2013-04-21 16:44:03
Φωτογραφία για Αυξάνεται ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο στο 12,5%
Νέες φορολογίες ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής η οποία ψήφισε τέσσερα μνημονιακά νομοσχέδια Νέες φορολογίες ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής η οποία ψήφισε τέσσερα μνημονιακά νομοσχέδια τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του μνημονίου. Τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν προβλέπουν αύξηση του εταιρικού φόρου από 10% στο 12,5% , αύξηση του συντελεστή της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα της Δημοκρατίας από 15% σε 30% σχετικά με το ποσό του τόκου που λαμβάνουν ή πιστώνουν ή λογίζονται ότι λαμβάνουν καθώς και αύξηση του ειδικού φόρου στα πιστωτικά ιδρύματα από 0,11% στο 0,15%.

Επίσης εγκρίθηκε τροποποίηση του νόμου έτσι ώστε οι συντελεστές των ειδικών φόρων κατανάλωσης να αναθεωρούνται μετά από έγκριση της Βουλής και όχι μετά από διάταγμα του υπουργού Οικονομικών.

Υπέρ της αύξησης του εταιρικού φόρο ψήφισαν βουλευτές του ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ, κατά τάχθηκαν ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού και ο βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας ενώ αποχή τήρησαν οι βουλευτές της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων.


Για την έκτακτη εισφορά για την Άμυνα και για την επιβολή ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος υπέρ ψήφισαν 53 βουλευτές , το καταψήφισαν οι Νίκος Κουτσού και Ζαχαρίας Κουλίας και αποχή τήρησε ο Γιώργος Περδίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος για το ειδικό φόρο πιστωτικού ιδρύματος τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Παράλληλα αναβλήθηκε η συζήτηση για την άλλη εβδομάδα του νομοσχεδίου που αφορά στην περαιτέρω αύξηση των κλιμακωτών περικοπών στους μισθούς στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα από 0,8% μέχρι και 2%, μετά την εισήγηση της ΕΔΕΚ η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό με στόχο οι εξοικονομήσεις που θα υπάρξουν από το μέτρο, να χρησιμοποιηθούν από την εκτελεστική εξουσία για την πρόσληψη συμβασιούχων εκπαιδευτικών και ωρομίσθιων.

Αναβλήθηκε επίσης η ψήφιση του μνημονιακού νομοσχεδίου και οι κανονισμοί που αφορούν στο τομέα της υγείας οι οποίοι προβλέπουν μεταξύ άλλων, όπως οι δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εκτός των άλλων κριτηρίων θα πρέπει να έχουν συνεισφορές στο ταμείο τουλάχιστον για τρία χρόνια. Επίσης να έχουν κατατεθειμένη φορολογική δήλωση κατά το χρόνο που προηγείται αυτού για τον οποίο θα καταθέτουν αίτηση για παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Επίσης προβλέπουν συνεισφορά δημοσίων υπαλλήλων ύψους 1,5%.

Πάντως ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, κάλεσε το ευρωκοινοβούλιο να προχωρήσει να διερεύνησει γιατί ξαφνικά εγέρθηκε ζήτημα περί ξεπλύματος χρήματος και περί φορολογικού παραδείσου στην Κύπρο, όταν το 2008 έγιναν οι απαιτούμενοι ελέγχοι χωρίς να εντοπισθεί οτιδήποτε.

Στόχος , είπε αυτών των επιθέσεων ήταν η εξόντωση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Κύπρου και την αποτροπή των ξένων καταθετών στην Κύπρο.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού , ανέφερε ότι κόμμα του ψηφίζει τα νομοσχέδια λόγω των αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάκισε την στάση που τήρησαν κάποια κόμματα επί του νομοσχέδιου της προηγούμενης κυβέρνησης τα οποία απέρριψαν αύξηση του εταιρικού φόρου στο 11%.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι δύο χρόνια λειτουργούν στη Βουλή ψηφίζοντας με τη λογική του μη χείρον.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν, σημείωσε ότι είναι η ώρα της ευθύνης και της συλλογικότητας , υπογραμμίζοντας ότι οι φόροι και περικοπές στους μισθούς δεν είναι το μοναδικό βήμα που πρέπει να γίνει για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης, σημείωσε ότι ο εταιρικός φόρος είναι η καρδιά της επίθεσης που δέχθηκε η Κύπρος ενώ ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, δεν θα ψήφιζε ποτέ μου εάν ήταν αυτή την ανάγκη των εκβιασμών, υπογραμμίζοντας ότι παραβιάστηκαν νόμοι και αρχές.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για τακτική της τρομοκρατίας που εφαρμόζει η Γερμανία της Μέρκελ και η τρόικα.

forologikanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ