2013-04-20 05:58:04
Φωτογραφία για Ευρωπαϊκή προειδοποίηση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι τέτοια ώστε οι πολιτικοί της πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος και στο βήμα σημειωτόν στα κατάλοιπα ενός μοντέλου των προηγούμενων αιώνων, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντνέβνι Άβαζ" του Σαράγεβο.

Ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της Βοσνίας να συμφωνήσουν στο ζήτημα της εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση "Σέιντιτς - Φίντσι", ώστε να μην τιμωρούνται άλλο οι πολίτες της.

Ο κ. Γιάγκλαντ επικεφαλής του ευρωπαϊκού οργανισμού και πρόεδρος της Επιτροπής που απονέμει το βραβείο Νόμπελ, ανέφερε ότι οι εκλογές στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη που προγραμματίζονται για το 2014 δεν θα γίνουν αποδεκτές, αν δεν υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.


Ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε απογοήτευση για την άρνηση των πολιτικών αρχηγών να υλοποιήσουν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα τερματίσουν τις διακρίσεις σε βάρος πολιτών της χώρας.

"Αυτό οδηγεί τη χώρα σε πολιτική απομόνωση, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε πρόσθετη καταρράκωση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών", προειδοποίησε.

Η εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ στην υπόθεση "Σέιντιτς - Φίντσι" αφορά την άρση διατάξεων από το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο που δεν επιτρέπουν σε εκπροσώπους μειονοτήτων να διεκδικήσουν στις εκλογές ανώτατα αξιώματα.

Στο ΕΔΑΔ προσέφυγαν και δικαιώθηκαν, το 2009, ο εκπρόσωπος της κοινότητας των Ρομά Ντέρβο Σέιντιτς και ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας Γιάκομπ Φίντσι επειδή δεν μπορούσαν να είναι υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας και τη Βουλή των Λαών.

Είναι αργά, αλλά όχι πολύ αργά για να γίνει αυτό που πρέπει. Η προθεσμία για να εφαρμόσει η Βοσνία την απόφαση του ΕΔΑΔ έληξε πριν από 2,5 χρόνια και τώρα βρίσκεται στην παράταση, υπογράμμισε ο κ. Γιάγκλαντ.

"Αυτό που μπλοκάρει τη διαδικασία είναι ο δισταγμός να γίνει αποδεκτό ότι στη δημοκρατία δεν μπορούν να υπάρχουν διακρίσεις και ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μπορεί να προβλέπεται από πριν. Αν το εκλογικό σύστημα είναι διαμορφωμένο έτσι, τότε δεν είναι ούτε ελεύθερο, ούτε δίκαιο", εκτίμησε ο ΓΓ του ΣτΕ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη έχουν ακόμη χρόνο έως τον Ιούνιο για την επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίσει την αφαίρεση από την εκλογική διαδικασία διατάξεων που συνιστούν διακρίσεις σε βάρος μελών των μειονοτήτων, εκτίμησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Σαράγεβο, Πάτρικ Μουν.

Ο Αμερικανός πρέσβης υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο συνέρχεται το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι αν υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τότε θα ενεργοποιηθεί η Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης Βοσνίας - ΕΕ, οπότε θα δοθεί η δυνατότητα να καταθέσει η Βοσνία - Ερζεγοβίνη αίτηση έγκρισης καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.

"Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όλοι πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς. Δεν μπορούν όλοι να πάρουν όσα επιθυμούν" ανέφερε ο κ. Μουν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντνέβνι Άβαζ" του Σαράγεβο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ