2013-04-21 11:23:22
Φωτογραφία για Τα μηνύματα των κομμάτων για την 21η Απριλίου -46 χρόνια από το πραξικόπημα
Με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναφέρει σε δήλωση του ότι «η μαύρη επέτειος του πραξικοπήματος υπενθυμίζει σε όλους το ύψιστο χρέος απέναντι στην πατρίδα: τη θωράκιση της Δημοκρατίας μας».

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, Μανώλης Κεφαλογιάννης, δήλωσε: «Η χούντα της 21ης Απριλίου ξυπνά εφιαλτικές μνήμες και αναδύει κρίσιμα διδάγματα για όλους. Μνήμες για την κατάλυση της Δημοκρατίας, τις διώξεις αγωνιστών και την προδοσία της Κύπρου. Και διδάγματα έμπρακτου σεβασμού στους δημοκρατικούς θεσμούς, αφοσίωσης στο εθνικό συμφέρον και ενότητας των Ελλήνων σε κοινούς σκοπούς.

Τιμούμε τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, θα περιφρουρήσουμε τη Δημοκρατία που άλλωστε θεμελίωσε η παράταξή μας με τη βοήθεια του Ελληνικού λαού το 1974 και όλοι οι Έλληνες ενωμένοι, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας για διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας, απομονώνοντας κάθε νοσταλγό αντίστοιχων εκτροπών».


Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του τονίζει ότι σήμερα «βρισκόμαστε αντιμέτωποι-ες με μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία». Το σημερινό μήνυμα αντίστασης, προσθέτει, «είναι ενάντια στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, τον αυταρχισμό, την καταστολή των αγώνων και τον περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας. Είναι μια υπενθύμιση των αγώνων του ελληνικού λαού για δημοκρατία» την οποία «πολέμησαν και πολεμούν και σήμερα οι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού, η Χρυσή Αυγή και όσοι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον λαό».

Στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει «Η επέτειος της 21ης Απριλίου συνιστά υπόμνηση του ιστορικού χρέους μας να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία απέναντι στον κίνδυνο της απονεύρωσης και της υπονόμευσής της από εκείνους που χρησιμοποιούν τη γενναιοδωρία και την ανοχή της για να στραφούν εναντίον της.

Η ενεργός μνήμη των δεινών που προκάλεσε η δικτατορία και η πραγματική τιμή προς τον αντιδικτατορικό αγώνα μεταφράζονται τώρα πλέον σε υποχρέωση ανάσχεσης και αντίκρουσης των ρατσιστικών και ξενοφοβικών εγκληματικών συμπεριφορών, του αυταρχισμού και κάθε μορφής πολιτικής και κοινωνικής βίας».

«Στις 21 Απριλίου 1967 οι συνταγματάρχες κατέλυσαν τη Δημοκρατία. Στις 21 Απριλίου 2013 η Δημοκρατία έχει καταλυθεί από την Τρόικα και τους υπηρέτες της» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Σε μήνυμά της η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει «Η μνήμη μας και οι αγώνες για τη δημοκρατία και την ενίσχυση των θεσμών αποτελούν σήμερα το ιδεολογικό μας οπλοστάσιο. Ο φασισμός, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν έχουν καμία θέση στη χώρα μας. Δυστυχώς η 46η επέτειος συμπίπτει με την άνοδο του φασιστικού φαινομένου στη χώρα μας.

Το σημερινό δημοκρατικό καθήκον, είναι να υψώσουμε ένα τείχος προστασίας της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, φράζοντας το δρόμο στους νοσταλγούς, αλλά και στους σημερινούς απόγονους της χούντας. Πριν από 46 χρόνια τα όπλα και η βία κατέλυσαν τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Η χούντα στέρησε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, βασάνισε και φυλάκισε όσους αντιστάθηκαν, επέβαλε το γενικευμένο αυταρχισμό στην κοινωνία. Οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου. Η Δημοκρατική Αριστερά τιμά όσους αγωνίστηκαν ενάντια στη χούντα και κρατά ως παρακαταθήκη τους αγώνες τους για την εμπέδωση της δημοκρατίας, για μια ανοιχτή κοινωνία».

Σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει «Η στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, που είχε τη στήριξη των ΗΠΑ και της αστικής τάξης στην Ελλάδα, μπόρεσε να επιβληθεί γιατί δεν βρήκε απέναντί της έναν λαό οργανωμένο, αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, αξιοποιώντας και τις οξυμένες αντιθέσεις του αστικού πολιτικού συστήματος. Αντίθετα, η πραγματική δύναμη του λαού ήταν υπονομευμένη από αυταπάτες, από την αναμονή των εκλογών που δήθεν θα έδιναν λύση σε χρονίζοντα λαϊκά προβλήματα, καθώς και από το κλίμα υποταγής και μοιρολατρίας» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων.

Μέρος και εργαλείο του αστικού πολιτικού συστήματος είναι και οι νοσταλγοί της στρατιωτικής δικτατορίας, το εθνικοσοσιαλιστικό φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής που πρέπει να απομονωθεί από το λαό, ως η πιο άγρια φωνή του κεφαλαίου και του συστήματος» και καλεί τον λαό να απορρίψει την «αντιδραστική θεωρία των «δύο άκρων» που προωθεί η ΕΕ και η ΝΔ επιδιώκοντας να ταυτίσουν τον φασισμό με τον κομμουνισμό και να δικαιολογήσουν αντιλαϊκά μέτρα και νόμους».

Πηγή: Τα μηνύματα των κομμάτων για την 21η Απριλίου -46 χρόνια από το πραξικόπημα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/101365#ixzz2R5H9MsVx
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ