2013-04-20 11:40:34
Φωτογραφία για Ανασχηματισμός εν όψει
Η σύσταση με πρωτοβουλία του Μαξίμου έξι νέων θέσεων αναπληρωτών υπουργών και μίας θέσης υφυπουργού, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θεωρείται ως προάγγελος ταχέων εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό, με επίκεντρο τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό.

Πέρα από κάθε ρητορική των τελευταίων μηνών, είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός, ο οποίος και κατά το Σύνταγμα διαθέτει την απόλυτη αρμοδιότητα για να ανασχηματίσει κυβέρνηση, «προδίδει» τις προθέσεις του.

Κατά την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συστήνονται θέσεις αναπληρωτών υπουργών στα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Τουρισμού, Μακεδονίας - Θράκης, Δικαιοσύνης και Ναυτιλίας, ενώ θέση υφυπουργού συστήνεται στο Υπουργείο Παιδείας.

Από τη φύση των επιπλέον υπουργικών θέσεων προκύπτει η διάθεση του Μαξίμου να «εξισορροπήσει» πολιτικά τρία υπουργεία-«κλειδιά», όπως αυτό του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Μανιτάκης), του Υπ. Δικαιοσύνης (Ρουπακιώτης) και του Υπ. Δημόσιας Τάξης (Δένδιας), που είναι και τα πιο πολυσυζητημένα και ευάλωτα υπουργεία - τουλάχιστον αυτήν την περίοδο.


Το Μαξίμου, βέβαια, έσπευσε να καταλαγιάσει τον κουρνιαχτό και να ακυρώσει κάθε συζήτηση για επερχόμενο ανασχηματισμό, αφήνοντας να εννοηθεί πως η σύσταση νέων θέσεων αναπληρωτών υπουργών αποτελεί τεχνικό ζήτημα. Κατά τους παρατηρητές και γνώστες των συζητήσεων μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, το επιχείρημα αυτό δεν κρίνεται πειστικό.

Αντιθέτως, οι συχνές ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις, συζητήσεις και κριτικές για τα τρία τουλάχιστον προαναφερόμενα υπουργεία καθιστούν την απόφαση του πρωθυπουργού και τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως δείγμα των προθέσεών του, ενδεχομένως και των κυβερνητικών εταίρων του, να προχωρήσει σε αλλαγή πολιτικού σκηνικού.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι έντονες κριτικές για την πρακτική που ακολουθεί το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τα προφανή ελλείμματα που έχουν εντοπιστεί στην άσκηση πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης -όλα αυτά υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων σε φυλακές (αποδράσεις), Χαλκιδική, Μανωλάδα και των απολύσεων στο Δημόσιο- καθορίζουν ένα πολιτικό τοπίο, το οποίο είναι ευάλωτο σε επιθέσεις κατά του κυβερνητικού έργου.

Υπ' αυτήν την έννοια, η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του Μαξίμου ενδεχομένως να προϊδεάζει για πολύ άμεσες εξελίξεις, δεδομένης και της τοποθέτησης του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Ευάγγελου Βενιζέλου περί επιτακτικής ανάγκης για μία νέα κυβερνητική συμφωνία και για αλλαγή του μείγματος στη συγκρότηση της κυβέρνησης με μεγαλύτερη παρουσία κυβερνητικών στελεχών της Ιπποκράτους. 

http://www.zougla.gr/politiki/article/anasximatismos-en-opsi 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τι θα πούνε στη δίκη;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τι θα πούνε στη δίκη;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ