2013-04-21 08:30:07
Φωτογραφία για Επανεξελέγη Πρόεδρος της Ιταλίας ο Ναπολιτάνο
Με 738 ψήφους, σε σύνολο 1.007, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο επανεξελέγη το Σάββατο από το ιταλικό κοινοβούλιο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας.Προηγήθηκε συμφωνία κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής μεταξύ των αρχηγών των ιταλικών κομμάτων προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί.

Αμέσως μετά την επανεκλογή του Ναπολιτάνο, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι υπέβαλε οριστικά την παραίτησή του, μαζί με όλη την ηγετική ομάδα των Δημοκρατικών.

Ο υποψήφιος του κινήματος Πέντε Αστέρων Στέφανο Ροντοτά έλαβε 217 ψήφους, με την παράλληλη υποστήριξη του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία.

Είχαν προηγηθεί πέντε ψηφοφορίες, όλες χωρίς αποτέλεσμα.

Νωρίτερα, ο 87χρονος Ναπολιτάνο είχε ανακοινώσει ότι δέχεται την πρόταση της ιταλικής κεντροδεξιάς, της κεντροαριστεράς και του κέντρου του Μάριο Μόντι να επανεκλεγεί στην Προεδρία της χώρας.


Αρκετοί θεωρούν πιθανό, αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Ρώμη με σχηματισμό κυβέρνησης, ο Ναπολιτάνο να περιμένει τα κόμματα να συμφωνήσουν σε νέο Πρόεδρο και να παραιτηθεί. Αν, πάντως, εξαντλήσει τη νέα θητεία του, θα αποχωρήσει από το Κυρηνάλιο σε ηλικία 95 ετών.

Η δήλωση του Ναπολιτάνο

«Δέχθηκα με ευγνωμοσύνη την εμπιστοσύνη που εξέφρασε, σε συνθήκες απόλυτης ελευθερίας, προς το πρόσωπό μου, η πλειοψηφία του κοινοβουλίου», δήλωσε ο ιταλός Πρόεδρος μετά την ανακοίνωση της επανεκλογής του.

«Την Δευτέρα θα εξηγήσω, ενώπιον του κοινοβουλίου, μέσα σε ποια όρια έκανα δεκτή, με απόλυτη διαφάνεια, την έκκληση που μου απευθύνθηκε. Ελπίζω να ανταπεξέλθουν όλοι στις υποχρεώσεις τους υπέρ της ενίσχυσης των κρατικών θεσμών», πρόσθεσε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σύμφωνα με τον οποίο «οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης της Ιταλίας, στην επίλυση των προβλημάτων των Ιταλών και την υπεράσπιση της διεθνούς εικόνας της χώρας».

Η ψηφοφορία

Με την υποστήριξη όλων των μεγάλων κομμάτων, εκτός από το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο, ο Ναπολιτάνο κέρδισε εύκολα την ψηφοφορία, η οποία απαιτούσε περισσότερο από το 50% των ψήφων σε μια ειδική συνεδρίαση των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και στην καταμέτρηση που ξεκίνησε λίγο αργότερα οι έφοροι στη Βουλή που διάβαζαν τις ψήφους επαναλάμβαναν το όνομα «Ναπολιτάνο» με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις, στις οποίες ακουγόταν το όνομα του Ροντοτά, υποψήφιου που στήριζε το M5S του Μπέπε Γκρίλο.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας που επανεκλέγεται Πρόεδρος για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Τα συγχαρητήριά του στον ιταλό Πρόεδρο έστειλε άμεσα ο Ρομάνο Πρόντι, που ήταν ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς στην ψηφοφορία της Παρασκευής.

Ο Στέφανο Ροντοτά, υποψήφιος του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο, ζήτησε από τους ψηφοφόρους του Κινήματος Πέντε Αστέρων να μην προχωρήσουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην ιταλική πρωτεύουσα, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα.

Διαδηλωτές, όμως, συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδο τη βουλής της Ρώμης, στην πλατεία Μοντετσιτόριο, όπου ήταν παρόντες βουλευτές και γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων.

Νωρίτερα, ο Γκρίλο είχε παρομοιάσει την εκλογή του Ναπολιτάνο με «πραξικόπημα», δήλωση που καταδικάστηκε από όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία» που ψήφισε τον Στέφανο Ροντοτά.

Οι πέντε ψηφοφορίες τις τελευταίες ημέρες όχι μόνο δεν κατέληξαν σε νέο πρόεδρο, αλλά διάβρωσαν τις ήδη ασταθείς ισορροπίες σε Βουλή και Γερουσία.

Οσο οι ψηφοφορίες προχωρούσαν, η Ιταλία διέγραφε κι από έναν υποψήφιο αλλά, παρά το γεγονός ότι η απαραίτητη πλειοψηφία για την εκλογή έπεφτε, τα πράγματα γίνονταν όλο και δυσκολότερα ειδικά για την Κεντροαριστερά.

Αρχικά δεν ευόδωσε η υποψηφιότητα του Φράνκο Μαρίνι και έπειτα από μερικές ψηφοφορίες ήρθε, με την καταψήφιση του Πρόντι, το οριστικό «Βατερλώ» για το PD: Ο υποψήφιος «της Κεντροαριστεράς» (όπως αποδείχθηκε, υποψήφιος μόνο μίας μερίδας της) δεν συγκέντρωσε ούτε καν το ελάχιστο της απλής πλειοψηφίας των 504 «ναι».

Εκατό βουλευτές της κεντροαριστεράς στράφηκαν ανοικτά εναντίον της ηγεσίας του PD. Ο Πρόντι απέσυρε την υποψηφιότητά του, ο Μπερσάνι δήλωσε ότι θα παραιτηθεί μετά την εκλογή Προέδρου, και έτσι οριστικοποιήθηκε η περιδίνηση στο χάος για την ιταλική Κεντροαριστερά.

Η πέμπτη ψηφοφορία, από την οποία κανείς δεν έτρεφε ουσιαστικές ελπίδες, ναυάγησε με τους περισσότερους εκλέκτορες να ρίχνουν λευκό.

Συγχαρητήρια από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχάρη τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για την επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας, η οποία σημειώνεται «σε μια αποφασιστική στιγμή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Βρυξέλλες.

«Η επανεκλογή σας συμβαίνει σε μια αποφασιστική στιγμή για τη διαδικασία της ολοκλήρωσης, η οποία απαιτεί ηρεμία, θάρρος και σύνεση εκ μέρους των εθνικών κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμών» σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο.

«Ανανεώνοντας τη θητεία σας ως αρχηγού του κράτους, το ιταλικό κοινοβούλιο επιβεβαιώνει την επιτυχία της πρώτης θητείας σας, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτελέσατε πλήρως το ρόλο σας εγγυόμενος την εθνική ενότητα και προωθώντας το διεθνές κύρος της χώρας σας», προσθέτει ο Μπαρόζο.
ΤΑ ΝΕΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μόρα: Η εφιαλτική σκιά
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μόρα: Η εφιαλτική σκιά
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ