσο και οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν. Και δεν το γνώριζαν μόνο στην Κύπρο.

Το γνώριζαν και οι άλλες κυβερνήσεις. Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες ενημέρωναν διακριτικά τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ότι αυτό που έρχεται στην Κύπρο «θα είναι εξαιρετικά σοβαρό και θα αφορά ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα…».

Η ενημέρωση ήταν τόσο έντονη που έφτανε (Νοέμβριος 2012) ακόμα και στα που έφτανε (Νοέμβριος 2012) ακόμα και στα δημοσιογραφικά γραφεία.δημοσιογραφικά γραφεία.

Δεν θέλησαν όμως όλοι όσους άγγιξε αυτή η διακριτική ενημέρωση να δώσουν την απαραίτητη προσοχή ή δεν αξιολόγησαν την πληροφορία όπως έπρεπε.

Τώρα ο κ. Ντάισελμπλόεμ μας λέει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό μοντέλο και όχι για περίπτωση Κύπρου Πρόκειται για το μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (bail-in) μετά τα προγράμματα (bail-out) που έχουν ήδη αποφασισθεί και τρέχουν σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και το ειδικό πρόγραμμα της Ισπανίας. Και κάποια στιγμή τα διαθέσιμα στα προγράμματα bail out τελειώνουν.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ