2013-04-20 11:00:09
Φωτογραφία για Μεγαλόπνοα βήματα από την Άγκυρα στο ενεργειακό πεδίο
Του Νίκου Στέλγια

Στα σκαριά η ενεργειακή σύνδεση Τουρκίας – Κουρδιστάν και δυο πυρηνικά εργοστάσια

Η Άγκυρα έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της για τη δημιουργία δυο εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας

Με μεγαλόπνοα σχέδια στο πεδίο της ενέργειας, εισέρχεται η Τουρκία στον 21ο αιώνα. Την στιγμή που η Άγκυρα δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για τα ενεργειακά αποθέματα της Μεσογείου, δυο μεγάλα βήματα της τουρκικής κυβέρνησης στο πεδίο της ενέργειες έρχονται να δώσουν νέες διαστάσεις στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολίας και της Μεσοποταμίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα, την τελευταία περίοδο, η Άγκυρα έχει εντατικοποιήσει τις επαφές και τις προσπάθειες της για την δημιουργία δυο εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας στα βόρεια και στα νότια παράλια της χώρας. Συγκεκριμένα, οι επαφές της Τουρκίας με την Ρωσία για την ολοκλήρωση του project, το οποίο αφορά την δημιουργία ενός πυρηνικού εργοστασίου στον δήμο Άκκουγιου της Μερσίνης συνεχίζονται με ταχύτατους ρυθμούς
. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία βολιδοσκοπεί τις προθέσεις του Παρισιού και του Τόκιο για την δημιουργία ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Σινώπη, στα παράλια του Πόντου. Οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι στο επίκεντρο των τουρκικών σχεδίων βρίσκεται ο στόχος της σταδιακής απεξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Την στιγμή που η τουρκική κοινωνία συζητά την πυρηνική ενέργεια ως λύση στις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας, η Άγκυρα πραγματοποιεί ένα άλλο σημαντικό βήμα στην Μεσοποταμία. Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει τις προηγούμενες ώρες, η κυβέρνηση του αυτόνομου Κουρδιστάν του Βορείου Ιράκ, πλέον η κατασκευή πετρελαϊκού αγωγού στα εδάφη του Ιράκ, ο οποίος θα ενώνει την Τουρκία και το Κουρδιστάν βρίσκεται στην τελική φάση. Οι εκπρόσωποι του αυτόνομου Κουρδιστάν τονίζουν ότι ο νέος αγωγός θα μεταφέρει το ιρακινό πετρέλαιο στην Δύση και ότι θα βοηθήσει το Κουρδιστάν να ξεπεράσει σταδιακά την εξάρτηση του από την Βαγδάτη. Ο νέος αγωγός ξεκινά από το Κιρκούκ και σχεδιάζεται να τερματίζει στην τουρκική επαρχία Τζέϊχαν της νότιας Τουρκίας. Η ιρακινή κυβέρνηση εκφράζει την διαφωνία της με το συγκεκριμένο σχέδιο σε ιδιαίτερη υψηλούς τόνους. 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ