2013-04-02 21:38:11
Φωτογραφία για Προάγγελος συζητήσεων για ευρώ «δυο ταχυτήτων»...!!!
Ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα βαθμολογείται με... ΑΑΑ, προτείνει ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας 

 Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή Οικονομικών του γερμανικού Κοινοβουλίου, Χανς Μίχελμπαχ. Το θέμα ανοίγει από μια σειρά σχολιαστές κι αναλυτές που κάνουν λόγο για δημιουργία ευρώ δύο ταχυτήτων μεταξύ Βορρά-Νότου .

Ένα ευρώ σε μια τράπεζα στην Κύπρο αξίζει λιγότερο από ένα ευρώ σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στην Ευρώπη», λένε αναλυτές στο yahoo!finance. "Υπάρχει το γερμανικό ευρώ και οποιοδήποτε άλλο ευρώ», σημειώνουν «γεγονός που πυροδοτεί τεράστιες αντιδράσεις κατά της Γερμανίας".

Οι αναλυτές λένε ότι έτσι η ευρωζώνη βρίσκεται σε "μη λειτουργική κατάσταση", αλλά δεν προβλέπει κατ' ανάγκη τη διάλυσή της. "Η ιδέα ότι θα έρθει κάποιο σημείο που η κρίση θα επιλυθεί δεν φαίνεται ρεαλιστική ... απλά θα είναι μια κρίση που κατρακυλά σαν ένα τενεκεδάκι». Και "κάθε φορά που θα κλοτσάνε το τενεκεδάκι χαμηλότερα στο δρόμο φαίνεται ότι ο δρόμος γίνεται όλο και μικρότερες".


Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt, ο Χανς Μίχελμπαχ.επισημαίνει ότι «με το πακέτο βοήθειας της Κύπρου αποδεικνύεται ότι οι χώρες με ΑΑΑ, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, ώθησαν από κοινού προς μια αυστηρή πορεία σταθερότητας» και υποστηρίζει ότι αυτό το παράδειγμα θα πρέπει «να βρει μιμητές και να αποτελέσει ευκαιρία για μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών με καλύτερη βαθμολογία».

Αναφερόμενος ειδικά στο Λουξεμβούργο, ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός δηλώνει ότι θα ήταν καλό εάν μπορούσε να πειστεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνεργασία για την σταθερότητα και υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν προς το συμφέρον του.

Ενώπιον της πολιτικής ασάφειας στην Ιταλία, της αποτυχίας της γαλλικής κυβέρνησης στην εφαρμογή της πολιτικής σταθερότητας καθώς και των νέων αμφιβολιών για την προσήλωση της Ελλάδας στις συμφωνίες, «τα σταθερά σημάδια σταθερότητας έχουν μεγαλύτερη σημασία για την Ευρωζώνη», τονίζει ο κ. Μίχελμπαχ και προσθέτει ότι μια τέτοια συνεργασία θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα μεταξύ τόσο των πολιτών όσο και των επενδυτών.

Ο κ. Μίχελμπαχ χαρακτηρίζει πάντως την Ιταλία και την Γαλλία ως τα «προβληματικά παιδιά» της Ευρωζώνης, ενώ, ειδικότερα για την Γαλλία, κάνει λόγο για έναν σημαντικό σύμμαχο της Γερμανίας, αλλά κατηγορεί την κυβέρνηση Ολάντ ότι επιδίδεται σε «σοσιαλιστικά πειράματα», τα οποία, όπως υποστηρίζει, πλήττουν την εικόνα της χώρας.

«Αν το Παρίσι δεν αλλάξει πορεία, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε ισχυρούς εταίρους προκειμένου να προωθήσουμε πολιτικές οι οποίες εξασφαλίζουν την σταθερότητα», δηλώνει.
enet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ