2013-04-20 19:57:03
Φωτογραφία για Ιωάννινα: Ερευνάται η σχέση του ταμία με τον τζόγο-Μηνυτήρια αναφορά καταθέτει ο Δήμαρχος
Ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο ευρώ ο «Σαξώνης των Ιωαννίνων» που από το ταμείο του δήμου... σήκωνε αθόρυβα και σταθερά μεγάλα ποσά που μάλλον κατέληγαν στα γκισέ ΠΡΟΠΟτζίδικο της πόλης, καθώς ο μακρυχέρης υπάλληλος είχε αθεράπευτο πάθος με τον τζόγο. 

«Κλειδί από το χρηματοκιβώτιο είχε μόνο ο ταμίας …» ανέφερε και απαντώντας σε ερώτηση σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος που την Δευτέρα παραδίδει στον Εισαγγελέα το πόρισμα της υπηρεσιακής επιτροπής που ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα. Από χθες αποκάλυψαμε την έρευνα για την «μαύρη τρύπα» αλλά και τις πληροφορίες για τις βάσιμες υποψίες σε βάρος του ταμία που τέθηκε ήδησε πρώτη φάση σε αναγκαστική άδεια. Ο έμπιστος μέχρι τότε ταμίας δικαιολογούσε το έλλειμμα στον τραπεζικό λογαριασμό του δήμου υποστηρίζοντας πως «το ρευστό από λογαριασμούς καταναλωτών για ύδρευση κτλ δεν είναι στην τράπεζα αλλά στο κλειδωμένο και … σφραγισμένο χρηματοκιβώτιο του δήμου, για να καλύπτονται άμεσα άλλες ανάγκες πληρωμής και υποχρεώσεις σε τρίτους …». 


Όλη η δήλωση του δημάρχου κ. Φίλιου που από τις 5 Μαρτίου έφερε ορκωτούς λογιστές στον δήμο, έχει ως εξής: «Την Παρασκευή στις πέντε το απόγευμα, παραλάβαμε την έκθεση με τα συμπεράσματα της υπηρεσιακής επιτροπής που ολοκλήρωσε τον έλεγχο στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.Πρόκειται για το πρώτα έγγραφα κι επίσημα συμπεράσματα που κρατώ στα χέρια μου. Οι έλεγχοι από τους Ορκωτούς βρίσκονται σε εξέλιξη.Σύμφωνα με την έκθεση που υπογράφει η διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών εντοπίζεται ταμειακό έλλειμμα 1.039.00 ευρώ. Όταν λέμε ταμειακό έλλειμμα στην περίπτωση αυτή εννοούμε τη διακίνηση του ρευστού.Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη προβλήματος έρχονται λίγο πριν τις γιορτές της πόλης, όταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών διαπιστώνει μεγάλες ασυμφωνίες στοιχείων στο κλείσιμο ταμείου.Από την υπηρεσία αποδίδονται στην αλλαγή του πληροφοριακού προγράμματος.Επρόκειτο άλλωστε για ζητήματα που τα είχαν εντοπίσει και στο παρελθόν και επιλύονταν.

Η Δημοτική Αρχή κινητοποιήθηκε άμεσα. Ζητήθηκε η συνδρομή των εταιριών που είχαν εγκαταστήσει τα προγράμματα. Έγινε πλήρης κι εξονυχιστικός έλεγχος στα στοιχεία που ήταν περασμένα. Το καινούριο πρόγραμμα δεν παρουσίασε κανένα λάθος, τουναντίον αν λειτουργούσε από την αρχή της χρονιάς, καθώς παρέχει αυτόματο διπλογραφικό σύστημα θα είχε εντοπιστεί το πρόβλημα πολύ νωρίτερα.Ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο δύο φορές.Κινούμενοι στην κατεύθυνση να διαφωτιστεί πλήρως η υπόθεση αυτή ορίσαμε ορκωτούς, ζητήθηκε η συνδρομή από τον επί σειρά ετών εξωτερικού λογιστή που χρησιμοποιούσε ο Δήμος, όπως και του προηγούμενου ταμία που είχε συνταξιοδοτηθεί και αλλεπάλληλες συσκέψεις υπηρεσιακών και πολιτικών στελεχών. Δηλαδή μία διαρκή κινητικότητα έρευνας και ανταλλαγής απόψεων από όλες τις κατευθύνσεις.Παράλληλα ορίστηκε υπηρεσιακή επιτροπή αποτελούμενη από υπαλλήλους του Δήμου μας. Η επιτροπή αυτή ολοκλήρωσε την έκθεσή της, αυτό είναι το πρώτο επίσημο έγγραφο που παραλαμβάνουμε και συμφωνεί απόλυτα με τις διαπιστώσεις που κάνουν προφορικά όσοι ασχολούνται με τον έλεγχο και σε αυτό έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει;Η παράταξή μας από την αρχή της θητείας της καθόρισε με βάση αρχές την τοποθέτηση διευθυντών και προϊσταμένων. Βασικά κριτήρια ήταν η αρχαιότητα, η εμπειρία, η γνώση αντικειμένου και όχι παραταξιακά ή πολιτικά. Παραμείναν λοιπόν στις θέσεις τους όλοι όσοι είχαν κριθεί κατά το παρελθόν διευθυντές και προϊστάμενοι. Αυτό βοήθησε στην ηρεμία της διοίκησης για να λειτουργήσει σαν συνέχεια των έξι δημοτικών ενοτήτων που συνενώθηκαν. 

Εάν ήταν άλλα τα κριτήρια μας ότι τυχόν θα συνέβαινε θα αποδίδονταν στις αλλαγές προσώπων και στις δήθεν κομματικές τοποθετήσεις. Γιατί δεν το εντοπίσαμε νωρίτερα; Το 2011 ήταν η καλύτερη χρονιά στο οικονομικό κλείσιμο. Δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη ότι υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Έκλεισε κανονικά και το τρίτο τρίμηνο του 2012. Όταν υπέπεσε στην αντίληψή μας η ύπαρξη προβλήματος, χωρίς τότε να ξέρουμε την υφή του προβλήματος, κινηθήκαμε άμεσα.Αν η αντιπολίτευση γνώριζε κάτι παραπάνω κι έχει στοιχεία οφείλει να τα καταθέσει στον Εισαγγελέα και μας γνωστοποιήσει από πού τα πήρε για να γνωρίζω κι εγώ πως τα πληροφορούνται πριν το δήμαρχο». Ο δήμαρχος την Δευτέρα παράλληλα με το εσωτερικό πόρισμα θα καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά για την υπεξαίρεση του ενός εκατ. ευρώ.

epirusgate.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ