2013-03-27 13:13:07
Φωτογραφία για Υπό το φόβο του λουκέτου ζουν οι επιχειρηματίες - Τί προκύπτει από έρευνα
Την πορεία της επιχειρηματικότητας στο Ηράκλειο, εν καιρώ οικονομικής κρίσης, καταγράφει μελέτη που εκπόνησε ο δήμος Ηρακλείου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την ΟΕΒΕΝΗ, ωστόσο τα αποτελέσματα της έρευνας... κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι.

Μία στις δύο επιχειρήσεις "βλέπει" πρόβλημα βιωσιμότητας στο μέλλον, ανησυχία που είναι δικαιολογημένη άλλωστε αν λάβουμε υπόψη την περιορισμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών που άλλωστε έχει οδηγήσει στο λουκέτο δεκάδες επιχειρήσεις στο Ηράκλειο.

Στο πλαίσιο της βιωσιμότητας, η έρευνα στάθηκε και στο θέμα του τζίρου, με 9 στις 10 επιχειρήσεις να εκφράζουν την ανησυχία και την αβεβαιότητά τους, λέγοντας ότι ο τζίρος τους έχει μειωθεί.

Μεταξύ των κύριων προβλημάτων που θέτουν οι ερωτηθέντες είναι, κατά σειρά: η έλλειψη ρευστότητας, η υψηλή φορολογία, οι ασφαλιστικές εισφορές και τα πάγια έξοδα.

Μεταξύ των σημαντικών προβλημάτων που θέτουν οι επιχειρηματίες είναι το παρεμπόριο και η παραοικονομία, με τους επιχειρηματίες στον κλάδο των υπηρεσιών να απαντούν κατά 63% ότι η δραστηριότητά τους επηρεάζεται πάρα πολύ. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει περαιτέρω, περίπου στο 75%, στο σύνολο των κλάδων.


Για την έρευνα, ερωτηματολόγια συμπλήρωσαν 181 επιχειρήσεις (δηλαδή ποσοστό 3% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ανήκουν στην ΟΕΒΕΝΗ). Η έρευνα διεξήχθη κατά το διάστημα μεταξύ 3 Δεκεμβρίου 2012 ως τις 18 Ιανοαυρίου 2013. Την ερευνητική ομάδα απαρτίζουν οι: Εμμ. Καργάκης - Ψυχολόγος, Ειρ. Μαρκάκη - Κοινωνιολόγος, Χρ. Πετράκη - Κοινωνική Ανθρωπολόγος.
cretalive Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ