2013-04-20 10:06:33
Φωτογραφία για Hλεία: Επικοινωνιακή φαρσοκωμωδία με φόντο τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας – Έρχονται παραιτήσεις στην Α.Δ. Ηλείας;
Ένα απίστευτο επικοινωνιακό «πανηγύρι» φαίνεται πως στήθηκε στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας με την Κυβέρνηση να εκμεταλλεύεται με το δικό της τρόπο τα όσα συνέβησαν εκεί, μετά τη διεθνή κατακραυγή που γνώρισε το μακελειό της Βουπρασίας. Η έλευση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας από τη Βάρδα δεν είχε κάποια ουσία, ενώ προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας.

Ο χρόνος που επελέγη να επισκεφθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδιας, μαζί με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. την Βουπρασία, γεννά ερωτήματα, όπως και η αυστηρή κριτική προς την ηγεσία της τοπικής αστυνομίας.

Όπως και να έχει το θέμα της Μανολάδας έτυχε μεγάλης πολιτικής εκμετάλλευσης, σίγουρα όχι για την ουσία. Χαρακτηριστικό της προσπάθειας αυτής είναι και το απόσπασμα του Δελτίου Τύπου που απέστειλε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για την επίσκεψη. «Ο κ. Δένδιας μετέβη στη συνέχεια σε καταυλισμό μεταναστών στη Μανωλάδα, όπου συνομίλησε με θύματα της εις βάρος τους επίθεσης για το περιστατικό, αλλά και για τις εργασιακές συνθήκες στην περιοχή και τη διαβίωσή τους».


Ο υπουργός ουδέποτε επισκέφθηκε καταυλισμό όπου εκεί υπήρχαν θύματα επίθεσης. Τα μοναδικά θύματα επίθεσης που επισκέφθηκε ήταν αυτά στο νοσοκομείο του Ρίου, ενώ ο καταυλισμός που επισκέφθηκε ήταν με Βούλγαρους εργάτες, δηλαδή νόμιμα βρισκόμενους στη χώρα μας μετανάστες, αφού προέρχονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καλύπτεται από τη Συνθήκη Σέγκεν. Επίσης ο καταυλισμός που επισκέφθηκε καμία σχέση δεν είχε με τους χώρους διαμονής των Μπαγκλαντέζων εργατών δίπλα στα φραουλοχώραφα.

Από την άλλη, τα όσα σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr ειπώθηκαν στο μικρό χρόνο της σύσκεψης που έγινε μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας, δείχνει πως η Αθήνα, έψαχνε για εξιλαστήρια θύματα στην Ηλεία και «δεν ήξερε τίποτα – δεν άκουσε τίποτα».

Οι 200 δικογραφίες που έχει σχηματίσει το τοπικό αστυνομικό τμήμα δεν φάνηκαν αρκετές για να αποδείξουν πως οι αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί προσπαθούν να σταθούν όρθιοι απέναντι στο πρόβλημα, παρότι η Πολιτεία τους έχει εγκαταλείψει ένα μικρό αριθμό προσωπικού, απέναντι σε 7.000 αλλοδαπούς. Και επίσης να μην παραβλέπουμε την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για τη φημολογούμενη κατάργηση του συγκεκριμένου Αστυνομικού Τμήματος, αλλά και την κατάργηση του τοπικού Κέντρου Υγείας, εκείνης της δομής δηλαδή που περιέθαλψε δεκάδες τραυματίες μετά το επεισόδιο.

Για το χρόνο της επίσκεψης πολλά ειπώθηκαν. Το κυριότερο πως έγινε αφού ήταν ήδη ενήμερη και βέβαιη η πολιτική και φυσική ηγεσία πως επίκειται η σύλληψη των δραστών. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΥΠ που άμεσα είχε φτάσει στην Ηλεία, το «βαλιτσάκι» της έφερε αποτέλεσμα και λέγεται επίσης πως από τη στιγμή που είχε εντοπιστεί το στίγμα των δραστών, ήταν θέμα χρόνου η σύλληψή τους.

Σύλληψη που ήταν στην ουσία παράδοση, αφού βρέθηκαν στο γραφείο του δικηγόρου τους μέσα στο κέντρο της Αμαλιάδας, όπου με βάση τη λογική κανένας καταζητούμενος δεν θα επιχειρούσε να μεταβεί ρισκάροντας τη σύλληψή του. Και αυτό όταν γνωρίζουμε πως η Αστυνομία στην Ηλεία, ακολουθούσε κατά πόδας το στίγμα που ελάμβανε η ΕΥΠ τόσο στη Βουλιαγμένη Πηνείας την πρώτη ημέρα, όσο και στο συσκευαστήριο στο Ρουπάκι τη δεύτερη, συλλαμβάνοντας μάλιστα και δύο άτομα που φέρονται να παρείχαν κάλυψη για λίγη ώρα στους δράστες.

Σε ότι αφορά το όσα ειπώθηκαν μέσα στο Α.Τ. Βάρδας, η αυστηρή κριτική κυρίως του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. απέναντι στην μόλις ενός μηνός ηγεσία της Α.Δ. Ηλείας και το Επιτελείο, ήταν τόσο σκληρή – για κάποιους μηδενιστική – που ίσως προκαλέσει παραιτήσεις. Μάλιστα φέρεται να ακούστηκε η έκφραση «Μόλις τους συλλάβουμε θα παραιτηθούμε» και πλέον αν προχωρήσει μια τέτοια σκέψη που ίσως και να εκφράστηκε εν θερμώ, θα δρομολογήσει άμεσα εξελίξεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας.

Πάντως στο Επιτελείο της Α.Δ. Ηλείας επικρατεί απογοήτευση, όπως γενικότερα στις αστυνομικές αρχές του νομού, αφού η Φυσική και Πολιτική Ηγεσία, όχι δεν παρείχε στήριξη, αλλά «φόρτωσε» ουσιαστικά τις ευθύνες και έθεσε και θέματα ηθικής τάξης, για την κατάσταση που επικρατεί με τους αλλοδαπούς εργάτες.

Προφανώς η εικόνα αυτή ήταν άγνωστη στην Αθήνα και όπως γράφαμε και χθες «ανακάλυψαν το φεγγάρι» σήμερα, όταν τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν συμβεί αρκετά περιστατικά που έχουν λάβει διαστάσεις, με τραυματισμούς δημοσιογράφων, στελεχών πολιτικών φορέων και πολύ δε περισσότερο αλλοδαπών εργατών. Όσο για την παραδοχή της κρατικής απουσίας από την περιοχή κατά το παρελθόν, προφανώς ειπώθηκε για να τονίσει την χθεσινή παρουσία Γιάννης Σπυρούνης-ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ