2013-04-21 18:36:41
Φωτογραφία για Η κλεψύδρα του Μνημονίου αδειάζει...!!!
Του Γιώργου μελιγγώνη

Ως τις "60 μέρες που θα κρίνουν τα πάντα" αντιλαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου την παρούσα χρονική περίοδο. Και όταν λένε "τα πάντα", εννοούν τα πάντα. 

Γιατί, μπορεί οι "τροϊκανοί" να έφυγαν... "αρκούμενοι" στη συμφωνία για απολύσεις στο Δημόσιο, ωστόσο έχουν ήδη διαμηνύσει στον Αντ. Σαμαρά πως τον Ιούνιο, οπότε και θα ξανάρθουν, θα ανοίξουν όλα τα θέματα. Κάτι που θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε νέα μέτρα. Και ενδεχομένως σε ραγδαίες και απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις.

Αντιμέτωπη με τις υπογραφές της, τις "αυτόματες ρήτρες" και τα νέα μέτρα η κυβέρνηση. Νέο "μίνι Μνημόνιο" μες στον Μάιο, πριν από το... τέταρτο του Ιουνίου

Τα διάφορα "αγκάθια" μεταξύ τρόικας-κυβέρνησης, αλλά και οι "μαύρες τρύπες" στην εφαρμογή του Μνημονίου 3 φέρνουν τον Αντ. Σαμαρά και τους κυβερνητικούς του εταίρους αντιμέτωπους με τις υπογραφές τους: τις δεσμεύσεις τους πως, αν στο τέλος κάθε τριμήνου υπάρχουν αποκλίσεις, τότε θα ενεργοποιούνται -με αυτόματο τρόπο- οι περίφημες "ρήτρες αυτόματων περικοπών"
. Και μπορεί προ δέκα ημερών οι "τροϊκανοί" να έφυγαν χωρίς να ζητήσουν την επιβολή αυτόματων περικοπών, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι στη "μεγάλη επιθεώρηση" του Ιουνίου, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί δύο τρίμηνα εφαρμογής του Μνημονίου, τότε θα ανοίξουν όλα τα θέματα.

Νέα δέσμη μέτρων Με τον φόβο των νέων μέτρων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι, ο Αντ. Σαμαράς έχει ήδη ζητήσει από όλους τους υπουργούς του να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους, ώστε να έχουν υλοποιήσει ένα μέρος των δεσμεύσεων ώς την επόμενη επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών. Έτσι, κατά πληροφορίες, στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης ήδη έχει τεθεί προς επεξεργασία το πολυνομοσχέδιο που θα αποτυπώνει τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας, ώστε αυτό να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί πριν από την 13η Μαΐου, οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup για να αξιολογήσει συνολικά την πορεία της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο εν λόγω πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές, θα περιλαμβάνονται όλες οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και για τα "κόκκινα" δάνεια. Επίσης, θα θεσπίζεται και το χαράτσι στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ για το 2013, το οποίο θα "βαφτιστεί" "ενιαίο τέλος ακινήτων και θα είναι κατά 15% μικρότερο. Όμως, στο νομοθέτημα θα περιλαμβάνονται και άλλα, μικρά "χαράτσια", αυτά που θα επιβληθούν σε εκτός σχεδίου ακίνητα και σχολάζουσες γαίες, ώστε να αντισταθμίσουν το 15% της "έκπτωσης" στα ηλεκτροδοτούμενα εντός σχεδίου ακίνητα.

Τέλος, στο πολυνομοσχέδιο του Μαΐου θα περιγράφεται και το πλαίσιο των απολύσεων στο Δημόσιο, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται με την απόλυση των επιόρκων, ενώ θα προβλέπει την κατάργηση των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών. Αντίστοιχη νομική επεξεργασία έχει ήδη γίνει από τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Τ. Μπαλτάκο. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο θα επέχει θέση νέου "Μεσοπροθέσμου" ή, αλλιώς, ενός "μίνι Μνημονίου". Κι όλα αυτά, ενόσω η κυβέρνηση προετοιμάζεται -πολιτικά και ψυχολογικά- για ένα... κανονικό Μνημόνιο -το τέταρτο- τον ερχόμενο Ιούνιο.

Απολύσεις "εδώ και τώρα" Στόχος του πρωθυπουργού είναι να μπορεί να επιδείξει δείγματα γραφής στους "τροϊκανούς", στη θερινή τους επίσκεψη στην Αθήνα. Να έχουν προχωρήσει, φέρ' ειπείν, οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Επικρατείας -και εξ απορρήτων του Αντ. Σαμαρά- Δ. Σταμάτης, έχει αναλάβει να "εποπτεύει" τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, ώστε να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαδικασίες. Εξάλλου, και ο Γ. Στουρνάρας φέρεται να τονίζει σε συνομιλητές του ότι "ώς τον Ιούνιο πρέπει να έχει γίνει ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου, για να μπορέσουμε να είμαστε πειστικοί για όσα πρέπει να γίνουν ώς τα τέλη του χρόνου". Μάλιστα, συνομιλητές του υπουργού Οικονομικών τοποθετούν τις "αναγκαίες" απολύσεις ώς τον Ιούνιο στις 2.000, από τους συνολικά 4.000 υπαλλήλους που έχει προγραμματιστεί να απολυθούν μέχρι το τέλος του 2013.

Η ώρα της αλήθειας Ο πανικός στο επιτελείο Σαμαρά έχει ως φόντο τον προσεχή Ιούνιο. Όταν, δηλαδή, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (και άρα θα έχει φανεί τι ύψους θα είναι  οι "μαύρες τρύπες" στους αναγκαίους πόρους) και όταν θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των πιστωτών το δημοσιονομικό κενό για φέτος και του χρόνου, αλλά και οι "μαύρες τρύπες" στα ασφαλιστικά ταμεία, που συνεχώς διευρύνονται. Τότε, σύμφωνα με τους φόβους του Μαξίμου, οι "τροϊκανοί" θα ζητήσουν νέα μέτρα λιτότητας, αν και είναι αμφίβολο ότι η κυβέρνηση και ο Αντ. Σαμαράς προσωπικά θα μπορέσουν να αντέξουν τη λήψη τους. Θα πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα τέταρτο Μνημόνιο, καίτοι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν διαμηνύσει ότι δε θα μπορέσουν να σηκώσουν ένα τόσο μεγάλο πολιτικό βάρος. Κάτι, φυσικά, που ισχύει και για αρκετούς βουλευτές της Ν.Δ. Το σενάριο του "τέταρτου Μνημονίου" τον προσεχή Ιούνιο ανατρέπει πλήρως τη στρατηγική Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός, εδώ και καιρό, έχει θέσει ως ορόσημο την αρχή του καλοκαιριού, θεωρώντας ότι, αν κυβέρνηση αντέξει ως τότε, τότε θα μπορέσει να κρατηθεί ως τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και, στη συνέχεια, θα ποντάρει πολιτικά σε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Όμως, οι "τροϊκανοί" (και, άρα, οι προϊστάμενοί τους...) έχουν άλλη άποψη και η κυβέρνηση κινδυνεύει να φτάσει στην πηγή (του καλοκαιριού) χωρίς να πιει το νερό (των γερμανικών εκλογών).
avgi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ