2013-04-21 15:43:40
Φωτογραφία για Επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ τον Ιούνιο
Του Αθανασιου Ελλις

Θα μιλήσει σε ετήσιο εβραϊκό συνέδριο

Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της συνεργασίας με το Ισραήλ, αλλά και με τo ισχυρό εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου στην Ουάσιγκτον για να μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής που θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 4 Ιουνίου.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, που θα είναι ο κεντρικός ομιλητής κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, θα διαμηνύσει την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να συνεχίσει την οικοδόμηση της εξελισσόμενης «στρατηγικής σχέσης». Ηδη, στο παρασκήνιο, η εβραϊκή κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο δρα υποβοηθητικά σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, μερικά εκ των οποίων άπτονται ευαίσθητων πολιτικών και οικονομικών ισορροπιών.

Ο κ. Σαμαράς θα επιθυμούσε να συνδυάσει τη μετάβασή του στις ΗΠΑ και με την πρώτη του συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα και προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλονται σχετικές προσπάθειες. Αλλωστε, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στις 16 Μαΐου, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τον Ταγίπ Ερντογάν.


Καθώς τα τελευταία χρόνια οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της ελληνικής ομογένειας με την εβραϊκή έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, υπήρξε και «προσυνεδριακός» συντονισμός και έτσι από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον και το ετήσιο συνέδριο της «Κυπριακής και Ελληνικής Ηγεσίας». Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να παραβρεθεί και σε αυτό, ενώ θα έχει επίσης την ευκαιρία για σειρά συναντήσεων με κορυφαία στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός ίσως μεταβεί επίσης στη Βοστώνη όπου φοίτησε, ενώ είναι βέβαιο ότι θα μεταβεί και στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σε μια στιγμή όπου το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων επανήλθε στο προσκήνιο, ενώ ασκούνται και πιέσεις ώστε να υπάρξει εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Στις 5 και 6 Ιουνίου θα διεξαχθεί στη Ν. Υόρκη και συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, που αποτελεί προτεραιότητα του κ. Σαμαρά.

Καθώς το γεωπολιτικό παζλ στην Ανατολική Μεσόγειο αποκτά μια νέα διάσταση λόγω των ενεργειακών κοιτασμάτων, βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία της πρώτης συνάντησης υψηλού επιπέδου Ελλάδας - Ισραήλ που αναμένεται να διεξαχθεί στο εβραϊκό κράτος το επόμενο διάστημα, ενώ εντός του Μαΐου θα επισκεφθεί το Ισραήλ και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ένθερμα την εξελισσόμενη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ θεωρεί ότι θα πρέπει να καταβληθεί μια νέα συνολική προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Στο πλαίσιο αυτό θα διεξαχθεί η πρώτη συνάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Τζον Κέρι μεθαύριο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Στην ατζέντα θα βρεθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, η πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η προοπτική συνάντησης Ομπάμα - Σαμαρά. Ο κ. Αβραμόπουλος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον και θα απευθύνει χαιρετισμό στη νεολαία της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ