2013-04-20 11:33:38
Φωτογραφία για Πυρετός για τα ταξίδια Σαμαρά
Γιάννης Σαραντάκος

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΠΕΚΙΝΟ ΚΑΙ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Η δρομολόγηση των εξελίξεων που αφορούν την υλοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα, αποδεσμεύει έως έναν βαθμό τον πρωθυπουργό, ο οποίος προετοιμάζει εντατικά δύο σημαντικά ταξίδια τα οποία πρόκειται να πραγματοποιήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Στις ΗΠΑ η συνάντηση με τον Ομπάμα δεν θα περιοριστεί στα οικονομικά ζητήματα, αλλά θα τεθούν και θέματα όπως είναι η προώθηση της ανακήρυξης της ΑΟΖ, τα ελληνοτουρκικά κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διπλωματικό γραφείο του κ. Σαμαρά ολοκληρώνει εντός των ημερών τις συνεννοήσεις για τη μετάβαση του κ. Σαμαρά στο Πεκίνο, ένα ταξίδι το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάιο. Παράλληλα, προχωρημένες είναι οι συζητήσεις και για την οριστικοποίηση του ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, το οποίο θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.


Ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον εκείνη την περίοδο, καθώς έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στο forum που διοργανώνει το Αmerican Jewish Committee, και οι προσπάθειες που καταβάλλονται από ελληνικής πλευράς είναι να συνδυαστεί αυτή η επίσκεψη με τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Είναι σαφές ότι τα δύο αυτά ταξίδια έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αθήνα, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Στο Πεκίνο, ο κ. Σαμαράς θέλει να ανοίξει όλα τα ζητήματα που αφορούν τις ξένες επενδύσεις αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει με συγκεκριμένες κινήσεις να τονώσει το ενδιαφέρον των Κινέζων για τα ελληνικά προϊόντα.

Στις ΗΠΑ η συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα είναι βέβαιον ότι δεν θα περιοριστεί στα οικονομικά ζητήματα, αλλά θα τεθούν και θέματα όπως είναι η προώθηση της ανακήρυξης της ΑΟΖ, τα ελληνοτουρκικά και γενικότερα η κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με επιφανείς Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες καθώς και με μέλη του Κογκρέσου.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα το ταξίδι του κ. Σαμαρά στη Μόσχα, και δεν αποκλείεται η οριστικοποίηση να γίνει μετά το πέρας του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, εταιρείες για τις οποίες έχουν δείξει ενδιαφέρον ρωσικές εταιρείες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ταξίδια του πρωθυπουργού θα είναι πιο… εύκολα, εφόσον, πριν φύγει από την Αθήνα, θα έχει «κλείσει» όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σήμερα, έπειτα από τη συμφωνία με την τρόικα.

Ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, τη διαμόρφωση των εγκυκλίων που αφορούν τις ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αλλά και τα «κόκκινα δάνεια», έχει ήδη ξεκινήσει και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες ενέργειες θα γίνουν την προσεχή εβδομάδα.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να προετοιμάσει τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα πριν από το Πάσχα, ενώ ίσως και τη Μεγάλη Εβδομάδα να ανακοινωθεί η λίστα με τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις οργανισμών. Οι πρώτες αποχωρήσεις από το Δημόσιο, τέλος, θα γίνουν μέσα στον Μάιο.

Γιάννης Σαραντάκος
Έθνος
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ