2013-04-21 09:35:03
Φωτογραφία για Ομπάμα: Δεν ξέρουμε πώς σχεδίασαν και εκτέλεσαν τις επιθέσεις
Μπορεί η σύλληψη του δεύτερου υπόπτου για τις βομβιστικές επιθέσεις κατά τον τερματισμό του Μαραθωνίου της Βοστώνης να προκάλεσε αισθήματα ανακούφισης στους κατοίκους της πόλης, όμως, τα ερωτηματικά όσον αφορά στα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν αναπάντητα.

Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, 19 ετών, εντοπίστηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής κρυμμένος σε μια βάρκα, στην αυλή ενός σπιτιού, στα προάστια της πόλης. Ο αδελφός του, ο 26χρονος Ταμερλάν, σκοτώθηκε την Πέμπτη σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, μετά από καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε και ένας αστυνομικός φρουρός του πανεπιστημίου ΜΙΤ.

Τα δύο αδέλφια, τσετσενικής καταγωγής, φέρονται να πυροδότησαν τις δύο βόμβες που σκότωσαν τρεις ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 170 την περασμένη Δευτέρα.

Οι πρώτες ενδείξεις από τις έρευνες που διεξάγει η αστυνομία για τις βομβιστικές επιθέσεις στον τερματισμό του Μαραθωνίου της Βοστώνη δείχνουν ότι οι δύο ύποπτοι έδρασαν μόνοι τους, δήλωσε απόψε ο αστυνομικός διευθυντής του Γουότερταουν της Μασαχουσέτης


Σύμφωνα με τις αρχές η κατάσταση του Τζοχάρ, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος, θεωρείται σοβαρή.

Ο Ρουσλάν Τσάρνι, ο θείος των δύο αδελφών, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι NBC News ότι «ανακουφίστηκε» που ο ανιψιός του πιάστηκε ζωντανός. «Τουλάχιστον θα έχει την ευκαιρία να ζητήσει να τον συγχωρέσουν», είπε ο Τσάρνι υποστηρίζοντας ότι ο νεότερος από τα αδέλφια είχε επηρεαστεί από τον μεγαλύτερο.

Η οικογένεια του 8χρονου Μάρτιν Ρίτσαρντ που σκοτώθηκε τη Δευτέρα ενώ περίμενε τον πατέρα του να τερματίσει τον Μαραθώνιο επαίνεσε το έργο των δυνάμεων ασφαλείας της πόλης, σημείωσε όμως ότι «τίποτα δεν θα φέρει πίσω τον πολυαγαπημένο μας Μάρτιν, ούτε θα γιατρέψει τις πληγές που άνοιξαν αυτοί οι άνθρωποι στην οικογένειά μας και σε σχεδόν άλλες 200 οικογένειες».

Τα δύο άλλα θύματα της επίθεσης ήταν η Κριστλ Κάμπελ, 29 ετών και η Κινέζα φοιτήτρια Λου Λινγκζί, 23 ετών.

Τα κίνητρα των δύο δραστών παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα. «Προφανώς, απόψε υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μετά τη σύλληψη του Τζοχάρ. «Γιατί νέοι άνθρωποι που μεγάλωσαν και σπούδασαν εδώ, ως μέλη των κοινοτήτων και της χώρας μας, καταφεύγουν σε τέτοια βία; Πώς σχεδίασαν και εκτέλεσαν τις επιθέσεις; Είχαν κάποια βοήθεια;» πρόσθεσε.

Οι αδελφοί Τσαρνάεφ πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ήταν δυο συνηθισμένοι νέοι και η ζωή τους επικεντρωνόταν στις σπουδές τους και στον αθλητισμό.

Το FBI ωστόσο ανέφερε ότι το 2011 είχε ερευνήσει στον Ταμερλάν Τσαρνάεφ κατόπιν αιτήματος μιας ξένης κυβέρνησης. Στο αίτημα αυτό αναφερόταν ότι υπήρχαν πληροφορίες πως ο Ταμερλάν είχε ασπαστεί το ριζοσπαστικό Ισλάμ και ότι είχε αλλάξει συμπεριφορά μετά το 2010, ενώ προετοιμαζόταν να φύγει από τις ΗΠΑ και να πάει στη χώρα αυτή για να ενταχθεί σε μια αδιευκρίνιστη οργάνωση.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία τόνισε ότι τότε δεν είχε διαπιστώσει να συνδέεται ο νεαρός με τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας συνεργάζονται με τις αμερικανικές στην υπόθεση όμως το πρακτορείο Ιτάρ-Τας ανέφερε ότι η Μόσχα «δεν μπορεί να παράσχει σημαντικές πληροφορίες» δεδομένου ότι τα δύο αδέλφια ζούσαν επί χρόνια εκτός Ρωσίας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ