2013-03-27 09:34:05
Φωτογραφία για Σε απόγνωση οι καταθέτες των τραπεζών
Σε σκηνικό τρόμου «ζουν» τις τελευταίες μέρες καταθέτες και τραπεζοϋπάλληλοι στην Κύπρο. Ενώ οι Ρώσοι ολιγάρχες μετά το «κούρεμα» απειλούν με μηνύσεις προς κάθε κατεύθυνση.

Εργαζόμενοι της Τράπεζας Κύπρου διαδήλωσαν χθες... στη Λευκωσία έξω από την Κεντρική Τράπεζα.

Οι πολίτες αναζητούν ρευστό από τα ΑΤΜ των τραπεζών, όμως οι πελάτες της Λαϊκής Τράπεζας μπορούν να «σηκώσουν» μόλις 100 ευρώ τη μέρα, ενώ από χθες μπήκε πλαφόν 600 ευρώ στις αναλήψεις από το δίκτυο της Τράπεζας Κύπρου.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου ζήτησαν την παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη, Πανίκου Δημητριάδη. Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν παραιτείται καθώς έχει την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα οι τραπεζικοί υπάλληλοι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ζητώντας την παραίτηση του Π. Δημητριάδη, χαρακτηρίζοντάς τον «προδότη» για την απόφαση που έλαβε να μπει σε διαδικασία εξυγίανσης η Τράπεζα Κύπρου μετά το «σπάσιμο» της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου σε «κακή» και «καλή». Και τον κατηγόρησαν ότι «εξαφάνισε» τις δύο μεγάλες τράπεζες του νησιού.


Στο στόχαστρό τους ο διοικητής της, Π. Δημητριάδης

Ομως, ο ίδιος δήλωσε πως «η συνένωση της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής θα δημιουργήσει μία πολύ ισχυρή τράπεζα», που θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε «κανονική» χρηματοδότηση και όχι μόνο μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA. Και την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου και άλλα 4 μέλη του ΔΣ έδιναν τις παραιτήσεις τους.

Οι καταθέτες έχουν βγει στους δρόμους και διαμαρτύρονται για την απώλεια των καταθέσεών τους. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το ποσοστό του «κουρέματος» για τα ποσά πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ οι αποταμιευτές της Λαϊκής Τράπεζας γνωρίζουν ότι έχουν διασφαλίσει τις καταθέσεις τους μέχρι τα 100.000 ευρώ. Για τα ποσά κατάθεσης άνω των 100.000 ενδέχεται να λάβουν κάποιο μέρος, όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της Λαϊκής και υπάρχουν χρήματα.

Ειδικότερα οι χθεσινές εξελίξεις στην Κύπρο έχουν ως εξής: παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Α. Αρτέμης και τα μέλη του ΔΣ: Β. Ρολόγης, Κ. Σεβέρης, Α. Διογένους και Τ. Αράπογλου.

Οι παραιτήσεις δόθηκαν μετά τον διορισμό ειδικού διαχειριστή στην τράπεζα, αλλά δεν έγιναν δεκτές από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας. Ωστόσο, όπως προβλέπει το καταστατικό της Τράπεζας Κύπρου, οι παραιτήσεις θα ισχύουν μόνο εφόσον δεν αποσυρθούν εντός μίας εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα πέντε μέλη θα επιμείνουν. Και όλα αυτά την ώρα που οι τράπεζες παραμένουν κλειστές από το Σάββατο 16 Μαρτίου, το ρευστό δεν επαρκεί και υπάρχει αγωνία για την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η Τράπεζα Κύπρου ύστερα από διάταγμα και οδηγίες του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται πλέον σε διαδικασία εξυγίανσης, η οποία ουσιαστικά ακυρώνει την ύπαρξη του Διοικητικού Συμβουλίου και των μετόχων της τράπεζας.

Νέοι ιδιοκτήτες

Το Sigmalive μετέδωσε ότι με οδηγίες του Π. Δημητριάδη και στη βάση της απόφασης του Eurogroup η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας ξεκινά από τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους καταθέτες. Με το «κούρεμα» των καταθέσεων της Κύπρου και την ανακεφαλαιοποίησή της, οι καταθέτες, οι οποίοι θα πάρουν ως αντιστάθμισμα μετοχές της, μετατρέπονται στους νέους ιδιοκτήτες, ενώ οι υφιστάμενοι 105.000 μέτοχοι καταργούνται με το «κούρεμα» και παύουν να υπάρχουν νομικά.

Σε υποβάθμιση της Λαϊκής Τράπεζας στην κατηγορία «D» (χρεοκοπία) και της Τράπεζας Κύπρου σε «RD» (περιορισμένη χρεοκοπία), από «B» που ήταν μέχρι πρότινος και οι δύο τράπεζες, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Ταυτόχρονα έθεσε σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης την Κύπρο.

ΡΩΣΟΙ

Ετοιμάζουν μηνύσεις για τις απώλειες

Οι Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά εναντίον της Κύπρου ή συγκεκριμένων τραπεζών. Οι ρωσικές επιχειρήσεις και τράπεζες που θα χάσουν χρήματα από το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, δεν σκοπεύουν να μείνουν άπραγοι και έστειλαν μήνυμα ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα ένδικα μέσα κατά των υπευθύνων για τη «χασούρα» τους.

ΠΗΓΗ: Eθνος Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ