2013-04-20 11:51:16
Φωτογραφία για Σημαντική στρατιωτική συμφωνία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χάγκελ ελπίζει να οριστικοποιήσει μια σημαντική στρατιωτική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα, καθώς επίσης και να συζητήσει νέες στρατιωτικές προμήθειες με το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ισραηλινός αξιωματούχος.

Η συμφωνία είναι ύψους 10 δισ. δολαρίων και θα βοηθήσει τις τρεις χώρες να αντιμετωπίσουν τις απειλές που εκπορεύονται από το Ιράν, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Ο Χάγκελ φτάνει στο Ισραήλ στις 20 Απριλίου, όπου θα συζητήσει τον εμφύλιο πόλεμο στη γειτονική Συρία και το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στη συνέχεια θα μεταβεί για συνομιλίες στην Ιορδανία, τη Σουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ζητώντας του να σχολιάσει το δημοσίευμα των New York Times, ο ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον «θέλει να κλείσει μια σημαντική συμφωνία όπλων» με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θέλει επίσης «να διατηρήσει παράλληλα την ποιοτική σχέση της με το Ισραήλ».


Δήλωσε ότι το Ισραήλ ζυγίζει μια αμερικανική προσφορά πώλησης πυραύλων σχεδιασμένων να ξεφεύγουν από τα ραντάρ της αεράμυνας, εξελιγμένων συστήματων ραντάρ για στρατιωτικά αεροπλάνα, ανεφοδιασμού αεροπλάνων και ενός κατευθυνόμενου συστήματος πυρομαχικών, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αυτά τα συστήματα θα πληρωθούν με αμερικανικές αμυντικές επιχορηγήσεις, δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος. Το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος παραλήπτης αμερικανικής εξωτερικής βοήθειας, με τη στρατιωτική βοήθεια να αναμένεται φέτος να αγγίξει τα 3 δισ. δολάρια.

Οι New York Times αναφέρουν ότι αν και η Ουάσινγκτον θέλει να βελτιώσει τις ικανότητες του Ισραήλ, δεν θέλει να φανεί ότι αποδέχεται κάποιο “ραγδαίο σχεδιασμό” του Ισραήλ να εξαπολύσει μονομερή επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών υποδομών.

Το Ιράν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της Αμερικής σχετικά με τις διαφιλονικούμενες πυρηνικές δραστηριότητες, που η Δύση φοβάται ότι προορίζονται για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων, και τα κράτη του Αραβικού Κόλπου κατηγορούν το Ιράν για παρεμβάσεις στην περιοχή, κατηγορίες που αρνείται η Τεχεράνη.

Η επίσκεψη του Χάγκελ στο Ισραήλ έρχεται μετά το ταξίδι του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο μήνα και τρεις σύντομες επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι που επιδιώκει να αναζωπυρώσει τις παγωμένες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλίνών και Παλαιστινίων.

Πηγή:Reuters
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ